Arıcılıkta yeterince verim alınamıyor

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Veysel Serkan Günbey, Türk arıcılığında her yıl kaynakların etkin değerlendirilememesi nedeniyle...

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Veysel Serkan Günbey, Türk arıcılığında her yıl kaynakların etkin değerlendirilememesi nedeniyle binlerce ton nektarın bala dönüştürülemeden yok olduğunu söyledi.


Türkiye'nin 4 milyon 888 bin adet koloni varlığı ile dünyada ikinci sırada yer aldığını belirten Veysel Serkan Günbey, 81 bin 364 ton bal ve yaklaşık 4 bin 539 ton balmumu üretimi ile arıcılığın ülke ekonomisine önemli katkı sağladığını kaydetti.

Türkiye'nin mevcut avantajlarına rağmen arıcılığın oldukça karmaşık olması nedeniyle bu artılarını kullanamadığını ifade eden Günbey, "Uygun coğrafik yapısı, iklim ve bitki örtüsü ile arıcılık için önemli potansiyele sahip Türkiye özellikle Avrupa ile Asya arasında doğal bir köprü oluşturmakta ve bal arıları için önemli bir gen merkezi olma özelliğine sahiptir.

Ancak mevcut avantajlarına rağmen Türkiye'de arıcılık oldukça karmaşık ve dağınık bir yapı nedeniyle her yıl binlerce ton nektar bala dönüşemeden yok olmaktadır. Bu durum sadece bölgesel düzeyde değil, ülke bazında da ele alınması gereken sorunlardan biridir" dedi.


Son 10 yıl içerisinde modern kovan sayısındaki artışa rağmen kovan başına ortalama verimin 16 kilogram düzeyinde kaldığını ifade eden Günbey, "Arıcılıkta gelişmiş ülkeler 1960 yılından günümüze kadar birim alandan daha etkin bir biçimde yararlanma yoluna gitmiştir.

Böylece koloni varlığı giderek azaltırken koloni başına ortalama verimde artış sağlamıştır. Diğer yandan Türkiye'nin de yer aldığı gelişmekte olan ülkelerde ise koloni varlığı arttırılırken, koloni başına düşen ortalama verimde artış
sağlanamamıştır. Son 10 yıl içerisinde ortama verim 16 kilogram düzeylerinde kalmıştır.

Ayrıca teknik arı yetiştiriciliğinin önemli unsurlarından olan doğal çayır-mera alanları ile orman alanları zamansız ve denetimsiz kullanılması nektar kaynaklarının yok olmasına neden olmuştur. Bunun sonucu olarak son yıllarda koloni başına düşen ortalama bal verimi azalmış ve gezginci arıcılığın daha yoğun olarak yapılması gereği ortaya çıkmıştır.

Gezginci arıcılık sayesinde değişik zamanlarda değişik bitkilerden
yararlanılarak daha fazla ürün almak mümkündür. Bu şekilde kovanların taşınması ilkbahar sonu ile yaz başlangıcında sahil ve ovalardan yüksek yaylalara, yaz sonu ve sonbaharda ise çam balı üretim alanları ile sahil bölgelerine olmaktadır" diye konuştu.


Koloni başına verimin artırılmasında gezginci arıcılığın faydasının tartışılamayacağını ifade eden Günbey, "Bu amaçla arıcılar yörenin bitki örtüsünü tanımalı, çiçekleme ve ana nektar akım döneminin başlangıcı, süresini ve nektar miktarını iyi bilmelidir. Daha fazla miktarda ürün elde etmek için koloni gücü ile çalışkanlığının yanında bitki çeşitliliği ve bolluğu da oldukça önemlidir.

Bölgesel hareketler içerisinde olan gezginci arıcılığı tercih edecekleri bölgelerin arıcılığa uygunluğu ile yörenin kapasitesinin belirlenmesi her türlü kaynaktan daha etkin bir şekilde faydalanmaya olanak sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel-siyaset Haberleri