Turizm kenti olma yolunda hızla ilerleyen Ordu’da, turizm sektöründe hizmet veren işletmelerin sorunları, düzenlenen bir toplantıda ele alındı.
Turizm Masaya Yatırıldı
Valilik İl Genel Meclisi Salonu’nda, Vali Yardımcısı Salih YÜCE Başkanlığında yapılan toplantıya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa YILMAZ, Belediye Başkan Yardımcısı Özer KARADAĞ, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN, Aybastı Belediye Başkanı İzzet GÜNDOĞAR, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Bulut ÇUBUK, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı İshak HACIKAMİLOĞLU, Ordu’da bulunan turizm işletmelerinin ve seyahat acentelerinin temsilcileri katıldı.
Ordu’nun turizmdeki geleceğinin tartışılmaz olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN, “Ordu’nun turizmdeki geleceği artık tartışılmaz. Çünkü, Ordu kendi geleceğini turizmde gördü. Bu anlamda Ordu’da turizm yatırımları hızla devam ediyor. Sıkıntılarımızdan birisi konaklama alanları idi. Son zamanda yapılan yatırımlar yatak sayısını artırmaya yönelik yatırımlardı. Şu anda 300 nitelikli oda sayımıza, yaklaşık 300 oda daha ilave edilecek. Diğer sıkıntı ise konaklamaya gelen turistlerin konaklama günlerinin azlığı idi. Otelcilerimizin, otellerinin doluluğu ile ilgili bir sıkıntıları yok” diye konuştu.
Konuşmasında Ordu’daki konaklama gün sayısının artırılmasına yönelik çalışmalara da değinen Erkan GÜLDEREN, şunları kaydetti: “Fidanlık sahasında 116 dönümlük alan tahsis değişikliği yapılarak bir botanik bahçesi haline getiriliyor. Bu botanik bahçesi gerçekleştiğinde hiçbir tur operatörü ya da hiçbir seyahat acentesi programlarına yazmazlık yapamayacak. Çünkü, Botanik Bahçesi Karadeniz’de tek olan bu botanik bahçesinin programına yazmama cesaretini gösteremeyecektir. Kurul Kalesinde yaptığımız kazı çalışmaları önemli bir varış noktasına getiriyor o bölgeyi. Çambaşı kış sporları merkezi için yaptığımız çalışmalar bu yıl sonuna kadar çok önemli bir mesafeye varacağız. Ordu merkezde sokak sağlıklaştırmaları tescilli binaların restorasyonunu yapıyoruz. Taşbaşı mahallesinde 1. etapta 23 evin restorasyonunu yapıyoruz. Tarihin bize emanet ettiği yapıları, biz de gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyoruz. 2.etapta 21 evin restorasyonu yapılacak. Yine Ünye’ de sokak sağlıklaştırması yapıyoruz. Bütün bu yaptığımız çalışmalar buraya konaklamaya gelen turistlerin konaklama gün sayısını artırmaya yönelik çalışmalardır.”
Turizmin gelişmesi için gerekli olan ulaşım konusunda önemli çalışmalar yapıldığını belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa YILMAZ da, “Ordu’da turizmin gelişmesi için gerekli olan ulaşım konusunda çok ciddi çalışmalarımız var. Daha düne kadar ayağımızın dibinde olan Boztepe’ye çıkmak bir çile iken, belediye ile işbirliği yaparak standartlara uygun asfalt yol yapıldı. Ayrıca, Oğmaca-Yaraşlı istikametinden, Boztepe’ye yine standartlara uygun safi kaplama şeklinde asfalt bağlantı yolunu bitirdik. Bunların hepsi İlimiz için kazançtır. Karadeniz Mastır Planında belirtildiği gibi Karadeniz yayla yollarını birbirine bağlayan yollarla ilgili çalışmalarımız çok güzel şekilde devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkılarıyla yaptığımız bir yol var. Çambaşı-Yeşilce arasında ki bu yol, standartların üstünde bir yol. Altyapısı bitti. Bir ay içerisinde sathi kaplaması bitecek. Mesudiye’den Çambaşı’na geçişte çok büyük kolaylık olacak. Giresun’un Paşakonağı Yaylası ile Çambaşı Yaylası arasındaki yolun etüt proje çalışmaları devam ediyor. Gölköy-Ulugöl ciddi bir turizm mekanı olarak görülen bir yer. Ulugöl yolu çalışmaları devam ediyor. Aynı şekilde Üye kent ormanı yolu var. Çalışmaları devam ediyor. Bunun dışında ilimizdeki gerek yerleşim yerlerinde, gerekse turizm yörelerine ulaşımı kolaylaştıracağız” dedi.
