Çorum'da kene alarmı

Çorum'da bu yıl içerisinde 6 kişinin kene ısırması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalanarak hayatını kaybetmesi ...

Çorum'da bu yıl içerisinde 6 kişinin kene ısırması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalanarak hayatını kaybetmesi nedeniyle, il genelinde keneye karşı tedbirler en üst düzeye çıkarıldı.


Çorum Valisi Mustafa Toprak, Çorum'da bu yıl 57 kene ısırması sonucu KKKA vakası şikayeti ile hastaneye müracaat edildiğini, bunlardan 35 tanesinde KKKA virüsü tespit edildiğini, 14 tanesinin tedavi sonrası hastalıktan kurtarıldığını, 21 kişinin hastanelerde tedavi altına alındığını ve bunlardan 6 tanesinin hayatlarını kaybettiğini belirterek, şu anda Ankara Numune Hastanesi'nde 8, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Hastanesi'nde 5 ve Çorum Devlet Hastanesi İntaniye Servisi'nde 2 hastanın tedavi altında
olduğunu açıkladı.


Kene ısırması sonrasında bulaşan KKKA hastalığı konusunda İHA'ya açıklamalarda bulunan Vali Mustafa Toprak, Çorum'da kene ile ilgili kırsal alanlarda çalışmaların had safhaya çıkarıldığını ve vatandaşların kene konusunda bilgilendirildiğini kaydetti.


Vali Toprak, keneye karşı etkili bir ilaç olmadığını belirterek, "En etkili yöntem vatandaşların kene konusunda yapılan uyarılara uyması ve kene ısırması halinde mutlaka sağlık kuruluşlarına gitmesidir" dedi.


İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin Çorum'da riskli köy olarak belirlenen 457 köyde eğitim çalışması yaptığını ve ayrıca 20 bin adet afiş ve broşür bastırarak vatandaşları kenelere karşı tedbir konusunda bilgilendirdiklerini anlatan Vali Toprak, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına ve bu hastalığa neden olan kenelere karşı ne bir ilaç ne de bir aşı bulunabildi.

 Bu nedenle bizim tek çaremiz tedbirli olmak, vatandaşlarımıza eğitim vererek onları keneye karşı bilinçlendirmek. Köylerde ahırlar ilaçlanıyor.


İnsanlara hayvanlarla temas halinde mutlaka kendilerini kontrol etmeleri ve kene gelmemesi için vücudun her gün kontrol edilmek suretiyle kişisel tedbirlerin alınması gerekiyor. Biz İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Tarım Müdürlüğü ekiplerini köylere gönderdik, vatandaşlar eğitiliyor.

 Köylerde ilaçlama çalışması yapılıyor. Şu ana kadar 457 köyde 3 bin adet ilaç dağıttık ve Valiliğin kendi imkanları ölçüsünde 5 bin adet daha kene kovucu ilaç satın alındı. Bu ilaçların riskli köylerde dağıtım işlemleri devam ediyor" diye konuştu.


Vali Mustafa Toprak, Çorum'da geçtiğimiz yıl 7 kişinin kene ısırması sonucu hayatını kaybettiğini ve bu yıl da 6 kişinin ölmesinin üzüntü verici olduğunu belirterek, "Vatandaşlarımız keneyi ciddiye almalı ve yapılan uyarılara uymalı. Biz bir kişinin dahi ölmemesi için gereken tüm tedbirleri almak için seferber oluruz. Ancak vatandaşlarımız da üzerlerine düşen görevleri yapmalı ve gerekli tedbirlerini almalı" şeklinde konuştu.


Toprak, "Kene vakası ilk olarak Tokat'ta daha sonra Sivas, Samsun, Amasya bölgeleriyle birlikte Çorum'da da görülmeye başladı. Çorum kenede riskli bölgeler arasında.

Uzmanlar, genellikle Yeşil Irmak Havzası olarak bilinen Amasya, Çorum, Tokat'ın da içerisinde bulunduğu bu alanda kenelerin çoğunlukta olduğunu belirtiyorlar. Biz de İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Tarım Müdürlüğümüzle birlikte kenelerin ilk görüldüğü andan itibaren eğitim ve ilaçlama çalışmaları yapıyoruz. Şok ekipler tarafından müdahale edilerek, ilaçlama çalışması yapılıyor.

 Çorum İl Tarım Müdürlüğü ise tüm köylerde ilaçlama çalışması başlatarak, köylerdeki ahırlar ve hayvanların yoğun şekilde uğradığı sulak yerlerde ilaçlama çalışması yapıyor'' ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel-siyaset Haberleri