Amerikan Devlet Televizyonu PBS'te Ulu Önder Atatürk, soykırımcı olmakla suçlandı.
Kanalda yayınlanan bir belgeselde Genç Türkler tarafından, kadın, erkek ve çocuk 1.5 milyon Ermeni'nin zorla göç ettirildiği sırada öldüğü bunun tarihteki ilk soykırım olduğu iddia edilirken ekrana Atatürk'ün resmi getirildi. Amerikan kamu televizyonu PBS Türkiye'ye kızdıracak bir belgeseli ekrana getirdi.
Ermeni soykırımı iddialarını da içeren tarihçi Niall Ferguson'ın The War of The World adlı belgeseli dün ABD kamu televizyonu PBS'te yayınlandı. 20. yüzyılın tarihin en kanlı yüzyılı olduğu temasının işlendiği ve bunun sebebinin sorgulandığı belgeselde, Genç Türkler rejimi tarafından Ermeniler'in katledildiği, bunun bir soykırım olduğu iddia edildi.
Belgeselin ilk bölümünde yer alan iddialar soykırım yalanlarına destek veriyor. Ordu mensubundan oluşan Genç Türklerin Osmanlı'nın modernize edilmesini istedikleri, kabul edilen taktiklerden birinin de etnik azınlıklara baskı uygulamak olduğu öne sürüldü. Bu sırada ekrana Atatürk ve silah arkadaşları getirildi.
"İlk sırada, Osmanlı ekonomisinde önemli rol oynayan Ortodoks Hıristiyan olan Ermeniler vardı. 1915-1918 yılları arasında 1.5 milyona kadar erkek, kadın, çocuk Ermeni, Anadolu ve Ermenistan'dan zorla Suriye'ye sürülürken çölde açlıktan ve susuzluktan öldü. Türkiye dışında bu durum, ilk kabul edilmiş soykırım olarak kabul ediliyor" denilen belgeselde, bunun şiddet dalgasının başlangıcı olduğu, Osmanlı'nın etnik toplulukları parçaladığı ve yeniden ulus devleti kurduğu öne sürüldü.
Belgeselde ayrıca Anadolu'da 3 bin yıl önce 2 milyondan fazla Yunanlının yaşadığı belirtilerek, ekrana getirilen antik bir tiyatronun onlardan kaldığı vurgulandı. Bu sırada tarihçi Niall Ferguson, antik tiyatroya gönderme yaparak, "Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra tüm bunları arkalarında bırakmak zorunda kaldı" diyerek Yunanlılar ve Türkler arasında geçen savaşları anlattı. İlki dün yayınlanan belgeselin diğer iki bölümü de bugün ve yarın ekrana gelecek. Temmuz ayında da tekrarlanacak olan belgesel, yazarın aynı adlı kitabından uyarlandı.