Orduda 992 Tüketici Haklı Çıktı
Ordu Valisi Orhan Düzgün Tüketiciler haftası nedeni ile açıklama yaptı.
Düzgün, Açıklamada ;Bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeyle birlikte ülkeler arasındaki sınırların kalkması, dünya markalarının çoğalmasıyla daha çok ürün ve hizmet tüketiciye ulaşmaktadır. Bu da tüketicinin korunması kavramını modern dünyanın en güncel ve dinamik konularından biri haline getirmiş, yeni ve özel bir hukuk dalı olan tüketici hukuku doğmuştur.
Birleşmiş Milletler Teşkilatı, 1985 yılında aldığı bir kararla ‘Tüketici Hakları Evrensel Beyannamesi’ni ilan ederek, her yıl 15 Mart tarihini “Dünya Tüketici Hakları Günü” olarak kabul etmiştir. Ülkemiz de diğer ülkeler ve uluslararası tüketici örgütleri gibi 15 Mart’ta “Dünya Tüketici Hakları Günü” kutlanmaktadır.
4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’unun yürürlüğe girdiği 1995 tarihinden itibaren her yıl Dünya Tüketiciler Günü’nün içinde bulunduğu hafta ülkemizde de “Tüketiciyi Koruma Haftası” olarak kutlanmaktadır. Bu hafta içerisinde, tüketiciyi yasa ile sahip olduğu tüm hakları konusunda bilgilendirme, eğitme, tanıtma ve koruma konularında çeşitli faaliyetler yürütülmektedir.
Tüketiciyi Koruma faaliyetleri, 4077 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesinden sonra ülkemiz genelinde önemli bir hareket kazanmıştır. Bu Kanunun uygulaması, illerde Ticaret İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığınca ve ilçelerde ise Kaymakamlık bünyesinde bulunulan İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı tarafından yapılmaktadır. Bu Kanun ile tüketicilerin hakları, yasal düzenleme çerçevesinde, çağdaş anlamda yeni boyutlara ulaşmıştır. Tüketici yasası ile tüketiciler kapıdan satışlar, taksitli satışlar, kampanyalı satışlar, garanti belgesi, Türkçe tanıtma kullanma kılavuzu, satış sonrası hizmetler, ayıplı mal ve hizmetler, devre tatil, paket tur, sözleşmelerdeki haksız şartlar, tüketici kredisi, kredi kartları, süreli yayınlar, mesafeli sözleşmeler, abonelik sözleşmeleri, yanıltıcı ve aldatıcı reklamlar… vb. gibi pek çok konuda yasalar ile satıcı ve sağlayıcılar karşısında haklarını arama ve elde etme imkanına kavuşmuşlardır.
Günümüzde ticaret kurumsallaşmaya başlamıştır. Artık satış yerleri, üreticiler kurumsallaştığı için tüketici haklarını rahatlıkla yasal yollara başvurarak arayabilmektedirler. Tüketicilerimiz, karşılaştıkları sorunlarla ilgiliwww.tuketici.gov.tr, www.gtb.gov.tr, www.gumruk.gov.tr internet adreslerinden, bulunduğu yerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığından ve "Alo 175'" telefon hattından detaylı bilgi alabilirler.
Ordu’da, Ticaret İl Müdürlüğü Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne, 2012 yılı içerisinde 1.484 adet tüketici şikayeti başvurusu olmuş, bu başvuruların 992 adedi tüketici lehine, 475 adedi ise tüketici aleyhine, 17 adedi de görevsizlik olarak sonuçlanmıştır.
Tüketici bilincini geliştirmek için küçük yaşlardan başlayarak verilecek eğitimler önemlidir. Bu bilinçle ilimizde, daha önce okullarda Eğitici Kol olarak adlandırılan şimdi ise Eğitici Kulüplere dönüştürülen faaliyetlerin, 2013-2014 Eğitim Öğretim yılından itibaren okullarımızda Tüketici Kulüplerinin kurulması çalışmaları başlatılmıştır.
İletişimin sınır tanımadığı ve her yere ulaştığı günümüzde, vatandaşlarımızın TV. İnternet yoluyla alışveriş yaptıklarında veya ikamet ettikleri evlerine gelinerek kapıdan satış yoluyla alışveriş yaptıklarında nerelere dikkat etmeleri gerektiği, mağdur olmamaları için neler yapması konusunda, bütün köy ve mahalle muhtarlarına, Kapıdan Satışlar ve Mesafeli Satışlar hakkında bilgi verilmiş ve üründen cayma istediklerinde nasıl cayma yapılabileceklerini sağlamak amacıyla Cayma Bildirim örnekleri gönderilmiştir.
Bu vesile ile tüm Ordulu hemşehrilerime sorunsuz alışverişler diler, aynı zamanda bir tüketici olarak Dünya Tüketici Hakları Günü’nü Kutlarım.