KOBİciler Orduda Toplandılar

KOBİ Akademi Kurumsal Gelişim Eğitimi etkinliğinde bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, "Ülkemizde 2,5 milyonu aşan işletmelerin yüzde 99’dan fazlasının KOBİ statüsünde olduğunu ve ihracatın yüzde 60'lık bir kısmının bu KOBİ’ler aracılığıyla gerçekleştiri

Ekonominin can damarı olan küçük ve büyük boy işletmelere (KOBİ) TEB yönelik “KOBİ Akademi Kurumsal Gelişim Eğitimi” etkinliğinin 38'incisi Ordu'da gerçekleştirildi.

 

KOBİciler Orduda Toplandılar

Belde Otel'de gerçekleştirilen, KOBİ'lerin büyüme ve gelişme çabalarına bilgi desteği sağlandığı toplantıya, Vali Orhan DÜZGÜN, Belediye Başkanı Seyit TORUN, ODÜ Rektörü Prof.Dr. Tarık YARILGAÇ, İl Emniyet Müdürü Hakan KIRMACI, İl Genel Meclis Başkanı Engin TEKİNTAŞ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN, TEB Genel Müdürü Varol CİVİL, TEB Kobi Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Turgut BOZ, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Dursun Oğuz GÜRSOY, Prof.Dr.Tamer MÜFTÜOĞLU, Girişim Eğitim Danışmanlık Merkezi Uzmanı Mehmet SANLI, sivil toplum kuruluş temsilcileri ile Ordu ve Giresun illerindeki iş dünyasının temsilcileri katıldı.

KOBİ Akademi Kurumsal Gelişim Eğitimi etkinliğinde bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, "Ülkemizde 2,5 milyonu aşan işletmelerin yüzde 99’dan fazlasının KOBİ statüsünde olduğunu ve ihracatın yüzde 60'lık bir kısmının bu KOBİ’ler aracılığıyla gerçekleştirildiğini görmekteyiz. KOBİ denince akla küçük işletmeler akla geliyor, ama makro ölçekli olanlar dışındaki küçük ve orta ölçekli işletmeler’ de Türkiye'nin ihracatının artırılmasına önemli katkı sağlayan, bölgelerin, illerin, ilçelerin ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sağlayan işletmeler haline geldiğini görmek gerçekten memnuniyet ve gurur verici" dedi. 

“Ordu’da 2012 yılında 350 vatandaşımıza girişimcilik eğitimi verdik”

"KOBİ’lerle ilgili TEB’in ayrıntılı bir çalışma yürüttüğünü bugünkü toplantıda da görüyoruz. Ama ilimizde 2009 yılından itibaren hizmete başlayan KOSGEB idaresi de, ilimizdeki girişimcilerimizin eğitimi, onların yönlendirilmesi, yeni işyerlerinin açılması, onların cesaretlendirilmesi, iç ve dış piyasada rekabet edebilmesi bakımından önemli eğitimler veriyor ve teşvikler sağlıyor" diyen Vali DÜZGÜN, "Bu kapsamda geçtiğimiz yıllarda yüzlerce vatandaşımız bu eğitimden geçirildi ve pek çok vatandaşımıza da yeni işletme kurulmasında önemli destekler sağladı. Sadece 2012 yılının ilk 10 ayındaki rakamlara baktığımızda, 350 vatandaşımıza girişimcilik eğitiminin verildiğini görüyoruz. Girişimcilik eğitimlerine katılan pek çok vatandaşımızın, gerek hibe desteği, gerekse kredi desteği ve sağlanan mali finansmanlarla yeni işyerleri açtığını görüyoruz. Türkiye’deki işsizlik ortalamasına baktığımız zaman, Ordu'nun, Türkiye ortalamasının çok altında kaldığını görüyoruz. Ordu ili, yüzde 5,9’luk işsizlik ortalamasıyla, 81 il arasında 77’nci sırada, yani en az işsizliğin görüldüğü 4. il konumundayız. İŞKUR kurslarımızla da hem bayanlarımızı, hem gençlerimizi ve değişik vesilelerle işinden ayrılan vatandaşlarımızı tekrar iş sahibi kılmak amacıyla pek çok iş edindirme kurslarımız devam ediyor. 2012 yılı içerisinde 2.000'in üzerindeki vatandaşımızı ilimizde açılan işletmelerde tekrar iş sahibi yaptık. Bütün bunlarla beraber vatandaşlarımızı iş sahibi yapmak için yeni KOBİ'lerin, yeni iş yerlerinin açılmasının da çok önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. 

