Ordu Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Yıldırım, mevsim değişikliklerinin çocukları olumsuz etkilediğini söyledi.
Dr. Özlem Yıldırım, kış mevsiminin ardından bahara girilen şu günlerde sürekli değişen hava şartlarının insan ve özellikle çocuk sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti.
Çocuklarda bahar aylarında özellikle suçiçeği, kabakulak, beşinci ve altıncı hastalık, kızıl, soğuk algınlığı, grip gibi bulaşıcı hastalıklar sık görüldüğünü ifade eden Dr. Yıldırım, "Bu tür hastalıkların özellikle kalabalık ortamlarda yayılma olanağı bulunur. Bu hastalıklarının bir kısmına karşı aşıyla korunmak mümkün.
Ancak ateşli, döküntülü hastalıklar geçiren çocukların hastalıkları süresince okula gitmemelerinde diğer çocuklara bulaşmaması açısından fayda var. El yıkamak tüm mikrobik hastalıklardan korunmada en etkili yöntemdir" dedi.
Bahar aylarında halk arasında 'saman nezlesi' diye bilinen alerjik nezleye ve astım hastalığının alevlenmesine sık rastlandığını belirten Dr. Yıldırım, artık bebeklere de astım teşhisi koyduklarına dikkat çekti. Dr. Yıldırım, "Astımlı hastalar bize genellikle öksürük, nefes alıp verirken zorlanma, hırıltılı nefes alma yakınmalarıyla başvuruyor. Artık bebeklerde de astım tanısı koyabiliyoruz. Bu nedenle düzelmeyen öksürüğü veya hırıltısı olan çocukların bu yönden de değerlendirilmesi gerekiyor.
Alerjik hastalıklarda en önemli korunma yöntemi alerji olan maddeden uzak durmaktır. Bu nedenle polen alerjisi olan kişilere polenin en fazla görüldüğü saatler olan 10.00-12.00 ve 13.00-16.00 arasında açık havada dolaşılmamasını, kapı ve pencerelerin kapalı tutulmasını, maske ve gözlük kullanılmasını, çamaşırların polen mevsiminde açık havada kurutulmamasını öneriyoruz.
Uygun tedavilerle astım ve saman nezlesi olan çocuk ve erişkinlerin bu dönemi rahat atlatmaları mümkün" diye konuştu.