"Bilal Köyden Basın Müzesi"Açıldı

Bakın Bilal KÖYDEN 101 yıl önce tek başına bir taş atmış. Bu taş şu an 300 kişi olmuş. Yaklaşık 50’ye yakın gazete olmuş, televizyon olmuş, internet sitesi olmuş, haber kaynakları olmuş, radyo olmuş, aklınıza ne gelebiliyorsa toplumda yaşanılan ve insanla

Ordu Belediyesi ile Ordu Gazeteciler Cemiyeti iş birliğiyle projelendirilen ve içinde eski dönemlere ait gazete dizgi makineleri, hayatını kaybeden gazetecilerle ilgili bilgilerin yanı sıra ‘özgürlük kürsüsü’ olan "Bilal Köyden Açık Hava Basın Müzesi" açılış töreni yapıldı.

 

"Bilal Köyden Basın Müzesi"Açıldı

Açılış törenine Vali Kenan ÇİFTÇİ, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şeref ÇAKMAK, Belediye Başkanı Seyit TORUN, Cumhuriyet Başsavcısı Metin USLU, Adalet Komisyonu Başkanı Bahattin AKKAN, İl Emniyet Müdürü Hakan KIRMACI, ODÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Ahmet Ali BAYHAN, Ordu Gazeteciler Cemiyet Başkanı Recep AYDIN, Basın İlan Kurumu Ordu Şube Müdürü Çetin ORANLI, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Vedat ÖZ, merhum gazetecilerin yakınları, gazeteciler ve vatandaşlar katıldı.

"Bilal Köyden Açık Hava Basın Müzesi" açılış töreninde bir konuşma yapan Vali Kenan ÇİFTÇİ, “Ben bunu şöyle ifade ediyorum. Elinizde bir taş var. Taşı alıyor suya atıyorsunuz. O vurduğu noktada bir ses çıkarıyor içine giriyor ama o haleler devam ediyor. Az önce basında çalışan arkadaşlarımızla beraber öğlen yemeğinde 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü ve beraberinde de İdareciler Günü’nü hep beraber kutladık.

 

Orada zannediyorum 200’den fazla basın çalışanımız vardı. 

 

Bakın Bilal KÖYDEN 101 yıl önce tek başına bir taş atmış. Bu taş şu an 300 kişi olmuş. Yaklaşık 50’ye yakın gazete olmuş, televizyon olmuş, internet sitesi olmuş, haber kaynakları olmuş, radyo olmuş, aklınıza ne gelebiliyorsa toplumda yaşanılan ve insanların ihtiyaç duyduğu bilgilerin iletişim kaynakları haline gelmiş. Diyor ki bir büyüğümüz ‘iyilik yap denize at, balık bilmezse haluk bilir” ama Ordu bunun kıymetini bilir. Belediye başkanımız da bir parkı tahsis etmiş ve burayı düzenlemiş. Gazeteci cemiyetlerindeki arkadaşlarımızla burayı imar etmişler ve yine ilklerin kenti Ordu’muzda Bilal Köyden Açık Hava Basın Müzesi haline getirmişler. Ben bu vesileyle bütün gazeteci arkadaşlarımızın gününü bir kez daha kutluyorum. Açık Hava Basın Müzesi’nin yapılmasında emeği geçen belediye başkanımıza, cemiyetimize, katkı veren herkese can-ı gönülden teşekkür ediyor, hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Belediye Başkanı Seyit TORUN da konuşmasında, 10 Ocak çalışan gazeteciler gününde ayrıca Bilal Köyden Açık Hava Basın Müzesi’nin açılışının yapılmasından büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

 

“Bilal KÖYDEN Ordumuz için çok önemli bir isim. Bir imkansızı başararak, bugün Ordu’da basının sesi,Türkiye’de ise basının ilk ismi olmuştur” diyen Başkan TORUN, “Bugün Ordu kültür ve sanat şehri oldu diyorsak, Bilal KÖYDEN’in attığı o adımlar bizleri bugünlere getirmiştir. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Recep AYDIN, bizden buranın yeniden düzenlenmesi ve Bilal Köyden Açık Hava Basın Müzesi oluşturulması talebinde bulundu ve ciddi bir emekle bu güzel açık hava basın müzesi oluşturuldu” şeklinde konuştu.

