Fiskobirlik Nasıl Kurtulur
Fiskobirlik niçin kurtulmalıdır?
Mümtaz Kibar
Ankara Üniversitesi Toprak Bölümü
Öğretim Görevlisi
Fiskobirlik Dünyanın sayılı üretici birliklerinden biridir. Çünkü yaklaşık 250 bine yakın üyesi olan bir kuruluştur.
Bugüne değin son bir kaç yıl hariç tutulduğunda fındık alımlarında direkt olarak söz sahibi bir kuruluş olarak hizmet vermiştir.Verdiği hizmetlerin ne denli üreticiye faydalı olduğu noktası tartışılabilir ama bu tartışmalar fiskobirliğin kurtarılmasını engelleyemez.
Fiskobirlik yıllardan beri farklı politik görüşler tarafından sömürülmüş ve çıkar gruplarına alet edilmiştir.
Asıl önemli olan çıkar gruplarının fiskobirliği hedef tahtası olarak kullanmalarından korumaktır. Bunun sebebi fındığın %70 e yakın dünya üretiminin Türkiye'de üretilmesinden kaynaklanmaktadır.
Bizler yaklaşık 650 ya da 750 bin ton olarak üretilen fındığın (verimli yıllar baz alındığında) dünya için fazla olduğu kanaatini taşımıyoruz.
Çünki satılmayan mal yoktur , satılamayan mal vardır.
Fındık gerekli politikalar üretilemediğinden satılamamış ve sürekli arz fazlası olarak problem yaratmış bunun sonucunda fiyatlar düşmüştür.
Fındığın satılamaması Türkiye ekonomisine kanbur olarak görülmüştür.Oysa buna rağmen yıllık ihracat rakamları incelendiğinde fındığın ihracat girdisi yabana atılacak türden değildir.
Yaklaşık 8 milyon kişinin fındığa bağlı olarak yaşadığını düşündüğümüzde devlet desteğinin ne kadar da gerekli olduğunu ve partiler üstü bir politika ya da yasal tedbirlerle fındığı kurtarmanın çok gerekli olduğunu anlayabiliriz.
İyi yönetilen fındık hem batı ve hem de doğu karadenizde sadece gıda olarak değil , odunuyla ve kabuğuyla sürdürülebilir enerji kaynağı (evlerin ısınması), kabuğu yine kontraplak yapımı, yine odun kömürü yapımı, kökleriyle erozyonu önleyici (ormana en yakın bitki türü), yanma ısısı en yüksek olan yağ( hem sanayi hem teknolojik hem gıdasal tüketim), çotanaklarından ve diğer atıklarından kompost yapılarak organik toprak üretimi(seralarda, bahçelerde, fidancılıkta v.s ), ekolojiye ve çevreye faydası ile yaşamın bir parçasıdır.
Böyle bir ürünün yaşama ve ekonomiye kazandırılması Türkiye'nin her yönde çıkarına olacaktır.
Bu nedenle yılların kuruluşu Fiskobirlik kurtarılmalı ve doğru yönetim politikaları ile güçlendirilerek tekrar Türkiye ekonomisine ve üreticilere kazandırılmalıdır.
Fındık sadece karadeniz bölgesinin değil Türkiye'nin varlığıdır.Türkiye bırakın 600 veya 700 bin tonu,1milyon ton fındığı katma değer yaratacak ek ürünleri ile birlikte dünyaya yedirmenin yollarını aramalıdır.
Fiskobirliğinde sağlanacak desteklerle birlikte bu yapılanma içinde yer alması ekonomiye çok büyük bir fayda sağlayacaktır.
Tüm partilerden, milletvekillerinden, üniversitelerden ve medyadan ayırım gözetmeksizin ricamız Fiskobirliğe çok daha iyi yönetilebileceği şartların yeniden sağlanması ve geçmişteki kırgınlıkların geride bırakılması yönündedir.
Bir yıl boyunca tüm zahmetlere, zorluklara ve geçim sıkıntısına rağmen halen yine de fındığını üretmek zorunda olan köydeki üretici vatandaşlarımıza saygılarımla, fındıkta daha güzel günlerin gelmesini temenni ederim..