"Çevreye Herkes Saygı Duymak Zorundadır" !?...
Çevre Günü ve Çevre Haftası etkinliklerle kutlanıyor. |
Çevre sağlığına dikkat çekmek amacıyla yapılan etkinliklerde şiir ve kompozisyon dalında yapılan yarışmada ödüle layık görülenlerin ödüllerini aldıkları törende konuşan Başkan Vekili Cengiz Okur, Sanayinin gelişmesi ile birlikte her gecen gün artan kentleşme ve buna paralel olarak artan nüfus yoğunlukları çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur. Bütün ülkelerin ortak sorunu haline gelen çevre kirliliği, günümüzde insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır dedi “Ozon tabakasının tahribatı, küresel ısınma, düzensiz yerleşme, nükleer kirlenme, asit yağışları, su kaynaklarının kirlenmesi, orman alanlarının azalması, bitki ve hayvan türlerinin yok olması, baca, eksoz ve sanayi gazlarıyla havanın kirlenmesi, tarım arazilerinin azalması ve daha birçok çevre sorununun merkezinde insanların tüketim alışkanlıkları, üretim yapıları ve bencilliği vardır diyen Başkan Vekili Okur “bu sorunları çözebilecek tek çevre bileşeni de yine onun kaynaklarından biri olan insandır. Tehlike bu nesiller için değilse bile gelecek nesiller için kapıdadır. Ve bu tehlikeyi bertaraf edebilecek tek varlık olan insanlığın uygulaması gereken çok basit bir formül var; doğadan aldığını yerine koymak olduğunu söyledi.
- Derin Deşarj Projesi Karadeniz Bölgesi’nin bizce en güzel kıyılırı Ordu ‘dadır. Bu şehir eğer turizm kenti olacaksa, kıyılarımızın daha temiz ve hatta mavi bayrak alacak kadar sağlıklı olması gerekmektedir. Bu amaçla başlattığımız derin dejarz projesi 1900 mt + 100 mt ‘ lik difüzörden oluşmaktadır. 2009 yılı itibarıyla projenin kara bağlantıları tamamlanmış olup, 2000 metrelik borulama işlemi tamamen bitmiştir. Şu anda yastıklasma işlemi dahil tamamlanmış olup, test çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Bu proje ile Ordu kazanacaktır. Şu kent kanalizasyonu doğal akışında, 2 km açığa ve 20 metre açığa deşarj edilmektedir.
- Atık su Arıtma Tesisi Ordu Belediyesi bütün projelerde olduğu gibi “Atık su Arıtma Tesisi” Projesi de bütünüyle araştırma ve analiz evrelerinden geçerek uygulama aşamasına gelmiştir. 29 milyon Avroluk bedeli olan bu proje çevre kirliliğine bir çözüm getirdiği için AB fonlarından öncelikli olarak destek gören projelerden biridir. Bu proje ile birlikte Kumbaşı Mahallesi Arıtma Tesisi, 57 kilometre içme suyu ve 30 kilometre kanalizasyon şebekesi yenilenecektir. Derin Deniz Deşarj ile birlikte çalışacak olan bu tesis tamamlandığında çevre yasalarına uygun olarak çalışacak ve sahillerimiz sağlıklı ve temiz bir yapıya kavuşarak insanlarımızın denize girebileceği bir yapıya kavuşacaktır.
- Katı Atık Ayrıştırma Sistemi
Yıllardır bir türlü çözülemeyen çöp sorununu, 15 Ocak 2009 Tarihinde “ Katı Atık Ayrıştırma Tesisi” ni faaliyete geçirerek % 70 oranında çözdük. Günlük 400 ton evsel atık kapasiteli tesis ,gelecek yıllardaki nufusla birlikte artacak çöp miktarı dikkate alınarak inşa edilmiştir. Tesis, atıkların organik, geri dönüşüm atığı ve geri dönüşüm olarak 3 gruba ayrılmasını ve ayrıca her grup için atığın çevreye duyarlı diğer berteraf sistemleri ile berteraf işlemine uygun hale gelmesini sağlar. Geri dönüşümlerin doğayı kirletmesini engelleyerek , tekrar kullanılmalarını sağlar ve tesis giderlerini , geri dönüşümlerin gelirleriyle ödeyerek ek bir maliyeti engeller. % 70 gibi büyük bir miktarda atık hacminin azaltılmış olması ile birlikte depolama sahalarında büyük alan kazanılmış olması, tesisin tamamen mekanik aksamdan oluşması, atık kontrolünün yapılabilir olması ve tesisisin taşınabilir olması diğer avantajlardır. Sadece 2009 yılı içerisinde söz konusu tesisle ilgili aşağıdaki rakamları verdiğimizde; 1000 kg kağıt = 17 ağaç 720.000 kg kağıt atık ile 12.240 ağacı kurtardık.
1000 kg metal = 1300 kg hammadde 636.000 kg metal ile 826.800 kg hammaddeyi geri kazandık,
1 ton plastik = 14.000 kw saat enerjiye eşittir. Yine 2280 ton plastik atık karşılığında 31.920.000 kw saat enerji sağlamış olduk .
- Orkap Projesi
Ordu Çöp yönetimi içerisinde diğer bir proje olan ORKAP ( Ordu Kaynakta Ayrıştırma) projesine 9 Haziran 2007 tarihinde pilot bölge seçilen “ Durugöl Mahallesi” nde başlanmıştır. 5 Ocak 2009 Tarihinde ise tüm kentte yani 22
mahallede uygulamaya başlanmıştır. 2 araç ve 3 ekiple toplama programı çerçevesinde ambalaj atıkları toplanmaktadır. Orkap’la birlikte Ordu Çöp yönetimi daha çözümcül bir sürece doğru ilerlemektedir.
- Yeşil alanlarımız
2004 yılı öncesinde kişi başına düşen 0.432 m2 ‘lik yeşil alan oranı, gerçekleştirilen park ve bahçe çalışmaları ile birlikte bu gün 52 oranına yükselmiştir. Artık her mahallede çocuk parkı ve çevresinde Karadeniz’e yakışan parklar bulunmaktadır. Bütün bu projelere ilaveten ilimizdeki sivil toplum toplum kuruluşlarına , Orta ve Yüksel öğrenim bazında eğitim kurumlarına çevre ile ilgili her türlü projelerinde kamu yararını gözeterek daima destek olmaktayız.
Bu bilinci samimi inanç olarak benimseyen Ordu Belediyesi çevreci vizyonunu, “Bugünkü ve gelecek kuşakların temel gereksinimlerinin sağlandığı, yaşam kalitesinin artırıldığı, biyolojik çeşitliliğin korunduğu, doğal kaynakların sürdürülebilir kalkınma yaklaşımıyla akılcı yönetildiği, sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkını gözeten bir şehir olarak belirlemiştir. Çevreci kaygıları samimi bir şekilde hissetmiş ve bu kaygıları izole etmek için yatırımlarını ve yükümlülüklerinden daha fazlasını eksiksiz tamamlamış, çevreci söylemleri somut uygulamalar olarak hayata geçirmiş olmanın huzur ve gönül rahatlığıyla Dünya Çevre Gününü kutluyor, bugünümüzün bizlere çocuklarımızın emaneti olduğunu hatırlatarak, herkesi ama herkesi çevreye karşı sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyorum. |