1920’LERDE ORDU GAZETELERİNDEN SEÇMELER II
Şehirlerin tarihinin ve kültürünün gerçek yüzünün yansıtıcısı gazeteleridir. Ancak bu gazetelerin birçok nüshası günümüze ulaşamamıştır. Mesela Ordu ilinin ilk gazetesi olan ve 1919–1922 yılları arasında yayınlamış “Güneş”in bugün tüm kütüphanelerde bulunan sayısı beş-altı tanedir.
İşte ulaşabildiğimiz o gazetelerden seçtiğimiz 1920’li yıllarda Ordu’dan bazı kesitler
(Haberlerin bazı yerleri sadeleştirilmiştir)
Domuzlar Müthiş
Muhabirlerimizden aldığımız haberler göre Ünye, Gölköy, Ulubey köylerinde domuzlar tarafından mısır mahsulü fazla miktarda tahrip edilmektedir.
Halk geceleri sabahlara kadar davul ve teneke çalmak suretiyle mahsulünü beklemekte ve uykusuzluktan hastanelik olmaktadırlar.
(Güzel Ordu, 30 Temmuz 1927)
Edep Yahu
Koskocaman saçlı sakallı adamların mahalle civarında çırıl çıplak denize girdiklerini bazı okuyucularımız şikayet etmektedir. Biz bu gibilerin bacaklarında don olmadığı kanaatindeyiz. O donsuzlar illa denize gireceklerse biraz tenhalara açılsınlar. İnsan olanın yüzünde bir parça kızarma olur.
(Güzel Ordu, 3 Ağustos 1927)
Otomobil Kazası
Otomobil kazası şehrimizde de başladı. Dün akşamüzeri amele olduğu anlaşılan köylü bir kadına otomobil çarparak vücudunun değişik yerlerinden yaralanmasına sebebiyet vermiştir. Köylülerimiz otomobile alışkın değildirler. Şoförlerin biraz dikkatli olmaları lazımdır.
(Güzel Ordu, 15 Ağustos 1927)
Hayâsızlık
Doğru sözlü bir tanıdık dedi ki;
Sırtında mısır unu yüklü perişan kıyafetli bir köylü kadıncağız şehre girerken, esnaftan biri kadının arkasındaki una talip oldu. Ve anlaşamayınca kadına ağır küfürler etti. Yüzüne tükürerek ağlattı.
Biz de diyoruz ki;
-Alış-veriş iki tarafın pazarlıkta uyuşmasıyla olur. Mal sahibi malını müşterinin dediğine vermeyince terbiyesizce yüzüne tükürmek icab etmez. Esnaf olacak o terbiyesiz adam hayatını, aşağıladığı o köylü kadına borçludur. Köylü iki hafta şehre gelmeyecek olursa bu gibi esnafların gözleri faltaşı gibi dışarı çıkar.
Böyle nankörlük olmaz.
(Güzel Ordu, 3 Ekim 1927)
(Güzel Ordu, 11 Haziran 1928)
Sahil Birahanesi
Yeni açılan sahil birahanesinde nefis yemekler pişirilmekte ve temizliğe son derece itina gösterilmektedir. Sahil birahanesinde kahve, buzlu bira yanında ayrıca müşterinin arzusu üzerine çeşitli mezeler hazırlanır.
Sahil Birahanesi şehrin en havadar mahallinde ve sanatkâr ellerde bulunduğu için fazla reklama lüzum görmüyoruz. Bir defa teşrif edenler mutlak memnun kalacaktır.
(Güzel Ordu, 5 Kasım 1928)
Yolculara Müjde
Şoför Ziya efendinin idaresindeki yeni “Şevrole” kamyoneti her gün Ordu-Yemişli arasında seferler yapmaktadır. Arzu edildiği takdirde Ulubey’e, Gölköy’e, Vona’ya ve diğer yerlere de gidilebilir.
(Güzel Ordu, 5 Kasım 1928)
Umumhane (Genelev)
Şehrimizde yakında bir umumhane açılacaktır. Bu isabetli hareketlerinden dolayı alakadar makamlara halkın sağlığı adına ne kadar teşekkür etsek yeri vardır.
(Güzel Ordu, 13 Kasım 1928)
Dershane
Hamdullah Suphi Bey Mektebi Baş Muallimliğinden:
6 Kasım 1928 tarihinden itibaren mektebimizde tüm halkımız için “Yeni harf” dershanesi (kursu) açılmıştır. Dershane her gece 19.00’dan 21.00’a kadar erkeklere, Pazartesi ve Perşembe günleri 14.00’dan 16.00’a kadar hanımlara açıktır.
Kayıt ve kabul için her zaman mektep idaresine müracaat olunması ilan olunur.
(Güzel Ordu, 13 Kasım 1928)
Sıra Dayağı
Çambaşı’nda her hafta Ordu ve Mesudiye pehlivanları taraf güreşleri yapmaktadırlar.
Haber aldığımıza göre geçen hafta icra olunan güreş esnasında arbede ortaya çıkmış, yüzlerce seyirci birbirlerine adam akıllı sıra dayağı atmışlardır.
Dayak ziyafetinden ağalar ve efendiler de nasibini almıştırt.
Cümlesine afiyet olsun.
(Güzel Ordu, 28 Ağustos 1929)