Binali Yldırım Havaalanı İnşaatında

“Havalimanının altyapı ve üstyapı dahil planlanan maliyeti 270 milyon TL’dir. Bunun 150 milyon TL civarında altyapı, diğeri de üstyapı ve diğer tesisler oluşturmaktadır. Bu tip projelerde birim fiyatla çalışılır. Ama planladığımız maliyetleri çok fazla aş

Bazı ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Giresun’a gelen Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Sayın Binali YILDIRIM, Gülyalı ilçesinde yapımı devam eden Ordu-Giresun havalimanı inşaatını inceledi.

 

Binali Yldırım Havaalanı İnşaatında

 



Beraberinde Giresun Valisi Dursun Ali ŞAHİN, Giresun Milletvekilleri Nurettin CANİKLİ, Mehmet GELDİ ve Ali TEMUR ile birlikte Ordu-Giresun Havalimanı inşaatı şantiye binasına gelen Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Sayın Binali YILDIRIM’ı burada Ordu Valisi Orhan DÜZGÜN, Garnizon Komutanı Albay Şeref ÇAKMAK, İl Emniyet Müdür Vekili Hakan ATEŞTENYILMAZ, İl Genel Meclisi Başkanı Engin TEKİNTAŞ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN, Gülyalı Kaymakamı Yemen BAYRAK, Ak Parti İl Başkanı Hüseyin AKYOL, Bakanlık bürokratları ve ilçe protokolü karşıladı.

 



Şantiye binasında, Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Metin TAHAN tarafından Ordu-Giresun Havalimanı inşaatının son durumu hakkında Bakan YILDIRIM’a bir sunumda bulunuldu. 

Ordu-Giresun Havalimanı inşaatında yürütülen çalışmalarla ilgili Bakan YILDIRIM’a teknik bilgiler veren Metin TAHAN, “3.000x40 ebadındaki pistin 1.040 metresini tamamen yaptık. Dolgusu yapılan pist alanında, asfalt seviyesine getireceğimiz ince malzemeyi serip sıkıştırma aşamasına geçmiş durumdayız. Projede, toplamda 7.250 metrelik iç ve dış koruyucu mendirek yapımı var. Yaklaşma ışıkları pistin doğu kısmında 600, pistin batı kısmında 600 metre olmak üzere toplamda 1.200 metre olacak. 1 milyon 760 m2’lik dolgu alanımız var. Bu dolgu alanı iç ve dış mendireklerle birlikte toplam 2 milyon 300 bin m2’yi bulmaktadır” dedi. 



Havalimanının deniz dalgalarından etkilenmemesi için Bakanlık Araştırma Dairesi Başkanlığı’nın havuzlarında, dalga öncesi ve dalga sonrası test çalışmaları yapıldığını ifade eden TAHAN, “7,5 metreye kadar dalga boyu geldiğinde, %2,5 sınırında dağılma görülmektedir. Normal değerler %5’in üzerine çıkmaması gerekiyor. 50 adet sondaj çalışmasını tamamladık. 30-35 metreye kadar varan zemin sondajı yaptık. Jeoteknik raporlarını hazırladık ve zeminde herhangi bir sıkıntımız kalmadı. Pist dolgu işlemleri sondaj çalışmalarından sonra hızla devam ediyor. Bu arada pist altı taraması yapılıyor. Pistin yapılacağı alandaki deniz dibindeki kum ve yumuşak malzemeyi alıp, dolgu yaptığımız pistin alt tabanında herhangi bir boş malzeme kalmasın diye tarıyoruz” diye konuştu. 

Pist dolgusunda, 1 ila 250 kg arasında değişen ve tamamen elekten geçirilen bazalt malzeme kullanıldığını belirten TAHAN, “Pist ve park sahalarına gelecek yağmur sularını denize deşarj etme kanallarımız var. 4.550 metrelik dış koruyucu mendirek üzerinde 9 adet kanal açılacak. Böylece hem deniz suyu taştığında piste geçirmeden boşaltmış, hem de yağmur sularını tahliye etmiş olacağız” şeklinde konuştu. 



 

Koruyucu dış mendireğin deniz tabanına oturduğu genişliğin 130 metreyi bulduğunu ifade eden TAHAN,“Koruyucu mendireği kademeli olarak yapıyoruz. Dalgayı tamamen sönümleyen, çok sağlam bir mendirek yapılıyor” dedi. 

Sıkıştırılma işlemi yapılan pist dolgu alanında ölçümler yapıldığını söyleyen TAHAN, “Dolguda sıkıştırma tam olmuş mu? olmamış mı? diye CBR cihazıyla santimetrekareye gelen basıncı ölçüyoruz. Her 30 santimetrede dolgu yapıp sıkıştırıp ve ölçü değerlerine bakıyoruz. Herhangi bir aksaklığımızda olmuyor” diye konuştu. 