Ordulu gazetecilerin Ocak ayı içinde vefat ettiğine de dikkat çeken Başkan TORUN, Ocak ayından 10 gün bitti. Geri kalan 20 günüde atlatırsak bir yılı tamamlayacağız” diyerek Bilal Köyden Açık Hava Basın Müzesinin hayırlı olması temennisinde bulundu.

“Başta Ordu basını için öncü, gerçek bir gazeteci olan Bilal KÖYDEN ve bugüne kadar ordu basınına emek vermiş, artık aramızda olmayan tüm meslektaşlarımızın anısına oluşturduğumuz Açık Hava Basın Müzesi’nin açılışına katıldığınız için hepinize çok teşekkür ediyorum. Tarihi Cumhuriyetimizin kuruluşundan daha eskiye dayanan Ordu basını için bir müze kurulmasının gerekliliği, böyle bir eserin ortaya çıkmasında etkin olduğunu söyleyebilirim” diyen Gazeteciler Cemiyet Başkanı Recep AYDIN, Bilal Köyden Açık Hava Basın Müzesi'nde Ordu basın tarihine ışık tutacak çeşitli dokümanların yer alacağını belirtti.

AYDIN, "Müzenin kurulduğu alanda toprak içerisinde eski bir gazete dizgi makinesi yer alıyordu, ilk iş olarak onu bulunduğu yerden çıkardık ve etrafını camla çevirerek koruma altına aldık. Yine eski dönemlere ait gazete kesme makinesi müzede sergilenmeye başlanacak. Kürsü oluşturduk ve herkes kendisini ifade edebilsin diye de adını 'özgürlük kürsüsü' koyduk. Son olarak da ahşaptan panolar yaptırdık. Bu panolara da vefat eden gazetecilerin fotoğraflarını ve onlara ait bilgileri yerleştirdik. Mesleğimize emek vermiş ve ebediyete intikal etmiş, tüm meslektaşlarımızın ailelerine teşekkür ediyor, onların kıvanç ve övünçlerini paylaştığımı iletmek istiyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Konuşmaların ardından, Bilal Köyden Açık Hava Basın Müzesi'nin açılış kurdelesi kesildi.

 

Vali Kenan ÇİFTÇİ ve diğer protokol üyeleri, 1929 yılında kendi imal ettiği el yapımı tahta dizgi makinesi ile Türkiye'deki ilk köy gazetesini çıkaran merhum gazeteci Bilal KÖYDEN anısına oluşturulan müzeyi gezerek, bilgi aldı.

 

El yapımı tahta dizgi makinesiyle 1929 yılında Türkiye'deki ilk köy gazetesini çıkaran Merhum gazeteci Bilal KÖYDEN Açık Hava Basın Müzesi’nde yer alan Merhum 23 Gazetecinin isimleri ise şöyle:

 

Bilal KÖYDEN, Ali Rıza GÜRSOY, Namık Senih MAYDA, Rıza ŞİMŞEK, Alaadddin BENAL, Sıtkı ÇEBİ, Erol ATAŞAN, Yusuf Ziya ÖZBUCAK, Osman KURTULUŞ, Aydın ATEŞ, Zeki Yaşar TİRYAKİ, uran GÜL, Kazım VARDAL, Fehmi NAZ, Haldun ALTUNEL, Mazhar YEREBASMAZ, Hikmet ALTUNTAŞ, Sıtkı PAZARBAŞI, İsmail HANİKAZ, Şevki KASIRGA, Hayri ALTUNTAŞ, Ayhan CINDIK, Muhammed Ali ŞAHİN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel-siyaset Haberleri