Akkuş Fasulyemiz Tescillendi

Ordu’da üretimi yapılan ürünlerin, ticari ve ekonomik yönden değerlendirilmesi ve Ordu’nun tanıtımına katkı sağlaması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında belirlenen 30 adet üründen birisi olan ‘Akkuş Şeker Fasulyesi’nin coğrafi işaret tescili, Türk

 

Ordu’ya özgü, hayvansal, tarımsal, el sanatları, madenler ve gıda ürünlerinin sahiplenilmesi ve markalaştırılması için Ordu Valiliği’nce başlatılan coğrafi işaret tescili çalışmaları meyvelerini vermeye başladı.

Ordu’da üretimi yapılan ürünlerin, ticari ve ekonomik yönden değerlendirilmesi ve Ordu’nun tanıtımına katkı sağlaması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında belirlenen 30 adet üründen birisi olan ‘Akkuş Şeker Fasulyesi’nin coğrafi işaret tescili, Türk Patent Enstitüsü tarafından yapıldı.

‘Akkuş Şeker Fasulyesi’nin tescili için Akkuş Ziraat Odası tarafından 26.03.2010 tarihinde Türk Patent Enstitüsüne yapılan başvuru sonuçlandı. ‘Akkuş Şeker Fasulyesi’nin coğrafi işaret tesciline ilişkin Türk Patent Enstitüsü’nün kararı, 24 Temmuz 2011 tarihli ve 28004 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.

‘Akkuş Şeker Fasulyesi’nin coğrafi işaret tescili alması üzerine Vali Orhan DÜZGÜN’ü ziyaret eden Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet KAYA, Ordu’ya özgü ürünlerin tescillendirilmesi çalışmalarını başlatmasından ve desteklemesinden dolayı Vali DÜZGÜN’e teşekkür etti. 

Akkuş Şeker Fasulyesi’nin tescil edilmesiyle ilgili açıklama yapan Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet KAYA, “Akkuş ilçemizde üretimi yapılan ve kendine has tadı, kokusu ve aroması ile diğer fasulyelerden farklı özelliklere sahip Akkuş Şeker Fasulyesi’nin tescilini, Sayın Valimizin başlattığı Ordu’ya özgü ürünlerin tescillenmesi çalışmaları üzerine başlattık. Akkuş Şeker Fasulyesi’nin coğrafi işaret tescili için Türk Patent Enstitüsüne 26 Mart 2010 tarihinde başvurumuzu yaptık. Türk Patent Enstitüsünce gerekli denetim, inceleme ve araştırmalar yapıldı. Sonuçta, 24 Temmuz 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile Akkuş Şeker Fasulyesi’nin tescili işlemi tamamlanmış oldu. Yöremizde yaşayan vatandaşlarımıza önemli bir gelir kaynağı olan Akkuş Şeker Fasulyesi’nin bu şekilde koruma altına almış olduk. Fasulyemizi markalaştırmış olduk. Markalaşmış ürünümüzün satışı bundan sonra daha da artacaktır. Bu da daha çok üretim yapılmasını sağlayacaktır. Akkuş Şeker Fasulyesi’nin tescil edilip, markalaştırılması konusunda Sayın Valimizin bizlere verdiği desteğe çok teşekkür ediyorum” dedi.

Ordu’ya özgü ürünlerin tescillenip, markalaştırılması için Ordu Valiliğince başlatılan çalışmaların meyvesini verdiğini görmekten büyük bir mutluluk duyduğunu belirten Vali Orhan DÜZGÜN de, “Ordu yöresine özgü, hayvansal, tarımsal, el sanatları, gıda ürünleri ve madenlerin sahiplenilmesi ve bunların tescilinin yapılarak, markalaştırılması yönünde bir geçtiğimiz yıl bir çalışma başlatmıştık. Bu çalışmamızda, tescili yapılabilecek 100’e yakın ürün tespit etmiştik. Bu ürünleri Türk Patent Enstitüsüne bildirdik. Fakat, Türk Patent Enstitüsünce bunlardan sadece 30’unun coğrafi işaret tescil değerinin olduğu bildirildi. Biz de bu 30 ürünün tescilinin yapılıp, markalaştırılması yönünde bir çalışmamız oldu. Bazı ürünlerin ilgili meslek kuruluşları, bazı ürünlerin belediyeler, bazı ürünlerin de İl özel İdaresince tescilinin yapılmasını istedik. Akkuş Şeker Fasulyesi’nin tescilinin Akkuş Ziraat Odası’nca tescil çalışmalarının yapılmasını talep etmiştik. Akkuş Kaymakamlığımız ve Akkuş Ziraat Odası Başkanımız bu işi sahiplenerek, Akkuş Şeker Fasulyesi’nin tescil çalışmalarını uzun uğraşlar sonucu başarıyla sonuçlandırdılar. Böylece, Akkuş ilçemize özgü şeker fasulyesinin tescili yapıldı. Akkuş Ziraat Odamızın yaptığı bu çalışmanın diğer meslek kuruluşlarına, belediyelere ve diğer kurumlara örnek olacağını ümit ediyorum” diyerek, Akkuş Şeker Fasulyesi’nin tescil çalışmalarını başarıyla tamamlayan Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet KAYA’yı tebrik etti. 

Resmi Gazete’de yayımlanan tescil ilanında, ‘Akkuş Şeker Fasulyesi’nin tanımı ve ayırt edici özellikleri şöyle belirtildi: “Akkuş ilçesi ve köylerinde yetişen Akkuş Şeker Fasulyesi böbrek şeklini andıran beyaz renkli üründür. Kendine has tadı, aroması ve kokusu mevcut olur, zirai mücadele ilacı ve suni gübre kullanılmadan yetiştirilmektedir. Akkuş ilçesinin rakımı 750-1400 m. arasında değişmekte, tınlı, humuslu ve killi bir toprak yapısına sahiptir.”

Türk Patent Enstitüsü tarafından yayınlatılan tescil ilanında, Akkuş Şeker Fasulyesi’nin üretim metodu ise şu şekilde yer aldı: “Nisan-Mayıs aylarında gübrelenmiş 750-1400 m. Yükseklikteki araziye fasulye tohumu ekilir. 2-3 defa çapa yapılır, yabancı otlar temizlenir. Hava koşullarına göre kurak geçen yıllarda sulama yapılır. İyi bakım yapılmış(çapalama, sulama vs.) tarlalardan Eylül ortalarında hasat edilir. Çöp, fasulye somunlarından temizlenir. Fasulyeler kurutulur. Üretilen fasulyeler satışa hazırlanarak, pazara sunulur.”
 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel-siyaset Haberleri