Düzgün'den Özel Güvenlikcilere

Vali Orhan DÜZGÜN, son günlerde gündeme gelen özel güvenlik görevlilerinin, görev sınırı ve kapsamı konusunda yazılı bir emir yayınlayarak, özel güvenlik personeli çalıştıran kamu kurum ve kuruluşlarına hatırlatmada bulundu. Özel güvenlik görevlileri

 

Vali Orhan DÜZGÜN, son günlerde gündeme gelen özel güvenlik görevlilerinin,  görev sınırı ve kapsamı konusunda yazılı bir emir yayınlayarak, özel güvenlik personeli çalıştıran kamu kurum ve kuruluşlarına hatırlatmada bulundu

 

Düzgün'den Özel Güvenlikcilere

 

Vali Orhan DÜZGÜN, son günlerde gündeme gelen özel güvenlik görevlilerinin,  görev sınırı ve kapsamı konusunda yazılı bir emir yayınlayarak, özel güvenlik personeli çalıştıran kamu kurum ve kuruluşlarına hatırlatmada bulundu.

 

Özel güvenlik görevlilerinin, görevleri dışındaki işlerde çalıştırıldığı yönünde şikayetler alındığını,  görev sınır ve kapsamı konusunda bilgi eksikliği olduğunu belirten Vali Orhan DÜZGÜN, özel güvenlik görevlilerinin yetkilerinin yeniden hatırlatılmasına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

 

Vali Orhan DÜZGÜN, özel güvenlik personeli çalıştırma izni bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdiği, 4 Mart 2010 tarihli ve 1776 sayılı yazı ise şöyle:

 

“Son günlerde kamu, kurum ve kuruluşlarında çalışan özel güvenlik görevlilerinin, görevlerinin sınırı ve kapsamı konusunda bilgi eksikliği olduğu, özel güvenlik görevlilerinin görevleri dışındaki işlerde istihdam edildiği yönünde şikayetler alınmaktadır. Bu nedenle 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 7.maddesinde belirlenen özel güvenlik görevlilerinin yetkilerinin yeniden hatırlatılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Bu yetkiler ;

    a) Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini detektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.

    b)Toplantı, konser', spor müsabakası, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini detektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.

    c)Ceza Muhakemesi Kanununun 90.maddesine göre yakalama.

    d)Görev alanında, haklarında yakalama emri veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama ve arama.

    e)Yangın, deprem gibi tabii afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme.

    f)Hava meydanı, liman, gar, istasyon ve terminal gibi toplu ulaşım tesislerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini detektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.

    g)Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla, aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alma.

    h) Terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete alma.

    ı) Kişinin vücudu veya sağlığı bakımından mevcut bir tehlikeden korunması amacıyla yakalama.

    j) Olay yerini ve delilleri koruma, bu amaçla Ceza Muhakemesi Kanununun .168 .maddesine göre yakalama.

    k) Türk Medeni Kanununun 981.maddesine, Borçlar Kanununun 52 . maddesine, Türk Ceza Kanununun 24 ve 25. maddelerine göre zor kullanma yetkileridir.

 

Özel güvenlik görevlilerine Kanunun 7. maddesinde sayılan bu yetkileri yine Kanunun "Görev alanı" başlıklı 9. maddesinde belirtildiği üzere sadece görevli oldukları süre içinde ve görev alanlarında kullanabilecekleri, Silahlı Özel güvenlik görevlilerinin silahlarını görev alanı dışına çıkaramayacakları ancak işlenmiş bir suçun sanığı veya suç işleyeceğinden kuvvetle şüphe edilen kişinin takibi, dışarıdan yapılan saldırılara karşı tedbir alınması, para ve değerli eşya nakli, kişi koruma ve cenaze töreni gibi güzergâh ifade eden durumlarda güzergâh boyunun da görev alanı sayılacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla Özel Güvenlik görevlileri görev yapmış oldukları yerin (müştemilatı dahil ) içerisinde genel kolluk kuvvetlerine verilen birçok yetkiye sahiptirler . Tüm bu hususlar özel güvenlik birimleri ve özel güvenlik şirketlerince hazırlanması zorunlu olan koruma planlan ile Valiliklere bildirilmektedir. Ayrıca Kanunun 23.maddesi (b) bendinde " Özel güvenlik görevlilerine karşı görevleri dolayısıyla suç işleyenler kamu görevlisine karşı suç işlemiş gibi cezalandırılır " hükmü ile de bu yetkilerin rahatlıkla uygulanabilmesi için özel güvenlik görevlileri Kanun tarafından koruma altına alınmıştır.

 

Bu itibarla kamu, kurum ve kuruluşunuzda görevli özel güvenlik görevlilerinin güvenlik haricinde başka bir işte çalıştırılmaması, ayrıcaadli ve idari olaylarda delil olarak kullanılabilecek mevcut kamera sistemlerinin faal hale getirilerek, son otuz günlük kamera kayıtlarının yedeklenerek saklanması gerekmekte olup, aksine hareket eden kişi, kurum ve kuruluşlara 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 20.maddesi gereğince idari para cezası uygulanacaktır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel-siyaset Haberleri