Havalimanı inşaatının %35’ler seviyesinde olduğunu vurgulayan TAHAN, “Uzun bir hazırlık çalışması dönemi geçirdik. Günde 20 bin ton taş getirirken şu anda 42 bin tona çıktık. 50 bin tona çıkacağız. 2013 yılı sonu itibariyle pisti hazır hale getirmiş olacağız” dedi. 

Üst yapı projeleriyle de ilgili bilgi veren TAHAN, terminal binasının dolgu alanı üzerine yapılacağı için mümkün olduğunca hafif ve denize dayanıklı malzemeden görsel güzelliği olan bina yapılacağını, 20 bin m2’lik, ve 25,-3 milyon yolcu kapasitesini taşıyabilecek kapasitede olacak. Isı merkezi, güç merkezi, garaj binası, apron, kule, 400 araçlık kapalı otopark üzerinde çalıştıklarını söyledi.



Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Metin TAHAN’ın sunumunun ardından açıklamalarda bulunan Bakan YILDIRIM, “Ordu-Giresun Havalimanı inşaatı hızla devam ediyor. Hedefimiz bu yıl sonunda altyapı işlerini tamamen bitirip, pisti kullanılacak hale getirmektir. Diğer yardımcı tesislerin yapımı ise biraz daha zamanımızı alacak. Önemli olan burada pist ve apronun yapılmasıdır. Diğerleri biraz daha konfora yönelik çalışmalardır. Onarında hazırlıklarını arkadaşlarımız yaptılar. Denizin üzerinde havalimanı inşa etmenin bazı zorlukları var. Türkiye’de ilk defa yapılan bir uygulama. Dünya’da da sınırlı sayıda örnekleri var. Burada işin büyük bir kısmı denizin altında olmaktadır. Bu da işin görünen kısmına yansımıyor” dedi. 

“İki tane önemli şehrimiz Ordu ve Giresun uzun yıllardan beri bu projeyi bekliyor” diyen Bakan YILDIRIM, “Bu projenin uygulamaya geçmesinde, Ordu ve Giresun Milletvekillerimizin, İçişleri Eski Bakanımız İdris Naim ŞAHİN’in de çok büyük gayreti var. Ordu ve Giresun Valilerimiz inşaatın her aşamasını takip ediyorlar. Bu vesileyle bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İki şehrin ortak projesidir. Onun için bizim gözümüz arkada değil. Her iki ilde güzel bir işbirliğiyle bu projeyi tamamlayacak” diye konuştu. 

Yüklenici firmaya da teşekkür eden Bakan YILDIRIM, “Bu yazı çok daha verimli geçirmemiz gerekiyor. Günlük dolgu miktarında bir artış var ama henüz hedeflediğimiz noktaya gelmiş değiliz. Havalar düzeldi bundan sonra süratle bu çalışmayı gerekirse vardiye yaparak sürdüreceğiz” şeklinde konuştu. 

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan YILDIRIM, bir basın mensubunun ‘üstyapı ihalesinin takvimiyle ilgili bir tarih var mı?’ şeklindeki sorusuna karşılık, “Bu sene içerisinde üst yapıya da başlayacağız. Ama merak etmeyin önemli olan uçuşta birinci derecede pisttir, taksi yoludur, aprondur. Ondan sonrası işin konforuna yönelik çalışmalardır. Onun da bu sene çalışmasını başlatıyoruz. Buradaki yapıların hepsi kazıklar üzerine yapılacak. Onun için çok ciddi bir ön araştırma safhası gerekiyor. Özel bir terminal binası yapılacak” dedi.


Bakan YILDIRIM, bir başka basın mensubunun, ‘havalimanı inşaatının tamamlandığında toplam maliyeti ne olacaktır?’ şeklindeki soruna ise, “Havalimanının altyapı ve üstyapı dahil planlanan maliyeti 270 milyon TL’dir. Bunun 150 milyon TL civarında altyapı, diğeri de üstyapı ve diğer tesisler oluşturmaktadır. Bu tip projelerde birim fiyatla çalışılır. Ama planladığımız maliyetleri çok fazla aşacağını zannetmiyorum. Hedefimiz maliyeti belirlediğimizi sınırlarda tutturmak” şeklinde cevap vererek, havalimanı inşaatına şu ana kadar 51 milyon TL harcandığını sözlerine ekledi. 

Şantiye binasında, Ordu-Giresun Havalimanı inşaatının son durumuyla ilgili bilgileri alan ve açıklamalarda bulunan Bakan YILDIRIM, beraberindekilerle birlikte çalışmaları yerinde incelemek üzere pist dolgu sahasına gitti. 

Havalimanı inşaatında çalışan işçilerle sohbet eden Bakan YILDIRIM, daha sonra asfalt dökme makinesinin üzerine çıktı ve bir süre makineyi kullandı. 

Bakan YILDIRIM, havalimanı inşaatındaki incelemelerinin ardından, Giresun’a hareket etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel-siyaset Haberleri