Başbakan Erdoğan Ak Parti grubunda sosyal güvenlik yasasına ilişkin eleştirileri yanıtladı.
Başbakan Erdoğan Sosyal Güvenlik Yasası hakkındak eleştirilerde yine topu medyaya atarak "Yazılı görsel medyada haberleri okuyoruz. Kimse Türkiye'nin gerçeklerini çarpıtarak yorum yapmasın" dedi.
Yine Başbakanlık vasfını unutan Erdoğan "Halkımdan ricam var. Asla yolsuzluklara prim verilmeyecek. Bu işin takipçisi olacağız. Çünkü olmazsa olmaz bir adımdır. Hayırlı olsun diyoruz. Halkımız bizden dinlediği gibi bilsin. Gerisi yalan. Aksi olursa gelsin yakamıza yapışsınlar" dedi.
Erdoğan'ın konuşması:
Sosyal güvenlik raformunu daha fazla erteleyemez. Tıpkı ulusal güvenlik gibi popülizme feda edilemez. Hiç kimse "benimle görüşüldü" diyemez. Sosyal güvenlik sistemi sürdürülebilirlik vasfını yitirdi.
38 yaşındaki kadın emekli olabiliyordu. Bunun sorumlusu kim? 1969 sonrasında sorumsuz popülis politikalardır. Onların kim olduğunu siz iyi biliyorsunuz.
5 yıldır onların bozduklarını tamirle uğraşıyoruz. Siyaseti içinde yaşadığımız gerçeklerden ayırt edemeyiz. Temennilerle devlet yönetemezsiniz. Sosyal güvenlik reformunu tamamlama azmindeyiz. İmtiyaz değil adalet istiyoruz.
Yazılı görsel medyada haberleri okuyoruz. Bu ülkede emekli, bağkur ve SSK mensubu hepsi bir hukuka bağlıdır. Ama bugüne kadar ayrı ayrı hukuka tabi tutuldu.
Kimse Türkiye'nin gerçeklerini çarpıtarak yorum yapmasın. 1960'ta 24 çalışan bir emekliye bakıyordu 2007'de iki çalışan bir emekliye bakar duruna geldi. Soruyorum bu tablo sürdürülebilir mi? En az dört çalışana bir emekli olması gerekiyor.
Genel Sağlık sigortası amaçlanmıştır. Milletime duyurmak istiyorum. Yeni düzenlemeyle geliri asgari ücretten az olanların pirimleri hazine tarafından karşılanacak. 18 yaşın altına küçük herkes istisnasız sağlık hizmetinden yararlanabilecek. Vatansızlar da buna dahil.
Emeklilerin aylıkları düşyecek diyorlar. Kazanılmış haklar aynen devam edecektir. Asla böyle bir şey söz konusu değildir. Kim söylüyorsa yalan söylüyor. Yanlış istikamette halkımızı bilgilendiriyorlar.
Ben de emekçiyim. Ben bir işçi emeklisiyim. Bu ülke için değer üreten hiç kimseye fildişi kululerden bakmadık bakamayız. Taslak komisyondan geçti Genel Kurul'a gelmek üzere.
Görüş ve önerilere kapımız açıktır. Halen de açıktır. Bu meseleler tartışıldı. İstismar aracı haline getirerenler realiteyle yüzleşmek zorundadır. Eşitsizlikleri mümkün olduğu kadar gidermek istiyoruz.
Açık 10 binde 5 iken, yüzde 4'e ulaştı. 2028'de ilk defa işe girenleri ilgilendiriyor. Prim ödeme gün sayısının 9 bin güne yükselmesi 2028'de geçerli olacak. Bağ-Kur'da basamak sistemi kalkıyor. Esnafımızın beyan ettiği kazanç üzerinden pirim alacaklar.. SSK'lılar gibi geçicici iş ödeneği öngörüyoruz
Her doğan sosyal güvenceye sahip olacak. Emzirme ödeneğini 203 YTL'ye cenaze ödeneğini 608 YTL'ye çıkarıyoruz. İşçilerin ayni yardımlarından prim kesilmeayecek. 30 günden aşağı prim borcu olan Bağ-Kur'lu sağlık hizmeti alacak. Sendikalar bunları niye görmüyor?
Ölüm aylığının ailesine bağlanması için 10 yıllık süre 5 yıla indiriliyor. İsteğe bağlı sigortada 3 yıl çalışma şartı kaldırılıyor. Yeşil kart uygulaması yerine asgari ücretin üçte birine sahip gelirlilerin primlerini biz ödeyeceğiz.
İlk kez tarımda çalışanlar ve köy muhtarlarına asgari ücretin yarısı kadar gelir belirtme imkanı tanıyoruz. Yatarak tedavi görenlerdern katkı payını kaldırıyoruz.
Halkımdan ricam var. Asla yolsuzluklara prim verilmeyecek. Bu işin takipçisi olacağız. Çünkü olmazsa olmaz bir adımdır. Hayırlı olsun diyoruz. Halkımız bizden dinlediği gibi bilsin. Gerisi yalan. Aksi olursa gelsin yakamıza yapışsınlar.
21 yıl geçti. Teknolojik gelişmeler ve Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde Milli gelir hesaplamada yöntem değiştirildi. İlk defa güncelleme yapılmıyor. 1972 yılında ve 1993 yılında bu güncelleme yapılmıştır.
1993 yılındaki güncellmede mili gelir yüzde 38 oranında artış göstermiş. 1987 bazlı veriler ile şimdiki veriler arasında ciddi fark oldu. Yeni seri sektöre duyarlı ve sağlıklı. Avrupa Muhasebe sistemini benimsedik.