128.510 Avro

engelleri azaltmak amacıyla 'AB Kadın İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı' çerçevesinde, Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi'nce hazırlanan ve AB Merkezi Finans ve İhale Birimince kabul edilen "Bir Elin Nesi Var İki Elin Sesi Var"

 

 

128.510 Avro

 

 

Ordu'da kadınların istihdama olan katkısını arttırmak, kadın girişimciliğini desteklemek ve kadınların işgücü piyasasına katılımları önündeki kültürel ve diğer engelleri azaltmak amacıyla 'AB Kadın İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı' çerçevesinde, Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi'nce hazırlanan ve AB Merkezi Finans ve İhale Birimince kabul edilen "Bir Elin Nesi Var İki Elin Sesi Var" adlı proje başladı.



Ordu Valiliği, İl Özel İdaresi, Ordu Üniversitesi, Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi ve Ulubey Girişimci Kadınları Destekleme Derneği tarafından yürütülecek olan toplam 128.510 Avro’luk projenin tanıtımı ve açılışı, Ordu Kültür ve Sanat Merkezi(OKSM)'nde düzenlenen bir törenle yapıldı.



OKSM’de düzenlenen törene, Vali Orhan DÜZGÜN, Eşi Gül DÜZGÜN, Belediye Başkanı Seyit TORUN, ODÜ Rektörü Prof.Dr.Haluk KEFELİOĞLU, İl Genel Meclisi Başkanı Engin TEKİNTAŞ, Vali Yardımcıları Salih YÜCE, Halil BERK, İl Emniyet Müdürü Mehmet AVCI, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa YILMAZ, OTSO Başkan Yardımcısı Sabri BOZ, ESOB Başkanı Mustafa ARSLAN, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile kalabalık bir davetli topluluğunun yanısıra projeye katılacak çok sayıda bayan da katıldı.



AB Kadın İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı çerçevesinde hazırlanan “Bir Elin Nesi Var İki Elin Sesi Var” adlı projenin amacı, işleyişi ve sonuçları hakkında davetlilere bir sunum gerçekleştiren Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Ersin ERDOĞAN, Ordu ilinde kadın girişimciliğini desteklemeyi hedefleyen projenin amacının kadınların ortak girişimler oluşturması olduğunu söyledi. ERDOĞAN, projeden beklenen sonucun ise, 100 kadının “Ortak İş Kurmanın Faydaları ve Şekilleri" konusunda bilgilendirilmesi ve becerilerine göre kümelendirilmesi, 3 ortaklık şirketi kurulması, ortak çalışma ve iş yapma kültürünün gelişmesi, olarak hedeflendiğini belirtti.

Proje kapsamında kursiyer olarak kabul edileceklerde aranacak kriterler hakkında da bilgi veren Ersin ERDOĞAN, kursiyerlerin İŞKUR’ a kayıtlı olması, 18 ile 60 yaş arasında ve kadın veya kız olması, okuma yazma bilmesi, Ordu Merkez ve köyleri ile Perşembe, Gülyalı ve Ulubey ilçe merkezleri ve köylerinde ikamet ediyor olması, mevcut bir işyerinin sahibi veya ortağı olmaması, sosyal güvenlik kapsamında çalışıyor olmaması, el sanatları, tekstil ve gıda alanlarından en az birinde beceri sahibi olması, gerektiğini söyledi. ERDOĞAN, Proje kapsamında açılacak kurslarda; özgüven geliştirme, neden ortaklık kurulmalı, ortaklık şekilleri, ortakların hak ve yükümlülükleri, konsinye ticaret sistemi ve demonstrasyon, iş sağlığı ve güvenliği, kümelendirme, mesleki beceri geliştirme, iş planı, iş yürütme ve usulü, konularında kursiyerlere eğitim verileceğini ifade etti. ERDOĞAN, Projeye katılacak kursiyerlere, her kurs günü için 8 Avro harçlık, proje faaliyetleri bitene kadar Ferdi Kaza Sigortası, ortaklık şekillerinden biri ile iş kuran ilk 3 işletmenin her birine toplam değeri 11.500 TL olan 1 masaüstü bilgisayar, 1 bilgisayar yazıcısı, 1 barkot okuyuculu yazarkasa, 1 barkot yazıcısı, 1 konsinye satış sistemi otomasyon yazılımı ve ticari yazılım verileceğini, sözlerine ekledi. 

