İstihdam ve mesleki eğitim politikalarının oluşturulmasını, istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirler ile uygulanacak aktif işgücü programlarının belirlenmesi, istihdam etkinliklerinin ve mesleki eğitim uygulamalarının izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yapmak üzere Yönetmelik gereği her 3 ayda bir toplanan ‘İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nun Temmuz ayı toplantısı, Vali Orhan DÜZGÜN Başkanlığında yapıldı.
Valilikte İş Ve Eğitim Toplantısı Yapıldı
Valilik Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya, Belediye Başkan Vekili Ergün ALAYBEYOĞLU, Vali Yardımcısı İsmail KÜRECİ, ODÜ Ordu Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd.Doç.Dr.Cavit YAVUZ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa YILMAZ, İl Milli Eğitim Müdürü Yılmaz UZUN, İş-kur İl Müdürü Mehmet DÖKTÜR, İl Sanayi ve Ticaret Müdürü Hayri CANİK, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Sekreteri Hakkı ÜÇER, İşçi Konfederasyonu Temsilcisi Gürsel GÜRSOY, İşveren Konfederasyonu Temsilcisi Cemil AYDIN, Öz Orman-İş Sendikası Temsilcisi Cengiz ÖZTÜRK, Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Aydın BOSTANCIOĞLU katıldı.
Toplantının başlangıcında bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, “İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulumuz, ilimizde işsizliğin azaltılmasına yönelik çalışmaların yanında, istihdamı artırıcı tedbirlerin alınması ve uygulanması, işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli ve kalifiye ara eleman ihtiyacının karşılanması, konularında önemli kararlar almakta ve bu kararları hayata geçirerek ilimizin sosyal ve ekonomik sorunlarının çözümüne katkı sağlamaktadır. Kurulda alınan kararlar doğrultusunda açılan mesleki eğitim kursları, işgücü yetiştirme kursları, istihdam garantili kurslar, formal eğitimler, işbaşı eğitim programları, girişimcilik eğitimleri, Toplum Yararına Çalışma Programları ile UMEM ve Umut Yıldızı Projeleriyle, Ordu’da son yıllarda işgücüne katılım ve işsizliğin azaltılması yönünde önemli mesafe alındı. Bunu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı illere göre işsizlik verilerinden anlayabiliyoruz. TÜİK tarafından işgücüne katılma, istihdam ve işsizlik oranı olmak üzere 3 parametrede hesaplanan verilere göre işsizlik oranının en düşük olduğu iller sıralamasında Ordu ili % 5,9 işsizlik oranı ile en düşük işsizlik oranına sahip iller arasında 4. sırada yer almakta. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulumuzca belirlenen plan ve program çerçevesinde, işsizlerimize bir meslek öğretmek, ilimizdeki sanayi, üretim, hizmet sektörlerinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ve kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla açılan çeşitli kurs ve uygulanan programlar sonucu geçen yıl 2.000’in üzerinde işsiz insanımıza iş imkanı sağlandı” dedi.
Herkesin yaptığı işte en iyi olmaya çalışması gerektiğini söyleyen Vali DÜZGÜN, “Türkiye’de iş konusunda tatminsizlik var. Bir işe giren ve iş sahibi olan birisi bir süre sonra yaptığı işi beğenmeyerek, başkalarının yapmakta olduğu işe heveslenmekte. Bu durum bir çok meslek ve iş grubunda var. Avrupa’da ise tam tersi. Genel olarak herkes yaptığı işi en iyi şekilde yapmaya çalışıyor ve işinden memnun. Bir meslek sahibi olan veya bir işe yerleşen vatandaşlarımızın da başkasının işine özenmek yerine belli bir eğitim sürecinden geçerek, uğraşılar sonucu elde ettiği işinde iyi ve mutlu olmaya çalışması gerekir “ diye konuştu.
