Şartlı Nakit Transferi yardımlarından kimler faydalanabilir?
Şartlı nakit transferi yardımının 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamında, sosyal güvencesi (SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur) olmayan ailelere yapıldığını söyleyen Vali DÜZGÜN, “Hane içerisinde kan bağı olmasa bile sosyal güvencesi bulunan herhangi bir kişi varsa bu yardımdan 3294 sayılı Kanun gereğince faydalanamaz” dedi.
34.829 Vatandaşa 15,5 milyon
Vali Orhan DÜZGÜN, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının, Şartlı Nakit Transferi yardımlarını sürdürdüğünü bildirdi.
Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının Şartlı Nakit Transferi yardımlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Orhan DÜZGÜN, ”Son yıllarda dünya çapında yoğun olarak uygulanmaya başlanan Şartlı Eğitim ve Şartlı Sağlık Yardımları(ŞEY-ŞSY),
Şartlı Nakit Transferi yardımlarından kimler faydalanabilir?
Şartlı nakit transferi yardımının 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamında, sosyal güvencesi (SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur) olmayan ailelere yapıldığını söyleyen Vali DÜZGÜN, “Hane içerisinde kan bağı olmasa bile sosyal güvencesi bulunan herhangi bir kişi varsa bu yardımdan 3294 sayılı Kanun gereğince faydalanamaz” dedi.
Şartlı Nakit Transferi yardımları için nereye başvuru yapılır?
Başvuruların Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi gereği, İllerde Merkez Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına, İlçelerde Kaymakamlık bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılacağını belirten Vali DÜZGÜN, ”Sosyal güvenceden yoksun ve muhtaç durumda bulunan vatandaşlarımız Şartlı Nakit Transferinden yararlanabilmek için sadece nüfus cüzdanları ile birlikte Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmaları yeterli olacaktır. Ancak, sosyal güvencesi olmayan her aileye Şartlı Nakit Transferi yardımı yapılmayabilir. Yapılacak araştırmalar sonucu 3294 sayılı Kanunda belirtilen şartlara uygun htiyaç sahibi ailelere yardım yapılmaktadır” diye konuştu.
Şartlı yardım türleri nelerdir ve ne kadar yardım yapılır?
Şartlı Eğitim Yardımlarının çocuk sayısına, cinsiyete ve okul kademesine (ilkokul-ortaokul-lise) göre değiştiğine dikkat çeken Vali DÜZGÜN, ilkokul-ortaokul erkek öğrenciler için 30 TL, ilkokul-ortaokul kız öğrenciler için 35 TL, lisede okuyan erkek öğrenciler için 45 TL, lisede okuyan kız öğrenciler için 55 TL olmak üzere ödemelerin öğrencilerin okuduğu aylar için yapıldığını ifade etti.
Vali Orhan DÜZGÜN, diğer şartlı yardım türleri ve ne kadar yardım yapıldığı ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi:
“Şartlı sağlık yardımı için: 0–6 yaş grubu çocukların belirlenen tarihlerde aile hekimleri/toplum sağlığı merkezlerine götürülerek sağlık kontrollerinin yaptırılması gerekmektedir. Çocuklarını düzenli olarak muayene ettiren annelere her bir muayene dönemi için 30 TL şartlı sağlık yardımı yapılır.
Şartlı gebelik yardımı: Hamile olan kadının mutlaka sağlık kontrollerini düzenli olarak yaptırması gerekiyor. Kontrolünü yaptırdığı dönemlerde aylık olarak 30 TL nakdi yardım yapılır.
Lohusalık yardımı: Sosyal güvencesi olmayan ve doğumunu hastanede gerçekleştirmiş olan kadınlara doğumdan sonra yapılan yardımdır. Lohusalık dönemindeki her bir kontrol için 30 TL tutarında yardım yapılır. Lohusalık yardımı iki seferlik yapılır. Aynı zamanda doğumunu hastanede gerçekleştiren anneye tek seferlik 70 TL nakdi yardım yapılır.”
Hangi durumlarda Şartlı Nakit Transferi kesilir?
İlköğretim 1.sınıf ile lise son sınıf arasında okula giden çocukların, 2 ay arka arkaya 4 gün ve üzeri devamsızlık sınırının aşılması, şartlı sağlık dönemlerinde kontrollerinin yaptırılmaması durumlarında Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından sistem üzerinden otomatik olarak Şartlı Nakit Transferi’nin kesildiğinin altını çizen Vali Orhan DÜZGÜN, Şartlı Nakit Transferi yardımının öncelikli olarak hak sahibi olan anne’nin aldığını, anne vefat etmişse veya ayrıysa bu hakkın vasisine verildiğini kaydetti.
Şartlı Nakit Transferi Yardımları’nın Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından 3 ay aralıklarla periyodik olarak bankalara aktarılan merkezi bir yardım olduğuna vurgu yapan Vali DÜZGÜN, “Hak sahibi olan kişiler adına gönderilen ödemeleri, PTT veya Ziraat Bankası şubelerinden nüfus cüzdanlarıyla birlikte alabilmektedir” şeklinde konuştu.
34.829 Vatandaşa 15,5 milyon TL Şartlı Nakdi Yardım Yapıldı
Vali Orhan DÜZGÜN, Ordu’da Şartlı Eğitim(ilk-orta-lise) ve Şartlı Sağlık(0–6 yaş sağlık-gebelik-doğum-lohusalık) yardımı kapsamında 2010 yılından günümüze kadar 34.829 vatandaşa toplam 15,5 milyon TL şartlı nakdi yardım yapıldığını sözlerine ekledi.