Ordu Valiliği tarafından bilimsel düşünceyi ve yetenekleri ön plana çıkarmak amacıyla düzenlenen 'Bilimsel Proje Yarışması'nda dereceler belli oldu.
Bilimsel düşünen yetenek ve projelerini ortaya çıkarmak amacıyla ilköğretim ve lise öğrencilerine yönelik açılan yarışmaya ilgi oldukça fazla oldu.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın proje yarışması olan "Bu Benim Eserim" adlı yarışmaya 170 proje müracaatı yapılırken, Ordu'da düzenlenen yarışmaya 464 proje katıldı. İlköğretim 1-8. sınıflar ile fizik, kimya, biyoloji branşlı fen bilimleri, matematik-bilgisayar ve sosyal bilimler dallarında düzenlenen yarışmaya yapılan başvuru projelerinin değerlendirmesinde ise
238 adet proje ön elemeyi geçerek sergilenmeye layık bulundu.
Ön elemeyi geçen projeler Vali Kemal Yazıcıoğlu Spor Salonunda sergilendi. Ordu Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan jüri tarafından yapılan değerlendirmede ilköğretim okulları dalında Şehit Doğan Gökbulut İlköğretim Okulu 'Akıllı Çöp Kutusu' projesiyle, Biyoloji Branşlı Fen Bilimleri dalında Bilim Sanat Merkezi 'Fibonacci Polinomlar' projesiyle, Fen Bilimleri dalında Merkez Anadolu Lisesi 'Lazerli Elektronik Güvenlik Sistemi', Sosyal Bilimler dalında Merkez Endüstri Meslek Lisesi 'Öğrenci Gözüyle Okulda Şiddet' projesiyle 1. oldular.
Yarışmada tüm kategorilerde 1. olana bin YTL, 2. olana 750 YTL ve 3. olana 500 YTL, jüri özel ve mansiyon ödüllerine ise tam altın ödül verildi. Ödüller başta Vali Ali Kaban olmak üzere protokol mensuplarının katıldığı törenle verildi.
LAZERLİ GÜVENLİK SİSTEMİ
Fen Bilimleri dalında 'Lazerli Elektronik Güvenlik Sistemi' projesiyle birinci olan Merkez Anadolu Lisesi'nin projesi büyük ilgi gördü. Selahattin Bacınoğlu ile İsmail Deniz Kağan Demir'in hazırladığı proje terörle mücadele eden Türk Silahlı Kuvvetleri'ne tavsiye edilecek nitelik taşıyor.
Selahattin Bacınoğlu ile İsmail Deniz Kağan Demir, projeyi şöyle anlattılar:
"Lazerli güvenlik sistemini bir dağ düzleminin üstüne oturtulup sınır boylarına konulduğu zaman izinsiz geçişlerin ve terör örgütlerinin topraklarımızda dolaşmasının önüne geçecektir. Bu sistem lazer ışını gönderilip aynalar ve yansıtıcı cisimlerle lazer ışığı foto direncin üzerine düşerek devre kapalı duruma geçmektedir.
Lazer ışını kesildiği anda devre sürekli olarak alarm duruma kalmaktadır. Sınırdan sızmaları engellemek için termal kameralar vardır fakat sadece sıcağa duyarlı olduğundan bazı hareketleri algılayamamaktadır. Terör örgütleri bununda yolunu bulmuştur. Üzerine ıslak çarşaf giyip kameraya yakalanmadan rahatlıkla geçebilmektedir. Fakat lazeri engellemek için bir yöntem yoktur. Saniyelik kesinti bile algılanmaktadır. Bu sistem hem caydırıcı hem engelleyici olacaktır."
AKILLI ÇÖP KUTUSU
'Akıllı Çöp Kutusu' projesiyle ilköğretim okulları dalında 1. olan Şehit Doğan Gökbulut İlköğretim Okulu öğrencileri Emine Coşkun ve Fatih Kılıçkaya'nın projeleri ayrıştırılmış çöp uygulamasına örnek olacak niteliğini taşıdı. Her iki öğrenci projelerini şöyle anlattı:
"Çöp kutusu bildiğimiz çöp kutusu ve şeklen aynı. Sadece farklı olarak kumbaranın ön kısmına uygun bir yere tanıyıcı göz (sensor) yerleştirildi. Çip çöpü okuduktan sonra uygun kapak açılıyor. Örneğin cam bölümünün kapağı kağıda açılmıyor. Böylece her çöp yerini bulmuş olacak. Bunun yanında sensor sayesinde her bölüme atılan çöp sayısını da öğrenebiliyoruz. Bu proje ile çöpün geri dönüşümüne dikkat çektik."