ÜRETİCİNİN ZAFERİ
Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, yaptığı açıklamada, Eylül ayının, piyasalarda fındık fiyatlarının oluşmasında çok önemli bir ay olduğunu belirterek, ''Çünkü fındığın her yıl ortalama 150 bin tonluk bölümü bu ayda pazara iniyordu. Bu nedenle fındık bu ayda oluşan fiyat üzerinden sezon sonuna kadar piyasada işlem görüyordu'' dedi.
Hükümetin fındık fiyatının serbest piyasa koşullarında oluşacağı yönünde karar alması üzerine ziraat odaları olarak üreticiye fındığını pazara az miktarda indirmeleri konusunda sürekli uyarıda bulunduklarını anlatan Akbaşlı, şöyle devam etti:
''Üreticiye, Türkiye'nin, 2009 yılı tahmini fındık rekoltesinin 400 bin ton dolayında olduğu söyledik ve bu miktardaki fındığın da piyasalar için yeterli olmadığını vurguladık. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) deposundaki fındığı, 2009 ürünü fındık satılana kadar piyasaya sürmeyeceğini ifade ettik. Bunun için de gazetelere başta Tarım ve Köyişleri Bakanı, TMO genel müdürü ve bununla ilgili karar alan tüm bürokratlara teşekkür ilanı verdik. Gelinen bu süreçte 15 Ağustos'ta pazara ilk indiğinde 3,5 liradan işlem gören fındık bugün 4,7 liraya kadar yükseldi. Burada üreticinin gösterdiği 'sabır' çok önemlidir.''
''ÜRETİCİNİN KAFASINDAKİ FİYAT 5 LİRADIR''
Akbaşlı, yeni ürün fındıktan piyasaya bugüne kadar 50 bin ton dolayında ürün indiğini tahmin ettiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
''Bu rakam önceki yılların üçte biridir. Üreticinin çağrımıza uyması ve ürününe sahip çıkması piyasadaki fındık fiyatlarını sürekli yükseltmektedir. Üretici bu kararını sürdürdüğü takdirde, ürününü piyasada arzuladığı fiyattan satabilecektir. Üreticinin kafasındaki fiyat 5 liradır. Fındığın bu fiyatı bulması için her şey üreticinin elindedir''
FINDIK ÜRETİCİLERİ
Fındık üreticilerinden Bahtiyar Kaçar, önceki yıllarda yaklaşık 7 ton fındık ürettiğini, ancak bu yıl 2,5 ton dolayında ürün hasadı yaptığını ifade ederek, ''Piyasanın fındığa ihtiyaç duyacağı bir gerçek. Ürünümü Kasım ayı sonu ya da Aralık ayı ortalarında satmayı düşünüyorum'' dedi.
Diğer üretici Ali Çoban ise her yıl ortalama 6 ton fındık üretirken bu yıl 3 ton ürün alabildiğini anlatarak, ürününü, fiyatların biraz daha yükselmesinden sonra satmayı düşündüğünü söyledi.
Adem Turan da 1,5 ton fındığı olduğunu ifade ederek, ''Sıkıntıya düşmediğim takdirde fındığı satmayacağım. Fındığın fiyatı konusunda Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin (FİSKOBİRLİK) duruşu çok önemli. İnşallah piyasaya girer ve fiyatın yükselmesine katkı sağlar'' şeklinde konuştu.