Basın özgürlüğüne ve basın çalışanlarının özlük haklarına ilişkin sorunların 2008 yılında da devam edeceğinin belli olduğunu belirten Aydın, basın özgürlüğü denilince 'gazetecilerin bireysel özgürlüğü' olarak algılandığını, oysa gazetecilerin bireysel özgürlüğü olarak değil, toplumu ve toplumları oluşturan bireylerin görüş ve düşüncelerini açıklama ve bunları açıkça yayma hakkının bir aracı olarak kabul edilmesi gerektiğini kaydetti.
Aydın, Ordu Gazeteciler Derneği binasında düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Tüm gerçeklere karşın, halkın bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkı, dolayısıyla bunları edinme ve kullanmanın bir aracı olan basın ve ifade özgürlüğü bir takım engeller ve sınırlamalarla karşı karşıyadır. Basın ve ifade özgürlüğünün önünde öncelikle, Türk Ceza Kanunu'nda, Basın Yasası'nda, Ticaret Yasası'nda ve başka bir çok yasada yer alan engelleyici hükümler var.
Yasa ve yönetmeliklerin yanı sıra, siyasal iktidarların ellerindeki imkanları kullanarak basın üzerinde baskı ve denetim kurma çabaları da günümüzde devam etmektedir. Ekonomik güç odaklarının, bu güçlerini kullanarak medya kurumları üzerinde çıkarları doğrultusunda baskı kurma ve yönlendirme çalışmaları da, basın ve ifade özgürlüğünün önündeki bir diğer engeldir.
Bütün bunlar, basın ve ifade özgürlüğünü sınırlayan açık veya örtülü, doğrudan ya da dolaylı engellerdir. Bu engeller karşısında tam ve gerçek bir basın ve ifade özgürlüğünden söz etmek ne yazık ki güçtür" dedi.
Gazetecilerin çalışma koşulları ile yasal hakları konusunda da sorunların devam ettiğini, basın mesleğinde çalışanların büyük çoğunluğunun yasal bakımdan gazeteci sayılmadığına dikkat çeken Aydın, "Bu yaklaşım ve tamamlayıcısı olarak da çalışma mevzuatı, basın alanında sendikal örgütlenmeyi imkansız kılmaktadır. Bu nedenle her fırsatta dile getirdiğimiz çağrıyı tekrarlamak istiyorum: Medyalarınıza sahip çıkın. Gazetelerinizi okuyun, televizyonlarınızı seyredin, radyolarınızı dinleyin. Olumlu veya olumsuz eleştirilerinizle bizlere destek olun.
Basının toplumla kucaklaşarak yürüteceği çalışmalar, Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü önümüzdeki yıllarda coşkuyla kutlayabilmemizin yolunu açacaktır" diye konuştu.
ORTGD: "BASIN DEMOKRASİNİN TEMİNATIDIR"
Ordu Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği Başkanı Birol Yılmaz da gazetecilerin coplandığı, tutuklandığı, hapis ve para cezalarına çarptırıldığı, işsiz kaldığı günümüzde basının özgür olamayacağını söyledi.
Bütün bu sorunların yanı sıra gazetecilerin yıpranma haklarının elinden alınmak istenmesiyle karşı karşıya bulunduklarını belirten Yılmaz, "Türk basınının en zor koşullara rağmen; demokrasinin güçlendirilmesi, ülkenin kalkınması ve halkın mutluluğu için önemli hizmetleri başarı ile yerine getirdiği unutulmamalıdır.
Başta yöneticiler olmak üzere herkes; basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına tahammül etmelidir. Dünyanın pek çok yerinin bir yangın alanına döndüğü günümüzde, bütün meslektaşlarımızı her türlü şiddete karşı çıkarak, barış, demokrasi ve insan hakları için çalışmaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.