Vali Orhan DÜZGÜN, konuşmasının devamında Ordu’nun gelişmesi için yapılan çalışmalara değinerek, "Ordu’nun en önemli ürününün fındık olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Dünya’daki her 4 fındığın 3'ü Türkiye’de, onunda birisi Ordu’da üretiliyor. Bu üretim bundan sonra da devam etmeli” diyerek, arıcılık, kivi üretimi, kesme çiçekçilik, turizm, ulaşım konularında görüşlerini dile getirdi.

“Bu toplantıyı çok önemsiyorum” diyerek konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Seyit TORUN, "bilgiye ulaşmak, bilgiyi amaç doğrultusunda kullanmak çok önemli. Bu çalışmaların Ordu'ya önemli katma değerleri olacak. Doğru işi yapıp, doğru üretimde buluşup dünyaya pazarlama lazım" diye konuştu.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Dursun Oğuz GÜRSOY, “Şili, Azerbaycan, Gürcistan’da fındık üretimi yapılmaktadır. Bu ülkelerde üretim her geçen gün artarak bizden pazar payı çalmaları kapımızdaki en büyük tehlikedir. Lisanslı depoculuğun tüm bölgeye yaygınlaştırılması, yeni üretici birliklerinin tesis edilmesi, alan bazlı destekleme ödemelerinin devam etmesi ve özellikle geçimini fındıktan temin eden küçük üreticinin korunması amacıyla prim miktarının artırılması, üretim maliyetlerinin azaltılması ve verimin yükseltilmesi için üretim safhasından özel projelere ağırlık verilmesi fiyat dalgalanmalarını asgariye indirecektir” dedi.

Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati AYDIN ise konuşmasında, toplantının Ordu'da yapılmasından duyduğu mutluluğu arıcılar adına dile getirerek, 79 ilde örgütlendiklerini, 59 bin kayıtlı üyeye sahip olduklarını söyledi ve arıcıların banka işlemlerinin kolaylaştırılması, koşulların iyileştirilmesi ve faiz indirimi konularında taleplerini iletti. 

TEB Genel Müdürü Varol CİVİL, ekonomik büyümenin devamlılığı için yatırım ve yeni istihdam alanları yaratmak gerektiğini söyleyerek, KOBİ'lerin bölgenin ekonomik hayatında kritik rol oynadığına dikkat çekti.

"TEB olarak, KOBİ'lerimizin özellikle 'finansal olmayan' konulardaki bilgi birikimine destek vermek ve böylece Ordu'nun Türkiye ekonomisinin bir adım öteye taşınmasına katkıda bulunmak amacıyla ‘TEB KOBİ Akademi’ ile sizleri bir araya getirdik" diyen TEB Genel Müdürü Varol CİVİL, "Ordu'da ihracat artıyor. 2013 yılında teşviklerin de desteğiyle Ordu için 2013 yılının yatırım ve atak yılı olacağına ve 54 olan ildeki ihracatçı firma sayısının artacağına inanıyoruz. 370 milyon dolar olan ihracat rakamının da el birliği ile çok daha yukarılara taşınacağına hiç şüphem yok. Bunların yanı sıra 100 milyon fındık ağacı ile sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da en önemli fındık kenti olan Ordu'nun, bu potansiyelinden çok daha yararlanması gerek. Fındığı katma değerli ürünlere dönüştürerek, onu işleyerek daha yüksek getiri ile tüm dünyaya satmaması için önünde hiçbir engel yok" dedi.

