Vali Orhan DÜZGÜN, Ordu Valiliği Ordu Turizm Altyapı Hizmet Birliği (ORTAB) ve DOKA tarafından restore ettirilerek 'Kazı Evi' ne dönüştürülen eski Bayadı Köyü İlkokul Binası’nı ve Kurul Kalesi’ndeki kazı çalışmalarını ziyaret etti.
Arkeolojik Kazı Evi
Vali Orhan DÜZGÜN, kazı yapmak için ilimize gelen ekibin kalabileceği ve çıkan eserlerin inceleme ve restorasyona tabi tutulacağı bir labaratuarın bulunduğu Kazı Evi'nde ısıtma-soğutma sistemleri, mutfak, arkeolojik laboratuar, toplantı salonu, yemekhane, idari bina kameralı güvenlik sistemi dahil her türlü ihtiyaca cevap verebilecek donanıma sahip tüm birimleri gezerek kazı heyeti ve ORTAB Müdürü Osman BACINOĞLU’ndan bilgi aldı.
KazıEvi’nde bu yıl yürütülen çalışmalar sonucu bulunan demir halka ile demir çivi ve kovanlı ok ucu gibi tarihi eserleri de yakından inceleyen Vali DÜZGÜN, daha sonra kurul kalesine çıkarak Gazi Üniversitesi’nden Prof.Dr. Süleyman Yücel ŞENYURT başkanlığındaki ekibin kazı çalışmalarını izledi ve kazıbaşkanı arkeolog Yunus EKİM’den bilgi aldı.
Kurul Kalesi’ndeki kazı çalışmalarının, ilimizde kültür turizminin gelişmesi ve sahip olduğumuz kültür varlıklarının tüm dünya ile paylaşılması adına çok önemli olduğunu söyleyen Vali Orhan DÜZGÜN, "Kurul Kalesi’nde arkeolojik kazı çalışmalarının 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle, Müze Müdürlüğünün denetiminde Gazi Üniversitesi’nin danışmanlığında başlatıldığını ifade etti.
30 Kişilik Kazı Ekibi
Gazi Üniversitesi'nden 10 kişilik bir akademisyen ve öğrenci gurubunun, Bayadı Köyü’nden ve Ordu'dan temin ettikleri 30 kişilik bir ekiple kazı çalışmalarını yürüttüğünü belirten Vali DÜZGÜN, dışarıdan gelen akademisyen ve öğrencilerin konaklayabilecekleri, kazı alanından çıkartılan kültür varlıklarının restorasyonunun yapılarak müzeye teslim edileceği bir mekan olması gerekiyordu.
DOKA ve ORTAB tarafından eski köy okulumuzu kazı evine çevirdik. Burada çalışan arkadaşlarımız orada konaklıyor. Gördüğünüz gibi her kazılan yerin altından kale yapısı, tapınak, değişik yapıtlar, yeni yapılar, aynı zamanda da taşınır kültür varlıkları da ortaya çıkıyor” dedi.
Vali DÜZGÜN, ”Bu kazı evini ilimiz dışından gelen hem akademisyenlerin hem öğrencilerin kalabilecekleri ve günlük yaşamlarını devam ettirebilecekleri, kazı alanından çıkan taşınır kültür varlıklarının restorasyonunun yapılarak müzeye teslim edileceği bir mekan olması amacıyla düzenledik. Bunu da DOKA’nın ve 2010 yılındak uruluşunu gerçekleştirdiğimiz turizm ve kültür alanında önemli projeleri yürütecek olan Ordu Turizm Alt Yapı Hizmet Birliği ORTAB’ın desteği ile eski köy okuluna bir fonksiyon vererek hayata kazandırmış olduk” diye konuştu.
Arkeoloji Müzesi Gerekiyor
Kazıçalışmaları sonucunda ortaya çıkan eserlerin sergilenmesi için arkeoloji müzesine ihtiyaç duyulmaya başlandığına işaret eden Vali Orhan DÜZGÜN, “Arkeoloji müzesi ile ilgili de bazı çalışmalarımız, projelerimiz var. Hem buradan çıkan eserlerin sergilenebileceği, hem de daha önceki yıllarda buradan çıkmış olan başka müzelerde sergilenen eserlerin buraya getirilerek sergilenebileceği arkeoloji müzesini Ordu'ya kazandırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
“OsmanlıEserleri de Restore Ediliyor”
Basın mensuplarının Osmanlı Eserlerine yönelik bir kazı çalışması olup olmayacağına ilişkin sorularını da yanıtlayan Vali Orhan DÜZGÜN, "Osmanlı eserleri Allah'a şükür ki toprak altında değil. Osmanlı eserlerini de restore ediyoruz. Ulubey ilçesindeki Sarpdere ve Akoluk Köprüsü, İkizce ilçesindeki Laleli Camii, Fatsa'daki Hacı Hulusi Cami’sini de son 2-3 yıl içinde restore ederek kültür hayatına kazandırdık. Eskipazar hamamının restorasyonu da bu ay başlıyor. Bu kültür varlıkları, Anadolu'nun tarihi zenginliğidir. Siz güçlü olursanız bu toprakların altından hangi medeniyetler çıkarsa çıksın onlar bizim zenginliğimiz olarak kalır. Siz zayıf olursanız, 'bizim' dediğimiz toprakları bile gün gelir kaybedebilirsiniz. Önemli olan, bu toprakları zenginliği ile birlikte koruyarak güçlü bir devlet olmaktır" dedi.
Eski Vali Konağında Son Aşama
Vali DÜZGÜN, önceki yıllarda İl Özel İdaresi tarafından satılan, şimdi kamulaştırılmaya çalışılan eski vali konağının durumu ile ilgili bir soruya da, konakta kamulaştırma sürecinde son aşamaya gelindiğini ifade etti. Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Ordu Valiliğince, Menekşe Sokak ve Sıtkı Can Caddesi’nde yürütülen sokak sağlıklaştırması çalışmaları kapsamında; binaların özgün hallerine dönüştürülmesi yönünde,
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun onayladığı proje doğrultusunda; çerçeve, dış cephe boyaları ve çatıların orijinal hallerine dönük olarak gerekli restorasyonların yapıldığının altını çizen Vali Orhan DÜZGÜN, bu çalışmalar kapsamında bölgenin bir kültür semti haline dönüşmesi için çaba harcadıklarını ve bu mahalleye yönelik yeni projeleri olduğunu söyledi.