Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı İl Müdürlüklerinin sorunları ve çözüm önerileri ile Bakanlığa bağlı ve ilgili kuruluşlar arasındaki koordinasyon ve işbirliğinin güçlendirilmesi, karşılıklı görüş alışverişinde bulunulması amacıyla düzenlenen "Bölgesel İstişare ve Değerlendirme Toplantısı" Ordu’da yapıldı.
Bilim Sanayi Müdürleri Toplandı
Valilik Toplantı Salonu’nda, Ordu Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde gerçekleştirilen
"Bölgesel İstişare ve Değerlendirme Toplantısı"nın açılışında bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, katılımcılara "hoş geldiniz" diyerek, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 1,5 yıl kadar önce yeniden yapılandığını hatırlattı ve "Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ülkemizdeki, her bölgedeki sanayinin gelişmesi adına KOSGEB ve TSE ile beraber daha çok işbirliği yaparak, oluşturulan yeni birimlerle verimli bir çalışma yürütmektedir" dedi.
Bölgesel İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın genelgesi gereğince yapıldığını belirten Vali DÜZGÜN, Bu tür toplantıları önemsiyorum. Aynı meslek mensuplarının kendi aralarında görüş alışverişinde bulunmalarının çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Farklı illerde aynı işi yapan Bakanlık mensupları olarak bir araya gelmeniz, Bakanlığınızın görev alanındaki konularla ilgili istişarede ve görüş alışverişinde bulunmanızın mesleki yaşantınıza, mesleki performansınıza artı değer katacağına inanıyorum" diye konuştu.
Ordu Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Zeki ARDAHANLIOĞLU, ise 9. Bölge İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın ilgili kurumlar arasında koordinasyon ve işbirliğinin sağlanması amacıyla düzenlendiğini ifade etti. İstişare ve Değerlendirme Toplantılarının 3 ayda bir yapıldığını söyleyen Ordu Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Zeki ARDAHANLIOĞLU, "Toplantılarımızda amacımız, ilgili kuruluşlarımızla sanayi sektörünün sorunlarını görüşmek, çözüm önerileri üretmek ve toplantıda alınan kararları Bakanlığa bildirmektir" dedi.
OTSO Başkanı Servet ŞAHİN, toplantının ana gündem maddesi olan "Cari Açığa Karşı Kapasite Kullanımının Arttırılması" konusunda yaptığı konuşmada, "İhracatın son yıllarda öngörülen düzeyde artmasına rağmen, ithalatın da hızla artması ne yazık ki dış ticaret dengelerini bozmuş ve cari açık yıllara göre artış göstermiştir. Gerek hızla artan tüketim talebi ve gerekse ihraç ürünleri içinde hammadde ve ara girdi olarak ithal ürünlerin oranının artması cari açığı yükselten en önemli etkenler olarak ortaya çıkmaktadır" dedi.
"İlimiz potansiyeline baktığımızda TUİK tarafından belirlenen ana malı ithalatı kapsamındaki üretimler için gerek teknoloji, gerek bilgi ve gerekse sermaye açısından pek avantajlı olmadığımızı görüyoruz" diyen Servet ŞAHİN, "İlimizin uzun yıllar tarım teknolojisine dayalı bir yapıya sahip olması imalat ve sanayi kültürünün birikim ve sermayenin tam gelişmemiş olması nedeni ile yeni üretim oluşturma veya mevcut üretimde kapasite artırımı yollarına gitmek gibi ekonomik tercihlerin tespitinde ciddi bir darboğaz yaşanmaktadır. İthal ikame sanayinin değiştirilmesi için devletin ciddi ve önemli tedbir ve teşvikine ihtiyaç olduğu görülmektedir" diye konuştu.
Konuşmaların ardından, katılımcılara Ordu Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Zeki ARDAHANLIOĞLU tarafından "Kapasitenin Artırılmasına Yönelik Ara Malı İthalatının Azaltılması" konulu bir sunum yapıldı.
Sunumda, ara malı olarak belirlenmiş olan 3.135 adet ürün grubu arasından, ara malı ithalatının parasal değerinin %73,5’ini temsil eden ve en çok ithalat yapılan ilk 150 kalemin incelemeye alındığı, incelemeye tabi tutulan ilk 150 ürünün içerisinde ilimizde hangi ürünlerin sektör tarafından üretildiğinin belirlenerek, sektörlerin kapasitesinin artırılması amacına yönelik çalışmaların başlatılması gerektiği vurgulandı.
Yapılan değerlendirmeler sonucunda, en çok ara malı ithalatının "Enerji Kaynakları ve Madenler" başlığı altında yapıldığı, hemen ardından ise "Kimya Sanayi", "Metal Sanayi" ve "Otomotiv Sanayi" ürünlerinin ithal edildiği belirtildi ve Kimya, Metal ve Otomotiv Sanayinin ara malı ithalatındaki payının ise %48,6 olduğu kaydedildi.
Hazırlanan sunumda, Kimya, Metal ve Otomotiv Sanayi ürünlerinin ülkemizde dolayısıyla ilimizde üretiminin artırılması amacıyla en kısa sürede, Kimya ve Ana Metal Sektörlerine yönelik olarak hazırlıkları tamamlanmış olan sektörel stratejilerin yürürlüğe konması, üretimi için büyük boyutlu bir yatırım gerektiren, sektörel ara malları için kamusal tedbirlerin ve destek mekanizmaların geliştirilmesi, uygulama yönetmeliği ve tebliğinin çıkarılması önem arzettiğine vurgu yapılarak, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlık çalışmaları devam eden, Geri Dönüşüm Strateji Belgesi’nin bu sektörlerdeki cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacağı, ara malı ithalatının fazla olduğu sektörlerden ilimize yönelik olanların tespit edilerek mevcut kapasitelerinin artırılmasına yönelik tedbirlerin süratle alınması gerektiğinin altı çizildi.
Katılımcı illerin Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri ile bağlı ve ilgili kuruluşların sorunları ve çözüm yollarının tartışıldığı toplantının verimli geçtiği ifade edildi.