Fındıkta birim alanda verimliliği artırmak amacıyla 3-16 Şubat tarihleri arasında İspanya ve Fransa'da gerçekleştirilen 'Fındıkta Dikim Sistemleri' isimli projenin sonuç raporu açıklandı. Raporda, İspanya ve Fransa'da fındık yetiştiriciliği hakkında çok önemli bilgiler elde edildiği ve Türkiye'nin fındık üretiminde bugünkü durumu ortaya konuldu. Raporda ayrıca, Türkiye'nin stratejik ürünlerinin başında gelen fındık hakkında bu ülkelerle karşılıklı müzakereler sonucu, birçok yeni bilginin edinildiği belirtildi.
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Turan Karadeniz başkanlığında gerçekleştirilen basın toplantısına ODÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Bostan ve Ulusal Fındık Konseyi Üretici Temsilcisi Onur Şahin katıldı.
Proje hakkında detaylı bilgi veren Prof. Dr. Turan Karadeniz, yaptıkların incelemelerde büyük kazanımlar elde ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Karadeniz, projeye Türkiye'de fındık konusunda uzman olan ziraat fakültesi öğretim üyelerinin yanında, ekonomist, Karadeniz Bölgesi'nin çeşitli il ve ilçelerinden ziraat odaları başkanları, fındık üreticileri, il tarım müdürlüğü çalışanları gibi 15 kişilik geniş katılım sağlandığını hatırlattı.
İspanya'nın önemli araştırma kurumlarından IRTA'nın hazırladığı çalışma programına tam anlamıyla uyulduğunu belirten Prof. Dr. Karadeniz, "Fındık üreticilerinin yaşadıkları sıkıntılar, dünya fındık yetiştiriciliğinin genel talepleri, ülkemiz fındık tarımına bakışları gibi teknik ve kültürel anlamda birçok konuyu ziyaretlerimiz boyunca tartıştık" dedi.
Proje kapsamında teknik incelemeler sonrasında Fransa ve İspanya'nın klasik dikim sistemleri yerine, daha fazla ürününün kaldırıldığı sistemlere geçtiğini gördüklerini ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, "Bu ülkelerde gençleştirme ve yenileme çalışmalarının yapıldığı ocak sistemi terk edilerek, yeni dikim sistemlerinin uygulanmaya başladığını gördük. Bunun sonucunda birim alandan elde edilen ürün miktarını artırmışlar.
Ayrıca İspanya'da dikim yılını takip eden 3-4 yıl boyunca şekil budamasına devam edilerek, kuvvetli bir taç oluşumu sağlamak amacıyla budamaya ayrı önem vermişler" diye konuştu.
İspanya ile Türkiye arasında uygulama sahaları arasında da karşılaştırmalar yaptıklarını dile getiren Prof. Dr. Karadeniz, şunları söyledi:
"İspanya'da ovalar ve dağlarda olmak üzere iki farklı yörede fındık yetiştiriciliği yapılıyor.
Ovalardaki yetiştiriciliklerde makinelerden yararlanmada bir problem görülmemektedir. Eğimli arazilerde ise teraslandığını, bu teraslarda makinelerin rahatlıkla kullanıldığı gördük. Ülkemizde birim alandan alınan ürünün az oluşunun sebepleri arasında toprak verimsizliğinin üst sıralarda geldiği anlaşılmaktadır.
Eğimli arazilerde mutlaka teraslanma yapılarak, suyun toprakla depolanması sağlanmalıdır. Toprağın erozyonla derelere taşınması bir an önce durdurulmalıdır."
Fındıkta budamanın öneminin bu proje ile bir kere daha anlaşıldığını vurgulayan Prof. Dr. Turan Karadeniz, "İspanya ve Fransa'da fındık budamasına oldukça önem verilmektedir. Budamada makinelerden önemli ölçüde yararlanıyorlar. Budamanın aksatılmadan yapıldığı bahçelerde verimin yüksek, budamanın yetersiz olduğu gölgelenmiş bahçelerde ise verimin düşük olduğu belirlemiştir" şeklinde konuştu.