Toplantıda, İşkur İl Müdürü Mehmet DÖKTÜR de, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nun Nisan ayı toplantısında alınan kararlarla ilgili yapılan çalışmalar ve Ocak-Haziran dönemi içinde açılan mesleki eğitim kursları hakkında bilgi verdi.
İşkur İl Müdürü Mehmet DÖKTÜR, Ocak-Haziran dönemi içinde yapılan çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi;
“Nisan ayında yaptığımız toplantıda alınan kararlar doğrultusunda, 4-5 Mayıs 2011 tarihlerinde İşkur İl Müdürlüğü ve Ordu Meslek Yüksekokulu işbirliği ile kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla ‘2. Kariyer Günleri’ etkinliğini gerçekleştirdik. İşletme Belirleme Komisyonumuza, Ordu Meslek Yüksekokulundan bir temsilci dahil edilmesini sağladık. Ağır ve tehlikeli iş kolunda faaliyet gösteren firma çalışanlarının sertifikalandırılması amacıyla 25 kursiyerin katılımı ile 20.06.2011 tarihinde ‘Vinç Operatörlüğü Kursu’ açtık. Ayrıca, Ordu Merkez ilçede 15 kursiyerin katıldığı ve 25.04.2011 tarihinde başlayan ‘Elektrik Tesis, İşletme, Bakım Teknisyeni Kursu’, Ordu Merkez’de 36, Perşembe ilçesinde 14 olmak üzere toplam 50 kursiyerin katılımı ile 25.04.2011 tarihinde 3 ayrı ‘Servis Elemenı(Garson) Kursu’ açtık. Sosyal yardım kurumlarından yardım alanlara yönelik istihdam amaçlı İşkur İl Müdürlüğü ve Fatsa Kaymakamlığı SYDV işbirliği ile 15.06.2011 tarihinde 20 kursiyerin katıldığı ‘Hasta ve Yaşlı Refakatçisi Kursu’ ve 23.05.2011 tarihinde 20 kursiyerin katılımıyla ‘Dikiş Makinesi Operatörlüğü Kursu’ nu başlattık. Diğer taraftan, ilimiz genelindeki mesleki okul ve eğitim merkezlerinde açılması istenen alan ve dal açma talepleri, Milli Eğitim Bakanlığına gönderilmiştir.”
Mehmet DÖKTÜR, Ocak-Haziran dönemi içinde açılan İstihdam Garantili Eğitim Kursları, Mesleki Eğitim Kursları, İşbaşı Eğitim(Staj) Programları, Girişimcilik Eğitimi ve Toplum Yararına Çalışma Projeleri(TYÇP) hakkında da bilgiler vererek, şunları söyledi;
“2011 yılında toplam 1.045 işsizin istihdam garantili eğitimden geçirilmesi hedeflenmiştir. Bu hedef çerçevesinde, Ocak-Haziran döneminde, Ordu Merkez ve ilçelerinde çoğunluğu tekstil sektöründe olmak üzere toplam 31 adet İstihdam Garantili Eğitim Kursu açılmıştır. Bu kurslara toplam 691 kursiyer katılmış olup, tamamlanan 2 kurstan mezun olan 51 kursiyerden 22’si tekstil sektöründe istihdam edilmiştir. Yine 2011 yılında toplam 805 işsizin mesleki eğitimden geçirilmesi hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda, Ocak-Haziran döneminde toplam 11 adet Mesleki Eğitim Kursuaçılmıştır. Bu kurslara toplam 224 kursiyer katılmış ve tamamlanan kurslardan 60 kursiyer mezun olmuştur. Ayrıca, Ordu Merkez’de 1o kursiyerin katıldığı özürlülere yönelik tekstil alanında Mesleki Eğitim Kursu açılmış ve tamamlanmıştır. Lise ve daha üst eğitim kurumlarından mezun olmuş kayıtlı işsizlerin iş piyasasına girmelerini kolaylaştırmak ve deneyim kazanmalarını sağlamak üzere 2011 yılında 100 işsizin yararlanması hedeflenen İşbaşı Eğitim(Staj) Programları düzenlenmiştir. Bu çerçevede, Ocak-Haziran