TEB Genel Müdürü Varol CİVİL, Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacak olan yol çalışmalarının yanı sıra, havaalanı ve limanların zamanla Ordu'nun dünyaya açılmasını daha da kolay hale getireceğini belirterek, "Ordu’nun ekonomik anlamda büyüme potansiyeli artmaya devam edecek. İşte bu süreçte Ordulu iş adamlarının da firmalarını uluslararası rekabete hazır, donanımlı işletmeler haline getirmek için çaba göstermesi gerekiyor. Biz TEB olarak bu noktada devreye girerek KOBİ'lerimizin hem finansal anlamda destekçisi olacak, hem de danışman banka niteliğimizle kendilerine yol göstereceğiz" şeklinde konuştu. 

TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Turgut BOZ ise, "Artık dünyada hızla ekonomik değişimler yaşanıyor ve böylece bir rekabet ortamı oluşuyor. Biz de bu rekabeti yaşamaya başladık. Rekabet yaşamında öne çıkmak için kalitenin öneminin büyük olduğunu 1990 yılında görmüştük ve bu önemin hala sürdüğünü size söyleyebilirim” dedi. 

Rekabette ön sıralara çıkmak için sadece kaliteli mallar üretmenin yeterli olmadığını söyleyen Turgut BOZ, “Katma değeri yüksek olan mal üretimi zorunluluğu bulunuyor. Üreteceğimiz mal konusunda araştırma yapmalı ve teknolojiye önem vermeliyiz ki ülkemizin rekabet gücü artsın ve üst liglere gidelim" diye konuştu. 

KOBİ’lerin önemli olmasının 2 büyük sebebi olduğunu belirten BOZ, “Üretime sağladıkları katkı bu sebeplerden biridir. Diğeri ise istihdam yaratmaları. İstihdama büyük katkı sağladılar. Her ay bir ilde 14 binden fazla iş insanına eğitim verdik. "Dünya Bankası'nın bir kuruluşu olan IFC tarafından, KOBİ Bankacılığı alanında dünyanın en iyi 3 bankasından biri olarak gösterildik. Türkiye'de ilk kez bir banka KOBİ alanında bu kadar büyük bir başarıya imza attı. Bu başarıyı elde ederken ciddi bir altyapı ve içerik yatırımı yaptık ve bankacılık sektörünün internet üzerinden KOBİ'lere yönelik yayın yapan ilk televizyonu olan TEB KOBİ TV'yi hayata geçirdik. Kendi bünyemizden 300 çalışanımızı TEB KOBİ Danışmanı olarak yetiştirdik, yetiştirmeye de devam ediyoruz. Bugün her bir TEB KOBİ Danışmanı, şirket yönetimiyle ilgili konulardaki uzmanlığıyla KOBİ'lere birebir yol gösteriyor, işlerini büyütmelerine katkı sağlıyor. Bugüne kadar bini aşkın şirketin büyüme yol haritasının çıkarılması için birebir derinlemesine analizi yapıldı, raporları tamamlandı. Bugün KOBİ Danışmanlarımız sayesinde onlarca KOBİ'mizin verimlilikte, ihracatta, satışta başarı hikayeleri yaratmalarına katkı sağladık" şeklinde konuştu. 

Toplantının Atölye çalışmaları bölümünde ise, KOBİ'lere rekabet avantajının nasıl sağlanacağı, değişen dünyada güçlü işletmeler olmak ve global rekabet edebilme, 'bugünün başarılı KOBİ'si geleceği nasıl yönetecek, işletmemiz gelişim haritasının neresinde ve dış ticarette stratejik yönetim ve planlama' konularında uzmanlar tarafından bilgiler verildi.

Her ay farklı bir ilde gerçekleşen etkinliklerin sayısı 57'yi bulurken, bugüne kadar 14.000'den fazla firma yetkilisine eğitim verildi. 
 

Fotoğrafların Orijinalleri İçin Tıklayınız

 

 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri