TKDK Proje Almaya Devam Ediyor
TKDK 12. BAŞVURU ÇAĞRI İLANINA ÇIKTI
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yapılan açıklamada; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 15.01.2014 tarihinde 12. Başvuru Çağrı İlanına çıkmıştır.
10 Şubat 2014 – 10 Mart 2014 tarihleri arasında 12. Çağrı İlanı kapsamında projeler kabul edilecektir, denildi.
Açıklamada;
12. Başvuru Çağrısında Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım, Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım (Kırmızı et / Kanatlı eti) , Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması (Süt İşleme Tesisleri/ Süt Toplayan Üretici Örgütleri) , Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması (Kırmızı Et Ve Kanatlı Eti İşleme Ve Pazarlama), Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi ( Arıcılık, Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Ve Pazarlanması Süs Bitkileri Yetiştiriciliği ) ,Yerel Ürünlerin ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi(El Sanatları, ahşap, taş, cam vb atölyeleri), Kırsal Turizm (25 oda kapasitesini aşmayan her türlü konaklama tesisi, restoran, spor ve doğa aktivitilerine yönelik yatırımlar, halı saha vs), Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi (iç sularda alabalık, sazan, yayın, kerevit, kurbağa, su yosunu(alg), sudak, tatlısu levreği, turna, tilapia, Mersin balığı, yılan balığı, karayayın balığı, Amerikan yayın balığı) şeklinde projeler kabul edilecektir.
12. Çağrı dönemine ait bütçe 488.772.128,00 Avro olup, başvuru sahiplerinin yaptıkları harcamaların %50 - %65’i TKDK tarafından hibe şeklinde ödenmektedir. Verilen destekleme ödemeleri, yapım/inşaat işleri, makine ekipman alımları, hizmet alımı ve görünürlük harcamalarını kapsamakta olup; Kurumumuzla sözleşme imzalayan başvuru sahipleri yatırımlarını gerçekleştirirken vergi istisnasından faydalanabileceklerdir. Ayrıca yatırımların tamamlanmasının ardından alacakları destekleme ödemeleri gelir vergisine tabi tutulmayacaktır.
Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması başlığı altında bu çağrıya kadar Fındık için destekleme yapılamıyorken; 12. Çağrıdan itibaren Fındık için de proje başına 1.250.000 Avroya kadar uygun yatırım üzerinden %50 oranında destekleme ödemeleri gerçekleştirilebilecektir.
Bütçesi oldukça yüksek olan tedbirlerle, Ordu ilinde yeni yatırımların hayata geçmesi ve geniş istihdam sağlanması beklenmektedir. Bu çağrı döneminde özellikle Ordu ilinin önemli potansiyele sahip olduğu ve yeni IPARD değişiklikleri ile birlikte destek kapsamına alınan Fındık İşlenme ve Pazarlama alanlarında faaliyet gösteren işletmelerden çok sayıda başvuru yapılması beklenmektedir. 12. Çağrı ile birlikte gelen IPARD değişiklikleri ile Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi, Yerel Ürünlerin ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi, Kırsal Turizm, Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi kapsamında Proje Başvuru aşamasında mesleki yeterlilik belgesi talep edilmeyecektir. Kültür Balıkçığı tesislerinde Restoran Kurulumu destek kapsamına alınmıştır.
Kırsal turizm konusunda kurumumuza proje sunma konusunda önemli bir potansiyele sahip Ordu, TKDK tarafından verilen %50 hibe destekli, konaklama tesisi, yeme içme tesisi, turistik açık alan aktivitelerine yönelik yatırımlarla, turizm konusunda yeni bir cazibe merkezi olma yolundadır.
TKDK Ordu İl Koordinatörlüğü tarafından, 2013 yılı içerisinde Arıcılık, Kırsal Turizm, Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği, Et Üreten Tarımsal İşletme, Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Su Ürünleri İşleme Paketleme Tesislerine yönelik projelere toplam 6.874.180,89 TL hibe desteği sağlanmıştır.
Ayrıntılı Bilgi için aşağıdaki adres ve Telefonlara başvurabilirsiniz....
Metin Fatih ISTAY
İletişim Uzmanı
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ORDU İl Koordinatörlüğü (www.tkdk.gov.tr)
Tel: 0 (452) 212 13 48 – 9111 (444 8535)
Faks: 0(452) 212 38 63