BTK BAŞKANINA KATILMIYORUZ

Kısa adı ÇETKODER olan Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Mustafa Göktaş, deprem döneminde çıkan uygulama ile halen yürürlükte olan cep telefonundan alınan vergiler olduğunun da altını çizerek, BTK başkanının söylemlerine katılmamakl

ÇETKODER CEPTE VE TELEFONDAKİ AŞIRI VERGİYE DUR DİYOR BTK BAŞKANINA KATILMIYORUZ

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Mustafa Göktaş Bilgi Teknolojileri ve iletişim kurumu (BTK) nın dünkü seslenişine katılmadıklarını, Cep telefonlarından alınan vergiler adil olmadığını söyledi.

“Cepte alınan aşırı vergiye son verin”

BTK BAŞKANI VE BAKANLARIN ALINAN VERGİLER İLE İLGİLİ TAVRINA KATILMIYORUZ

Kısa adı ÇETKODER olan Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Mustafa Göktaş, deprem döneminde çıkan uygulama ile halen yürürlükte olan cep telefonundan alınan vergiler olduğunun da altını çizerek, BTK başkanının söylemlerine katılmamakla beraber, cepteki adil olmayan vergilerin bir an önce kaldırılması gerekeceğinin altını çizdi.

CEP TELEFONU SABİT TELEFON, İNTERNET LÜKS OLUR MU? İHTİYADž

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş:
“Cep telefonu bir ihtiyaç… Özel iletişim vergisi olur mu? KDV özel iletişim vergisi ve eğitime katkı payı derken faturada bir bakıyorsunuz vatandaşımız yüzde altmışa varan vergi ödenmekte. KDV dışında verginin olmaması ve KDV nin de makul bir orana çekilmesi lazım. Yetkililerden lüzumsuz yere alınan vergilerin kaldırılması ve KDV oranının da düşürülmesini her biri birer tüketici olan vatandaşlarımız adına defalarca talep ettik. Şimdi yine ediyoruz” dedi.

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş;

Dünkü basına yansıyan haberlerde; “Farklı teknolojiler ile sunulan hizmetlerin bütünleşmesi sırasında, bakanlığın ortaya çıkan her yeni hizmet için yüksek vergi istemesi üzerine harekete geçen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) telefon hizmetleri ve internette vergi oranının eşitlenmesini önerdi.
Ulaştırma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı telefon görüşmelerinden alınan yüksek vergilerin düşürülmesi için sıkı bir pazarlığa başladılar. Ulaştırma ve Maliye Bakanlıkları kafa kafaya verip sözde vatandaşın lehine karar çıkartacaklar. Bu toplantıda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri de katılmış.
BTK, farklı teknolojiler ile sunulan hizmetlerin birbirine geçtiği, farklı hizmetler için alınan farklı vergiler nedeniyle sektörde kafa karışıklığı yaşandığını bildirmişler.
Cep telefonu görüşmelerinden yüzde 25 Özel İletişim Vergisi (ÖİV) alınmasına karşın sabit telefondan yüzde 15 ÖİV, internetten ise yüzde 5 ÖİV alınıyor. Telefon hizmetini internet üzerinden veren şirketler yüzde 5 ÖİV öderken, telefon hizmeti verenler yüzde 15 ÖİV ödüyor. İnternet üzerinden web TV hizmetinin internet mi, yoksa haberleşme hizmeti mi olduğu tartışılıyor. Özellikle üçüncü nesil ile internet üzerinden verilen bazı hizmetlerin vergi oranlarında ciddi uçurumlar ortaya çıkıyor. Maliye Bakanlığı, sadece internet bağlantısından yüzde 5 ÖİV alırken, internet üzerinden bazı hizmetlerden yüzde 25 ÖİV istiyor. Bu durum da BTK'nın yeni teknoloji hizmetleri sürekli tanımlamasına neden oluyor.
Tartışmalara son verilmesini isteyen BTK, "Vergi kaybı olmadan" cep telefonu, sabit telefon ve internetten alınan vergilerin eşitlenmesini teklif etti. Toplantıda bu teklif üzerinde çalışma yapılması kararı alındı. BTK'nın önerisi kabul edilirse; cep telefonundan alınan yüzde 25 ÖİV düşecek. ÖİV'nin eşitlenmesi durumunda internetteki vergi oranı artacak. Sabit telefon hizmetlerindeki verginin de düşmesi bekleniyor.
1999'da yaşanan deprem felaketlerinin ardından geçici bir süre için konulan, ancak 2004'te sürekli hale getirilen uygulamayla, son 10 yılda 23 milyar 17 milyon liralık Özel İletişim Vergisi (ÖİV) toplandı.
Maliye ve Ulaştırma Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sanal mobil hizmetlerden alınan Hazine Payı'nı mükerrer olmaktan çıkaran bir formül geliştirdi. Sanal operatör abonelerinin yaptığı konuşmalar için iki defa Hazine Payı alınıyordu. BTK, aynı görüşmeden iki defa Hazine Payı alınmasının önüne geçmek için bir formül hazırladı. Buna göre sanal operatörler ise elde ettikleri gelirden cep telefonu operatörü olan şirkete ödediği bölümü çıkardıktan sonra kalan bölümü üzerinden yüzde 15 Hazine Payı ödeyecek. Yani sanal operatörler elde ettikleri kâr üzerinden Hazine Payı ödemiş olacak. Mevcut düzenlemede sanal operatörler mobil operatörlere göre en az yüzde 7 daha fazla vergi ödemek zorunda kalacaktı" denmekte.
(sabah- haber 7 ve diğer ajanslar)”

CEPTE, İNTERNETTE VE AYRICA SABİT HATLARDA
ALINAN VERGİLER ADİL DEĞİL

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş: “Her zaman söylüyoruz. Talep ediyoruz. Tüm tüketiciler bu husustan dertliler. Ama dinleyen ve bizlerin halini anlayan yok. Bakın BTK"nın başkanı bile vergi kaybı olmasın ama bir düzenleme olsun diyor. Arkadaşlar Vergi kaybı olmadan burada nasıl düzenleme olacak? Depremde bir kereye mahsus denen vergi bile yıllardır alınıyor. Faturalara bakın. Ayrıca konturlu hatlarda bile vergilendirme korkunç boyutta. Bunlar yetmiyor eve sadece internet bağlatıyorsunuz sizden sabit hat istiyor. Kullanmadığınız sabit hatta sabit ücret ödüyorsunuz. İnternet için ayrı vergi ödüyorsunuz. Faturalar kabarık. Vergi adil ve hakkaniyetli değil. Bu oranların aşağıya çekilmesi elzemdir. Artık telefon önemli bir ihtiyaçtır. Lüks gibi değerlendirilip vergilendirme o şekilde yapılmaktadır. Bu millete günah ve yazık. BTK başkanının söylemine katılmıyoruz. Ayrıca ulaştırma Bakanı ve Maliye Bakanımızdan bu konuda daha anlayışlı bir çizgide karar vermelerini bekliyoruz. Milletin dayanacak gücü ve dermanı kalmadı” dedi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel-siyaset Haberleri