750 RAKIM YASAĞI KALKTI

3 yılda 176 bin hektar alanda fındık ağaçlarının sökümü hedeflenirken, 81 bin üreticiye, 2009-2012 yılları sonbahar ve ilkbahar ekim/dikim dönemleri dikkate alınarak; dekar başına 3 yıl için toplam 600 lira ve toplam 753 milyon lira destekleme ödemesi yap

Fındıkta “750 RAKIM YASAĞI”KALKTI

UFK Başkanı Karslıoğlu taleplerini yineledi:”Lisanslı depoculuk şart”

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Nurettin Karslıoğlu, fındıkta 750 rakım yasağının kalktığı bildirdi.

Hükümetin temmuz ayında açıkladığı ve üreticinin büyük tepkisine neden olan fındık stratejisinde yeni değişikliğe gidildi. UFK"nın ısrarla üzerinde durduğu ve her yazılı açıklamada dile getirdiği yanlışlık nihayet düzeltildi.

UFK Başkanı Karslıoğlu, değişiklikle 5 ilçede daha ruhsatlı fındık üretimine izin verildiğini, 750 metrenin üzerindeki yüksekliklerde fındık üretimine devam edileceğini söyledi.Fındık Alanlarının tespitine Dair Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı"yla ilgili bilgiler veren UFK Başkanı Karslıoğlu, 15 Temmuzdan 2009"dan geçerli olmak üzere Resmi Gazete"de yayımlanarak yürürlüğe giren kararnamede yapılan değişiklikle 750 metrenin üzerinde bulunan ruhsatlandırılacak alanlarda fındık üretimine izin verilmiş olduğunu belirterek, Temmuz ayından bu yana ısrarla üzerinde durdukları konunun hükümet tarafından karara bağlanmasının sevindirici olduğunu söyledi.

UFK Başkanı Karslıoğlu, üreticiyi sevindiren durumun gelecekte fındık politikasının ve fındık üreticisinin geleceğini belirlemede etkin olacağını da vurguladı.
Kararnamede yapılan değişiklikle 750 metrenin üzerinde bulunan ruhsatlandırılacak alanlarda fındık üretimine izin verilmiş oldu.Buna göre, 1 ve 2. sınıf tarım arazileri ve yüzde 6"dan az eğimli 3. sınıf tarım arazileri dışındaki arazilerde ruhsatlandırmak şartıyla fındık üretimi yapılabilecek.

Karslıoğlu, açıklamasına şöyle devam etti: ” Dolayısıyla 750 metrenin üzerinde bulunan hazine ve orman arazisi dışındaki yaklaşık 43 bin hektar fındık bahçesinin sökümü gerekmeyecek. Düzce"nin merkez, Kaynaşlı, Sakarya"nın Ferizli ve Karapürçek, Gümüşhane"nin Kürtün ilçeleri de fındık üretim alanına dahil edildi. Bu ilçelerde de 1. ve 2. sınıf araziler yüzde 6"dan daha az eğilimli 3. sınıf tarım arazilerin dışındaki arazilerde ruhsatlandırılmak kaydıyla fındık üretimi yapılabilecek.

Fındık üreticilerine Alan Bazı Gelir Desteği ve Alternatif Ürüne Geçen Üreticilere Telafi Edici Ödeme Yapılmasına Dair Karar uyarınca, ruhsatlandırılacak fındık alanları için 1 Eylül"de başlayan başvurular, 31 Aralık"a kadar sürecek.Bu sayede fındık alanları net olarak belirlenmiş olacak.”
Karslıoğlu:”LİSANSLI DEPOCULUK ŞART”

UFK Başkanı Nurettin Karslığlu, ısrarla üzerinde durdukları “lisanslı Depoculuk” konusuna da değinerek “Lisanslı Depoculuğun, 2010 sezonu öncesi devreye girmesi için çalışmalarımız ve çabamız sürüyor. Bu konunun da hükümet tarafından dikkate alınacağını umuyoruz, bekliyoruz. Temennimiz ve dileğimiz lisanslı depoculuğunun 2010 sezonunda gerçekleşmesidir.” dedi.

değişiklikle 5 ilçede daha ruhsatlı fındık üretimine izin verildiğini, 750 metrenin üzerindeki yüksekliklerde fındık üretimine devam edileceğini söyledi.Fındık Alanlarının tespitine Dair Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı"yla ilgili bilgiler veren UFK Başkanı Karslıoğlu, 15 Temmuzdan 2009"dan geçerli olmak üzere Hükümet tarafından Temmuz ayında açıklanan ve üreticilerin tepkisine yol açan Fındık Stratejisinde değişikliğe gidildi. 750 metrenin üzerindeki yüksekliklerde fındık üretimine devam edilebilecek.