Ordu’daki turistik alanlara ulaşımı kolaylaştıracak işaret ve levhalama çalışmaları için İl Özel İdaresince hazırlanan ve DOKA tarafından desteklenen ‘Aklın Yolu Birdir’ projesi hakkında da bilgiler veren Mustafa YILMAZ, “Aklın Yolu Birdir” projemiz var. DOKA’dan Ordu ili adını destek alanın en büyük proje. Bu projeye İl Özel İdaresinin ve ORTAB’ın katkıları olacak. Proje çalışmaları başladı. Koordinesi ve gidişatı takip ediliyor. Sözleşmeleri imzalandı. Önümüzdeki yıl artık herkes yola çıktığı zaman işaretlerle her türlü bulaşacağı yeri, bir köyü, turizm alanını, turizm destinasyonlarıyla çok rahat bir şekilde Ordu’da ulaşım sıkıntısı çekmeden kimse bir şey sormadan ulaşabildiği bir duruma gelecek” şeklinde konuştu.
Teleferiğin hizmete girdiği 33 günlük süre içinde 205 bin kişinin Boztepe’ye çıktığını belirten Ordu Belediye Başkan Yardımcısı Özer KARADAĞ, düzenledikleri uluslararası tiyatro festivali ile 67 ülkeden bir çok insanın Ordu’ya geldiğini ve bu insanların birer turizm elçisi olduğunu söyledi.
Ordu’da, turizm hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin ön büro, yöresel mutfak, kat hizmetleri ve servis hizmetleri alanlarında kalifiye eleman ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olmak amacıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce hazırlanan ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından desteklenen “Öğreniyorum, Kazanıyorum” projesi hakkında toplantıya katılan turizm işletmecilerine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şube Müdürü Uğur TIOPARLAK tarafından bilgi verildi. TOPARLAK, “Öğreniyorum-Kazanıyorum projesi ile Ordu’da 15-19 yaş arası 44 istekli gencimiz kurslara alınacak ve kurs sonunda turizm tesislerinde çalışmaları için kendilerine rehberlik edilecektir. Mevcut işletmelerde çalışan 44 görevli ise ön büro, yöresel mutfak, kat hizmetleri ve servis hizmetleri alanlarında eğitilerek, turistik tesislerin hizmet kalitesi artırılacaktır” dedi.
Konuşmaların ardından, toplantıya katılan turizm işletmecileri, Ordu’nun büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğunu, bu potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, Ordu’da turizmin gelişmesi için başta çevre kirliğinin önlenmesi, Bolaman-Perşembe arasına butik oteller yapılması, sahil kesimine bongalow tipi konaklama tesisleri yapılması, akaryakıt istasyonlarına tanıtıcı broşürler bırakılması, yayla turizmine önem verilmesi ve yaylaların rastgele yapılaşmasının önlenmesi, turizm işletmelerinin kalifiye eleman sıkıntısının giderilmesi, Ordu’daki turistik tesislerin Turizm ve Otelcilik Lisesi öğrencilerinden istifade ettirilmesi, turizm işletmecilerinin dernek çatısı altında örgütlenmesi, el sanatlarının geliştirilmesi ve değerlendirilmesi, turistik alanları gösteren yön levhalarının yapılması, konularında görüş ve önerilerini dile getirdiler.
Toplantının sonunda bir değerlendirme yapan Vali Yardımcısı Salih YÜCE, Ordu’daki turizm işletmecilerinin dile getirdiği sorunların ve taleplerin takipçisi olacaklarını ve sorunların asgari düzeye indirilmesi için gereken çalışmaların yapılacağını söyledi.