Ordu Üniversitesi (ODÜ) Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, olgunlaşarak yere dökülen fındıkları toplayan üreticilerin daldan toplayanlara göre yüzde 15 daha fazla kazandığını söyledi.
Fındıkların iyice olgunlaştığı zaman hasat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Turan Karadeniz, erken hasat edilen fındıkların, çeşidin kendine özgü renk, tat ve aromaya ulaşamadığını kaydetti. İç meyve iriliği, buruşuk meyve oranı ve nem oranı yüksek olan bu fındıkların kurutulmaların da uzun zaman aldığını ifade eden Prof. Dr. Turan Karadeniz, buna bağlı depo ömrünün de kısaldığını hatırlattı.
Uygun toplama zamanını hakkında teknik bilgiler veren Prof. Dr. Turan Karadeniz, "Zurufun yüzde 60 oranında kızardığı, soyulabilirliğin kolay olduğu, kabuklu meyvenin 4'te 3'ünün yüzde 70 oranında kahverengine dönüştüğü, zuruf içerisinde meyvenin dönmeye başladığı ve nem oranı yüzde 30 düzeyine düştüğü dönem fındığın daldan toplanabilmesi için en uygun hasat dönemidir" diye konuştu.
Yaptıkları araştırmalara göre fındığın en ağır meyveleri, en yüksek iç oranı, en yüksek yağ ve protein oranının daldan toplanan değil olgunlaşıp kendiliğinden yere düşen fındıklarda gördüklerini belirten Turan Karadeniz, şöyle konuştu: "Daldan cebren (zorlama ile) kopartılan fındıklara göre, olgunlaşarak yere düşen fındıklarda yüzde 10-15 düzeyinde bir ağırlık ve randıman artışı olduğu tespit edilmiştir.
Tozlanma ve döllenmeleri farklı zamanlara gelen aynı dal ve ocaktaki fındıkların olgunlaşma dönemleri de farklı olacaktır. Kaldı ki, değişik çeşitlerin hasat zamanları da farklı olacaktır. Ancak gerek aynı çeşit içinde farklı zamanlarda olgunlaşan, gerekse farklı zamanlarda olgunlaşan değişik çeşitlerin hasatları aynı zamanda yapılmaktadır. Bu uygulama doğru bir uygulama olmayıp, ciddi anlamda ürün kaybı söz konusudur. Mutlaka fındıklar kemale erdiğinde ve kendiliğinden yere düştüğünde yerden hasat edilmelidir."
Diğer üretici ülkelerden de örnekler veren Prof. Dr. Turan Karadeniz, "Diğer üretici ülkelerde kabuk kalınlığı fazla olan ve randımanı yüksek olmayan fındıklar, iyice olgunlaşıp kendiliğinden yere düştükten sonra toplandığı için iç dolgunluğu iyice artmakta, randımanı rahatlıkla yüzde 50'nin üzerine çıkmaktadır. Yerden toplama aynı zamanda işçilik giderlerinde önemli oranda bir tasarruf sağlayacaktır" şeklinde konuştu.