Giresun Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Mustafa Karadere, "2009 yılı fındık sezonuna girmeden 150 liralık dekar alan bazlı gelir desteğinin Eylül ve Ekim ayları içerisinde ödenmesini fındık fiyatlarının iç piyasada düşme olasılığına direnç oluşturacağı kanaatindeyiz" dedi.
Karadere, yaptığı açıklamada, "Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği ve "Alternatif Ürüne Geçen Üreticilere Telafi Edici Ödeme" yapılmasına dair kararın, 15 Temmuz tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
Bu kararı, fındıkta gelecek yıllar için yakalanabilecek istikrarın sağlanması açısından çok çok önemli bulduklarını vurgulayan Karadere, yıllardan beri bu stratejinin belirlenmesi için gösterdikleri çabaların, hükümet tarafından yerinde görülerek, bu yönde radikal bir karar alınmasının ürün açısından gelecek yıllar için önemli sonuçların alınabileceğini gösterdiğini vurguladı.
2009 ürünü fındık fiyatlarına değinen ve yeni mahsül ürünün serbest piyasa koşullarında fiyatının belirleneceğini dile getiren Karadere, şunları kaydetti:
"Özellikle arzın en fazla olduğu Eylül ve Ekim aylarında ekonomik gücü az olan üreticimizin ve tüccarımız, piyasa düzenleyicisi bir kuruluş (fındık spot borsası gibi) olmamasından dolayı nakit ihtiyacını karşılamak için fındığının bir kısmını fiyatı belirlemede alıcılara satmak zorunda kalacağı bir realitedir.
Hükümetimizin, fındıkta sürdürülebilir piyasa istikrarının ve fındıkta Türkiye liderliğinin kaybedilmemesi için yaptığı bu uygulamanın öneminin çok olduğunu takdir ediyoruz. Ancak, olumsuz tabloların yaşanma ihtimalinin bu güzel çalışmaya olumsuzlukla başlanmasının önlenmesi için, alan bazlı gelir desteği altında fındık üreticisi belgesine sahip kişilere yılda bir kereye mahsus 150 lira desteğin öne alınarak, üreticinin nakit ihtiyacından dolayı mahsulünü satmaya mecbur kaldığı Eylül ve Ekim aylarında ödenmesinin önem arzettiğini düşünmekteyiz.
Bu durumda üreticimiz, tüccarımız, ihracatçımız düşen fındık fiyatlarına direnç gösterebilecek ve devletimizin yapmış olduğu bu çalışma herhangi bir hasara uğramadan anlamına kavuşabilecektir. Bu açıdan bakıldığında alan bazında ödenecek olan 150 lira öne alınarak üreticiye önceden ödenmesinin piyasa istikrarı açısından çok önemli bulmaktayız.
Yeni çıkan bu kararın yerinde ve olumlu olduğunu bir kez daha altını çizerek ifade ediyoruz. Fındığın geleceği için faydalı olacağına ayrıca geçiş süreci içerisinde bazı mağduriyetlerin yaşanılmasının olası olabileceğine, ancak önceden alınacak olan revize tedbirlerinde özellikle tamamen olmasa dahi söz konusu mağduriyetlerin önüne geçecektir.
Bunun içinde 2009 yılı fındık sezonuna girmeden 150 lira alan bazlı gelir desteğinin Eylül ve Ekim ayları içerisinde ödenmesini fındık fiyatlarının iç piyasada düşme olasılığına direnç oluşturacağı kanaatindeyiz."