Değişiklikle, 5 ilçede daha ruhsatlı fındık üretimine izin verilirken, 750 metrenin üzerindeki yüksekliklerde fındık üretimine devam edilebilecek.
Böylece ilk belirlemelere göre yaklaşık 43 bin hektar alandaki fındık bahçelerinin sökülmesi gerekmeyecek.
 
 
Fındık Alanlarının Tespitine Dair Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı, 15 Temmuz 2009dan geçerli olmak üzere Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Fındık Stratejisini oluşturan Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği ve Alternatif Ürüne Geçen Üreticilere Telafi Edici Ödeme Yapılmasına Dair Karar 15 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştı. Stratejide temel alınan fındık üretim alanlarının belirlenmesine ilişkin kararname ise 22 Kasım 2001de çıkarılmıştı. 
Kararnamede yapılan değişiklikle 750 metrenin üzerinde bulunan ruhsatlandırılacak alanlarda fındık üretimine izin verildi.
 
Buna göre, 1. ve 2. sınıf tarım arazileri ve yüzde 6dan daha az eğimli 3. sınıf tarım arazileri dışındaki arazilerde ruhsatlandırmak şartıyla fındık üretimi yapılabilecek.
Düzcenin Merkez ve Kaynaşlı, Sakaryanın Ferizli ve Karapürçek, Gümüşhanenin Kürtün ilçeleri de ruhsatlı fındık üretim alanlarına dahil edildi. Bu ilçelerde de 1. ve 2. sınıf tarım arazileri ve yüzde 6dan daha az eğimli 3. sınıf tarım arazileri dışındaki arazilerde, ruhsatlandırmak şartıyla fındık üretimi yapılabilecek.   
 
3 yılda 176 bin hektar alanda fındık ağaçlarının sökümü hedeflenirken, 81 bin üreticiye, 2009-2012 yılları sonbahar ve ilkbahar ekim/dikim dönemleri dikkate alınarak; dekar başına 3 yıl için toplam 600 lira ve toplam 753 milyon lira destekleme ödemesi yapılacak.
 
Ruhsatlandırılacak alanlarda fındık üretimine izin verilen ilçeler şöyle:
 
-Artvinin Borçka ve Arhavi,
-Düzcenin Merkez, Akçakoca, Cumayeri, Gölyaka, Çilimli, Gümüşova, Yığılca ve Kaynaşlı,
-Giresunun Merkez, Bulancak, Keşap, Tirebolu, Görele, Eynesil, Espiye, Dereli, Çanakçı,
Güce, Doğankent, Yağlıdere ve Piraziz,
-Kastamonunun Abana, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin ve İnebolu,
-Kocaelinin Kandıra,
-Ordu ve Trabzonun bütün ilçeleri,
-Rizenin Ardeşen, Fındıklı ve Pazar,
-Sakaryanın Kocaali, Karasu, Akyazı, Hendek, Ferizli ve Karapürçek,
-Samsunun Çarşamba, Terme, Ayvacık ve Salıpazarı,
-Sinopun Merkez, Ayancık, Türkeli, Erfelek, Gerze ve Dikmen,
-Zonguldakın Alaplı ve Ereğli,
-Bartının Merkez, Amasra ve Kurucaşile,
-Gümüşhanenin Kürtün ilçeleri.
 
Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği ve Alternatif Ürüne Geçen Üreticilere Telafi Edici Ödeme Yapılmasına Dair Karar uyarınca, ruhsatlandırılacak fındık alanları için 1 Eylülde başlayan başvurular, 31 Aralıka kadar devam edecek. Böylece, fındık alanları net olarak belirlenecek.
 
Söz konusu karar uyarınca, 750 metrenin üzerindeki fındık bahçelerinin sökülmesi gerekiyordu.
Strateji kapsamındaki çalışmalarda halen 750 metreden daha yüksek, orman ve hazine arazisi dahil 100 bin hektar alanda, yüzde 6dan daha düşük eğimli 53,5 bin hektar alanda fındık üretimi yapıldığı belirlenmişti. Fındık üretim alanlarının belirlenmesine ilişkin kanun ve fındık stratejisi uyarınca bu alanlarda fındık üretiminin yapılmaması, bahçelerin sökülmesi gerekiyor. Orman ve Hazine arazilerinde fındık üretimi yapan üreticiler, fındık söküm desteklerinden yararlanamayacak. Dolayısıyla 750 metrenin üzerinde bulunan, hazine ve orman arazisi dışındaki yaklaşık 43 bin hektar fındık bahçesinin sökülmesi gerekmeyecek.
 
Fındık strateji kapsamında 3 yılda 176 bin hektar alanda fındık ağaçlarının sökümü hedeflenirken, 81 bin üreticiye, 2009-2012 yılları sonbahar ve ilkbahar ekim/dikim dönemleri dikkate alınarak; dekar başına 3 yıl için toplam 600 lira ve toplam 753 milyon lira destekleme ödemesi yapılacak.
Kararnameyi, Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu bakanlık ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı birlikte yürütüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel-siyaset Haberleri