Törende, proje ortağı olan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Sabri BOZ da bir konuşma yaparak, “Ordu Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bütün projeleri önemsiyoruz, Özellikle iş adamı ve iş kadını yetiştirebilmeye dönük projeler bizleri heyecanlandırıyor. Ordu bölgesinde, en çok zorlandığımız husus, sermaye ortaklığının kurulmasıdır. Küçük sermaye, tek başına çoğu kez başarılı olamıyor veya bir işletme kuramıyor. Bu projede büyük keyif aldığımız ana temalardan biriside, ortak iş kurma temasına dönük, bilgilendirme ve eğitim çalışmasıdır. Proje sonucunda, birkaç tane ortak işletme açıldığını görebilmek bizleri mutlu edeceği gibi, gelecek için, sermaye ortaklıkları açısından, yeni ümitler taşımamıza vesile olacaktır.” dedi. 

 



Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa ARSLAN da, Ordu genelinde bayan esnaf sayısının az olduğunu belirterek, “Ordu genelinde şu anda 800 civarında kadın esnaf ve sanatkârımız var. İlçelerde de 700 civarında olmak üzere toplam 1426 kadın esnaf ve sanatkârımız var. 20.000 civarındaki esnaf ve sanatkârımız arasında bayanların yeri az. Türkiye genelinde de az. Tabi biz bunun çoğalmasını istiyoruz. Bu şekil projelerle esnaf kardeşlerimiz arasında bayanların da olmasını istiyoruz ve bu projeyi destekliyoruz.”dedi.

Proje ortağı olan kurumlardan Ordu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Haluk KEFELİOĞLU ise yaptığı konuşmada, projenin iki önemli boyutu olduğunu bunlardan birincisinin projeyle kadınının evinin dışına çıkarak sosyal hayata katılacak olması, diğerinin ise ortaklık kültürünün gelişecek olması olduğunu söyledi. KEFELİOĞLU, “bu proje, kadının sosyal anlamda da sosyal yaşam içerisine girmesini ve sosyal yaşamda özgürlüklerinin önünü açmasını sunması bakımından çok önemlidir. Yani bu proje bir istihdam projesi değil bence aynı zamanda çok önemli bir sosyal projedir. Proje, ortaklığa da vurgu yapmak için herhalde ismi bir elin nesi var iki elin sesi var şeklinde özetlenmiş. Gerçekten ortaklıklar son derece önemli artık dünyanın hiçbir yerinde bir kişinin sahip olduğu böyle büyük firmalar olamıyorsunuz. Ortaklıklara yöneliniyor. Çünkü, ortaklık demek güç demek. Ortaklık hem sorumluluğu, hem riski dağıttığı ve azalttığı gibi gücü de ortaya çıkarıyor. Bu anlamda projenin iki önemli yanının hayata geçeceğinden ben son derece eminim.”dedi.