döneminde toplam 49 adet İşbaşı Eğitim(Staj) Programı düzenlenmiş olup,132 işsiz insanımız bu programlara katılmıştır. Diğer taraftan, İşkur İl Müdürlüğü ile KOSGEB arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında işsizlerin kendi işlerini kurmalarına destek olunması amacıyla 2011 yılında 100 kişiye Girişimcilik Eğitimi düzenlenmesi hedeflenmiştir. Ocak-Haziran dönemi içinde, Ordu Merkez’de 20.04.2011 tarihinde 100 kişinin katılımıyla Girişimcilik Eğitimi başlamış olup, 18.06.2011 tarihi itibariyle eğitimler tamamlanmıştır. Öte yandan,Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında ilimize tahsis edilen 790.801 TL’lık kaynakla, Ordu Merkez ve ilçelerinde toplam 5 ağaçlandırma projesi başlatılmış olup, bu projelerde toplam 130 kişi kısa sürelide olsa istihdam edilmektedir. Böylece, Ocak-Haziran döneminde açılan kurslardan, eğitim programlarından ve TYÇP projelerinden toplamda 1.287 işsiz vatandaşımız yararlandırılmıştır.”
Toplantıda ayrıca, risk altında suça sürüklenmiş çocuklara, mesleki beceri ve iş imkanı sağlayarak topluma sağlıklı bireyler olarak kazandırılmasını amaçlayan Umut Yıldızı Projesi kapsamında 15 Eylül 2011 tarihinden itibaren 15 kişilik sıhhi tesisat mesleğinde kurs açılması, Ordu Meslek Yüksekokulu bünyesinde Tekstil Bölümü açılması, Ordu Ticaret ve Meslek Lisesi bünyesinde bilişim teknolojileri alanı, ağ işletmenliği dalı açılması, Ünye ve Perşembe Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nde öğrenim gören öğrencilerin turizm işletmelerinde Beceri Eğitimi’ne girmeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan ‘Karadeniz Bölgesi’nde Fındık Üretilen İllerde Mevsimlik Tarım İşçilerinin Çocuklarının Bahçelerden Uzak Tutulmasına Yönelik 2011 Yılı Eylem Planı’ gereğince Ordu ilinde çocukların fındık bahçelerinde çalışmasının önlenmesi amacıyla denetim yapmak üzere Samsun Çalışma Bölge Müdürlüğünce gerekli tedbirlerin alınması konuları görüşülerek karara bağlandı.
Vali Orhan DÜZGÜN toplantının sonunda yaptığı değerlendirmede, yaz aylarının gelmesi ve deniz sezonunun açılması nedeniyle plajlarda ve turistik tesislerde ihtiyaç duyulan, Su Altı Acil Arama Kurtarma (Cankurtaran) kursunun açılmasını istedi.
Vali DÜZGÜN, “Yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde, havaların ısınması ve okulların da tatile girmesiyle birlikte vatandaşlarımız yoğun olarak denize girmektedirler. Vatandaşlarımızın kalabalık ve toplu olarak denize girdiği plajlarda ve turistik tesislerin havuzlarında ihtiyaç duyulan ve halk arasında cankurtaran olarak bilinen kişilerin yetiştirilmesi gerekmektedir.
Bu konuda daha önce aldığımız karar doğrultusunda su altı acil arama kurtarma mesleği için eğitim kursu açma çalışmalarımızı hızlandırmalıyız. Diğer taraftan, denize girmenin tehlikeli ve sağlık yönünden sakıncalı olduğu yerlerde ilgili belediyelerce levhalama çalışmalarının yapılması için Mayıs ayında yapmış olduğumuz Sahil Güvenlik İşbirliği ve Koordinasyon toplantısı kararlarının gerekleri bir an önce yerine getirilmelidir” dedi.