Engelli vatandaşlarımızın eğitilerek, toplum hayatına kazandırmak amacıyla başlatılan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül' ün Eşi Hayrünnisa Gül'ün himayesinde, Milli Eğitim ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın desteği ile yürütülen “Eğitim Her Engeli Aşar“ kampanyası çerçevesinde yapılan çalışmalar değerlendirildi.
Eğitim Her Engeli Aşar
Ordu Valiliği’nin 2011/4 nolu genelgesi ile Ordu’daki engelli bireylerin eğitime kazandırılması amacıyla Vali Yardımcısı Başkanlığında, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü temsilcileri ve Fatsa-Ünye-Merkez ilçe Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlerinin katılımı ile bir çalışma grubu oluşturulduğunu belirten Vali Orhan DÜZGÜN, engelli bireylerin tespiti ve eğitime kazandırılması amacı ile yapılan çalışmaların sonuçlarının değerlendirildiğini söyledi.
Vali Orhan DÜZGÜN, “Eğitim Her Engeli Aşar” kampanyası çerçevesinde Ordu ilinde yapılan çalışmaları ise şöyle özetledi:
-İlimizde bulunan üç Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) Müdürlüğümüzün kayıtlarında bulunan ve eğitim alan öğrenci sayımız; okulöncesinde 94, ilköğretimde 2907, Rehabilitasyon merkezlerinden eğitim alan 1.083, toplamda 4.084 öğrenci olduğu tespiti yapılmıştır. Fiziki kapasite yetersizliği nedeniyle sırada bekleyen öğrenci sayısı 77’dir.
-Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlükleri sorumluluk alanlarındaki ilçelerde “Eğitim Her Engeli Aşar” kampanyası dahilinde, Valiliğimizin 2011/4 nolu genelgesinde belirtilen hedeflere ulaşmak için seminerler düzenlediler. Seminerlerde, engelli bireyleri eğitime katmanın önemi, devletimizin sağladığı ve sunduğu hizmetler ile engellilerin sosyal haklar konularında okul ve kurum müdürleri ile muhtarlar bilgilendirildi.
-Engelli bireylerin tespiti ve eğitim durumlarının araştırılması için okul müdürleri ve muhtarlar aracılığı ile anket çalışması yapıldı. Yapılan çalışmalar İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri aracılığı ile İl Milli Eğitim Müdürlüğünde toplanılmıştır. Toplamda 6.627 engelliye ulaşılmıştır.
-İlimizde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Müdürlüğü ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerinden de engelli bireyler ile ilgili istatistiki veriler istenildi.
-Kurumlardan gelen tüm veriler İl Milli Eğitim Müdürlüğünde kimlik numara ve isimli olarak veri havuzunda toplanıldı. Çift isim ve kimlik numaralarının (mükerrer yazılı) düşümü yapıldı. İlimiz genelinde 0–65 yaş aralığında 16.366 engelli birey tespiti yapıldı. Bu sayının adres bilgilerine ulaşılması sağlanmıştır.
-Yapılan istatistiki çalışmalara göre engelli bireylerin engel türü belli olan 9365 kişi, olmayan 7.034 kişidir. Eğitim türü belli olan 5.174 kişi, olmayan 11.191 kişidir. Eğitim türü belli olmayan sayıya ulaşılması ana hedef olarak belirlenmiştir.
-Engelli bireylere el becerilerinin geliştirilmesi amacıyla Halk Eğitim Merkezlerinde çeşitli kurslar açılarak destek eğitimi verilmesi amaçlanmıştır.
-Elde edilen veriler ilçeler bazında tasnif edilerek CD ortamında toplanılmıştır. Bu CD’ler RAM Müdürlüklerine verilmiş olup, kendi bölge ilçelerine dağıtımı yapılacaktır.
“Eğitim Her Engeli Aşar” kampanyası çalışma grubunun 2011-2012 eğitim-öğretim dönemini kapsayan eylem planı hazırlandığını belirten Vali Orhan DÜZGÜN, hazırlanan eylem planına göre yapılacak çalışmalarla ilgili de şu bilgileri verdi:
-Engelli bireylerin tespitine yönelik kurumlardan alınan veriler, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde, İlçeler bazında taranarak eğitim alan ve almayanlar olarak ayrıştırılacak ve listelenecektir.
-Eğitim almayanların ve eğitim alıp-almadığı belli olmayan engelli bireylerin adresleri SGK kayıtlarından çıkarılarak ev ziyaretlerinin yapılması planlanacaktır.
-Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlükleri kendi bölgesindeki ilçelerin taranması için ev ziyaret ekipleri kuracaklardır. Ev ziyaret ekipleri özel eğitim ve rehber öğretmenlerinden oluşturulacaktır. Bu ekiplere engelli bireylerin tespiti yönetimi, engelli bireyleri eğitime kazandırma ve devletimizin sunduğu sosyal haklarla ilgili seminer verilecektir.
-Eylem planlarının yürütülmesinde ilçelerde Kaymakamlar ve Milli Eğitim Müdürlükleri ile Özel Eğitimden Sorumlu Şube Müdürleri sorumlu olacaklardır. Merkezde ilgili Vali Yardımcısının koordinesinde İl Milli Eğitim Müdürü ile özel eğitimden sorumlu Şube Müdürü sorumlu olacaklardır. Projenin amacı ve hedefi konusunda Şube Müdürlerine bilgilendirme toplantısı yapılacaktır.
-RAM Müdürleri sorumluluk alındaki ilçelerde yapacakları çalışmalarda İlçe Kaymakamlıklarınca ziyaret ekiplerinin oluşturulmasında öğretmen ve ulaşım için araç görevlendirilmesini sağlayacaktır. Gerekirse Valilik Olur’u ile diğer İlçelere öğretmen görevlendirilmesi yapılacaktır.
-İlçelerde yapılacak olan ev ziyaretleri ile ilgili planlamalar Kaymakamlıklar aracılığı ile muhtarlara bildirilecektir. Mahalle ve köy ziyaretlerinde muhtarların ekiplere yardımcı olması sağlanacaktır.
-Engelli bireyleri ev ziyaretlerinde tespit eden ekipler, eğitim ve sosyal haklar konularında anında bilgilendirme yapacaklardır. Bu ziyaretlerden hedef kitle olarak 0-50 yaş aralığı olarak görülecek ve 50-65 yaş aralığına da imkanlar dahilinde bilgi desteği sağlanacaktır. Devletimizin sosyal ve eğitim hakları konularında bilinçlendirilmemiş ailelerin kalmaması hedeflenecektir.
-Elde edilen bilgiler formlara işlenerek RAM Müdürlüklerinde kayıt altında tutulacaktır. Yapılan tarama çalışmaları istatistikleri ve eğitime kazandırılan engelli sayıları ile açılan sınıf ve okul sayılarına ait çizelgeleri her ay ilçeler bazında doldurulacak ve bağlı bulundukları RAM bölgelerinde toplanarak İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderilecektir.
-01/08/2011-01/09/2011 tarihlerinde RAM Müdürlükleri adres tespiti tasnifi ve kayıt altındakileri sadeleştirilme işlemleri ile ziyaret ekiplerinin oluşturulmasını tamamlayacaklardır.
-01/09/2011-01/02/2012 tarihlerinde ev ziyaretlerini bitirecekler ve 01/03/2012 tarihinde ilçe istatistiği verilerini İl Milli Eğitim Müdürlüğüne göndereceklerdir.
-Eğitim Her Engeli Aşar Kampanyası istatistiki verileri 15 Mart 2012 tarihi itibariyle Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğine gönderilecek şekilde hazır edilecektir.
-Kampanya dahilinde özel eğitim sınıfları ve özel eğitim okullarının sayısının artırılması amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğünce gerekli tedbirlerin alınması sağlanacaktır. Eğitim çağının dışında kalan yetişkin engelli bireylere destek eğitimi amacıyla Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerince el beceri kursların açılmasını İlçe Kaymakamları sağlayacaktır. Ayrıca İlçe Kaymakamları Özel Eğitim Okulu veya sınıfı olmayan ilçelerden olan yerlere öğrenci taşıması yapılması için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile ulaşım hizmeti ihtiyaçlarını da karşılayacaklardır.
-Genelgenin takibi ilçelerde Kaymakamlar, ilgili birim amirleri genel olarak İl Milli Eğitim Müdürü ve Eğitim Müfettişlerince yapılacaktır. Valilik Aylık Takip ve Koordinasyon toplantılarında genelgenin takibi yapılacaktır.
Hazırlanan eylem planıyla, il genelinde ulaşılmamış engelli birey bırakılmaması ve ulaşılan engelli bireylerin eğitim ve sosyal haklardan mahrum edilmeyip, eğitim ve sosyal haklara kavuşturulmasının amaçlandığını belirten Vali Orhan DÜZGÜN, ilçe kaymakamlıklarından ve oluşturulan çalışma grubundan titiz bir çalışma yapmalarını istedi.