Vali Orhan DÜZGÜN de törende yaptığı konuşmada; “Ordu Valiliği, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Büromuzca istihdama yönelik olarak hazırlanan projelerle UMEM projesi ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımızca çok çeşitli dallarda oto yıkamacılığından lokanta, kuaförden elektrik tamirciliğine varıncaya kadar pek çok alanda vatandaşlarımıza proje yardımı yapmak suretiyle istihdam imkanı sağlamaya gayret ediyoruz. Bugün burada açılışını yaptığımız “Bir Elin Nesi Var İki Elin Sesi Var” projesiyle de İşkur’a kayıtlı 100 kadın vatandaşımızı tekstil, el sanatları ve gıda konularında açılacak kurslar neticesinde iş sahibi yapmak, onları bir araya getirerek müteşebbis yapmak, onları iş hayatına sokmak ve aile ekonomilerine katkı sağlamak amacıyla bu projeyi hazırladık. Ordu Üniversitemizin, Ticaret ve Sanayi Odamızın, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimizin değerli katkılarıyla bu projeyi hayata geçirdik. Bu proje sonucunda da umuyorum ki, projeye katılan, kurslara devam eden arkadaşlarımız, gerekli eğitimlerini aldıktan sonra iş hayatına katılacaklar. Bizler de onların bu iş hayatında kalması için, yaşaması için gereken desteği vermeyi arzu ediyoruz” diye konuştu. 

Ordu’nun geleneksel gelir kaynağı olan tarım ürünlerinin dışında son aylarda turizmde de önemli oranda yol almaya, mesafe kat etmeye ve bir turizm kenti olmaya çalıştığını da sözlerine ekleyen Vali DÜZGÜN, daha sonra şunları kaydetti: “Bir yerin turizm kenti olması için oranın doğal güzelliklerinin, tarihi varlıklarının dışında yöresel ürünlerinin de hem yerli hem de yabancı turistlere sunulması, bunun içerisinde mutfak kültürünün yer alması, el sanatlarının yer alması, gelen ziyaretçilere satın alabilecekleri bir hatıra, götürebilecekleri el sanatları ürünlerinin de üretilmesi çok önem arz ediyor. Çünkü, bir beldeye giden, bir bölgeye giden yabancı turistler o bölge ile ilgili kendi memleketlerine, kendi ailelerine, kendi arkadaşlarına yöresel ürünleri, el sanatlarını alıp götürmek istiyorlar. Ordu’da bu konuda daha önce başlamış olan bazı çalışmalar var. Ama bunların yeterli miktarda olduğunu söyleyemeyiz. Bu proje ile üretilecek olan ürünler de bu konuda önemli bir boşluğu dolduracaktır. , hem de konsinye satış yöntemiyle bu ürünlerin ilimizi ziyaret edecek olan yerli ve yabancı turistlere sunulmasında son derece önemli olacaktır.

Vali DÜZGÜN konuşmasında, projeye katılan kadınlara da teşekkür ederek, “ Projeye katılan kadınlarımızı tebrik ediyorum. Çünkü, bu projeye katılmak, kurslara katılmak gerçekten bir cesaret işi. Aile sorumluluğu, çocuk yetiştirme sorumluluğu gibi belli bir süre iş hayatına katılamamış ama daha sonra çalışmayı arzu etmekte olan kadınlarımıza bu imkanı sunmak, bu proje ile mümkün hale gelmiştir. Projenin başarılı bir şekilde sonuçlanmasını ve sonucunda da kursu başarıyla tamamlayan arkadaşlarımızın iş hayatında başarılı bir iş kadını olmalarını temenni ediyorum. Projenin hazırlanmasında ve uygulanmasında emeği geçen başta proje ortaklarımız olmak üzere, AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi’ndeki arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum” dedi. 

Konuşmaların ardından projenin uygulanması amacıyla Ordu Kültür Sanat Merkezi'nde oluşturulan büro ve çalışma alanları, Vali Orhan DÜZGÜN, Belediye Başkanı Seyit TORUN, ODÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk KEFELİOĞLU, İl Genel Meclisi Başkanı Engin TEKİNTAŞ tarafından açıldı. 

Açılışın ardından, “Bir Elin Nesi Var İki Elin Sesi Var” projesinin tanıtım ve açılış programına katılan davetlilere, OKSM fuayesinde düzenlenen kokteylde yiyecek ve içecek ikramında bulunuldu.

 

 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel-siyaset Haberleri