Onur Şahin yaptığı açıklamada, 2004 yılında ilk defa yaşanan don afeti sonrası ürünlerin sigortalandığını, 2008 yılında görülen dal kurumalarının da risk olarak görülemediği için teminat kapsamına alınmadığını söyledi. Bölgede 2008 yılına kadar dalların soğuktan kuruması gibi bir örneğin görülmediğini belirten Şahin, "Bunu kimsenin tahmin etme şansı yoktu. İklim değişikliklerinden kaynaklanan dal kurumaların risk oluşturabileceğini tahmin edemedik. Bu bir eksikliktir ancak en büyük yararı üreticiyi 2090
sayılı tarım yasası ile devlet teminatı altına alınmıştır" dedi.
2004 yılında yaşanan don afetinden sonra tarım sigortasının zorunlu hale getirildiğini, aksi halde üreticinin hiç bir şekilde 2090 sayılı yasadan yararlanılamayacağı hatırlatan Şahin, şöyle konuştu: "2004 yılında Tarımsal Sigortalar Merkezi (TARSİM) tarafından yapılan sigortalar zorunlu hale getirildi.
Tarım sigortası yaptırmayan vatandaş 2090 sayılı kanundan yararlanamıyor. TARSİM kapsamında don ile ilgili karanfili yani ürününe gelecek zararlar sigortalanmış oluyor. Ama daha önemlisi bu yıl ocak kurumalarında olduğu gibi teminat dışı bir zarara uğranırsa 2090 sayılı yasadan yararlanabiliyor. Vatandaş şunu iyi bilmesi gerekiyor: 'Biz ürünümüzü sigorta ettirdik, sigorta bizim zararımızı karşılamıyor' diye endişe etmemeli.
Zararlarını TARSİM karşılamasa bile 2090 sayılı yasadan yararlanma hakları var. Hiç sigorta yaptırmamış üreticiler şu anda ocak kurumasına bağlı olan zararlanmalardan hiçbir şekilde yararlanma şansı yok. Şu an 500 metre rakımın üzerindeki birçok yerde bununla ilgili çok büyük çaplı ocak kurumaları mevcut. Bu don afetinden farklı bir şeydir.
Don afeti o seneki ürünü etkiler ve gelecek yıl tekrar ürün vermeye devam eder. 2004 yılında yaşanan don olayı çotanak dediğimiz
ürüne zarar verdi. Ama bu yıl ocak tamamen dallarıyla beraber kurudu. Bu söz konusu bölgede 5-6 yıl ürünün alınamayacağı anlamına geliyor. TARSİM bu aşamada zararı karşılamayacak.
Ancak TARSİM zararın tamamını karşılaması bile en azından verilen poliçeyi geri ödeme yoluna giderek bir nebze olsun mağduriyetin giderilmesi yoluna gitti."
Her şeye rağmen üreticinin mağduriyetin olduğunu ancak bunun devlet tarafından teminat altına alınacağını belirten Şahin, 2009 yılında bu açığın kapatılması için yeni düzenlemelerin yapılacağını kaydetti. Şahin, "Bu bir taslaktır bir madde eklenir mağduriyet ortadan kaldırılır.
Vatandaş sigorta yaptırmış ve en az 500-600 YTL zarar etmiştir. Bunun üreticiye geri iade edilmesi tek başına çözüm değildir. Bu nedenle gelecek dönem ocak kuruması da sigortada kapsama sokulacak ancak primi yüksek olacak. Çünkü burada 5 yıllık zarar söz konusudur. Bununda en yakın zamanda çalışması başlayacak" diye konuştu.