BASIN KURULUŞLARI İLE BİRLİKTE 1-7 MART MUHASEBE HAFTASI DEĞERLENDİRİLİMESİ YAPILDI.
Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (OSMMMO) tarafından 1-7 Mart Muhasebe Haftası kapsamında yapılan çalışmaları için değerlendirme toplantısı yapıldı. OSMMMO binasında yapılan değerlendirme toplantısına Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel, Basın İlan Kurum Ordu Şube Müdürü Çetin Oranlı, Altınordu Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Şahin Sevinç, 19 Eylül Gazeteciler Derneği Başkanı Erdoğan Erişen, Oda Başkan Yardımcısı Mustafa Çörtük, Oda Sekreteri Bahadır Baş, Oda Saymanı Haluk Civanbay, Yönetim Kurulu Üyesi M.Ender Sönmez ve basın mensupları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel; Devletin önemli gelir kaynağının vergiler olduğunu, bu vergilerin tahsilinde en önemli katkının mali müşavir ve muhasebecilerin katkıları olduğunu vurguladı. 1-7 Mart Muhasebe Haftası kapsamında oda olarak yapılanları değerlendiren Yüksel, "Biz oda olarak hafta boyunca muhasebeyi alışılagelmiş kalıpların dışına çıkarak anlatmaya çalıştık. Ordu’nun genelinde bu çalışmalarımızı sürdürdük. Meslektaşlarımızın yaptığı görevler kamu maliyesi ve Türkiye ekonomisi içindir. Görevlerimizi yaparken karşılaştığımız bir takım sorunlar var ve bu sorunlarda işlerimizin aksamasına yol açıyor. Bizim taleplerimiz haklı taleplerdir. Bu taleplerimizi ve sorunlarımızı, diyalog ve karşılıklı görüş içerisinde çözülmesini istiyoruz" dedi.
Oda Sekreteri Bahadır Baş İse; “ Biz Muhasebeci Mali Müşavirler Vergi ve SSK primlerinin toplanmasında idarenin görünmez eliyiz. Ancak mesleki sorunlarımız ve haklı taleplerimiz konusunda ise görünmez adam muamelesiyle karşılaşıyoruz. Biz görünmez adam olmak istemiyoruz. Son zamanlarda vergi incelemelerinde gerekli özen gösterilmeden, meslek mensuplarına sorumluluk yükleme konusunda oldukça cömert davranılmaktadır. Bu konuda daha hassas davranılmalıdır. İnceleme kriterleri çok net belirlenmelidir. 3568 sayılı meslek yasamızda, vergi usul yasamızda, ceza hukukumuzda yer alan vergiye ilişkin mali cezalar ve hürriyeti kısıtlayıcı cezalar huzursuzluk kaynağıdır. Mali suça mali ceza esasından uzaklaşmak, evrensel ceza hukukuna ters düşecek derecede sınırsız - sebepsiz - ölçüsüz cezalar öngörmek hem mükellefi ve hem de meslektaşlarımızı büyük sıkıntıya sokmaktadır. Cezada kasıt - kusur - ihmal derecesi ile menfaat ölçütünü dikkate alan bir gözle 3568 sayılı meslek yasasının 12. maddesi başta olmak üzere ilgili tüm ceza hükümleri yeniden düzenlenmelidir. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin yetki ve sorumluluklarının, ülkemizde de uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Özellikle meslek mensuplarımızın sorumluluğu meslek yasasında düzenlenmeli ve sorumluluk iyice açıklanan mesleki hata, mesleki suç tanımının üzerine oturtulmalıdır. Bu konuda müteselsil sorumluluğa hoyrat davranılmasını istemiyoruz. Tüm Sermaye Şirketlerinde Bağımsız Denetim uygulanmalıdır. Bağımsız Denetim kriterlerinde Avrupa Birliği kriterleri esas alınmalıdır. Denetimin olmadığı yerde suistimaller yaşanır, yolsuzluk yaşanır ve karanlık işler yaşanır. Yolsuzluğun, suistimalin, karanlık işlerin panzehiri denetimdir. Bu nedenle en kısa zamanda tüm sermaye şirketlerinin bağımsız denetime tabi tutulması gerekir"” Dedi.
Toplantının ardından oda hizmet binasından basın mensupları ile birlikte sabah kahvaltısı yapıldı.