FINDIK DA HEM LİSANSLI HEM DE ESASLI SOYGU
Fındık-SEN Başkanı Kutsi YASARyaptığı açıklamada: 08/09/2017 tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba,Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Milli Savunma bakanı Nurettin Canikli, TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu,AB Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm başkanı Francios Begeot ile Giresun ve fındıkla ilgili illerin ticaret borsası başkanları düzeyinde katılımla GİRESUN FINDIK LİSANSLI DEPOSU VE SPOT BORSASI (GİFLİDAŞ) açılışını yaptılar. Sembolik alımların yapıldığı günde Giresun milletvekili ve aynı zamanda Milli Savunma Bakanı ile Gümrük ve Ticaret Baklanı 10,33 TL teklifle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı da 12,00 TL teklifle bir miktar fındık alımı yaptılar. Depolama hizmet bedeli olarak 0,66 TL/gün, temizleme ve hamaliye hizmet bedeli olarak 40 TL/ton ve paketleme yükleme hizmet bedeli olarak da 40 TL/ton olmak üzere ortalama bir tonda sezon sonuna kadar lisanslı depoculuk hizmet bedeli olarak yaklaşık 300,00 TL çiftçiye maliyet yüklenecek olan GİFLİDAŞ fındık çiftçisinin nezdinde ne kadar kabul görecek bunu zaman gösterecektir.
Bilindiği üzere 5300 sayılı TARIM ÜRÜNLERİ LİSANSLI DEPOCULUK KANUNU ilk kez 10/02/2005 tarihinde resmi gazetede yayımlanması ile birlikte yürürlüğe girmiştir. 25 bin tonluk Ünye ve 10 bin tonluk Düzce depoları 2009 dan sonra LİDAŞ olarak pilot uygulama ile faaliyete başlamiştır..LİDAŞ TOBB,TMO,Ordu İl Özel İdare,UMUT A.Şve Gümrük Turizm A.Ş ortaklığında bu uygulamayı yaygınlaştıramamış, zarar etmiş ve 2013 yılında da fındık alımını sonlandırmıştır. Evinin bir odasını fındığa tahsis edip de basit depoculuğu yaşama geçiremeyip tüccarlara azımsanmayacak miktarda emanet fındık veren çiftçilerin varlığı GİFLİDAŞ’ın akıbetide LİDAŞ’ınki gibi mi olacak sorusunu akıllara getirmektedir.
GIFLIDAŞ’ın açılışı sırasında Gıda,Tarım ve Hayvancılık bakanının fındık da fiyat 8,00 TL olsa daha kötü olmaz mıydı biz 10,50 TL verdik sözünü fındık çiftçisi kerhen olumlu karşılamıştı.Tarım bakanı bu gönülsüz olum lamayı Manisa daki toplantı da fındık çiftçisinin % 80’ni fındık fiyatlarından memnun diye yorumladı. Gerçeği yansıtmayan bu yorumu fındık çiftçisi şaşkınlıkla karşılamıştır.
TMO’sinin fındık alımlarına başlaması bir çok sorunu da beraberinde getirmektedir..Öncelikle geçmiş dönemlerde fındık alımlarında olduğu gibi fındık alım ekipleri fındık çiftçisinden fındık alımı yaparken randımanından nemine bir çok ayrıntı da çok titiz davranmaktadır .Aynı titizliği iktidara yakın bazı kişi ve gruplara göstermemektedir. Fındığını daha önce tüccarlara satmış çiftçilerin belgeleri üzerinden TMO satışların bu dönemde önüne geçilmelidir.Geçmiş dönemlerde mahkemelere intikal eden davalar hala akıllardadır. Ayrıca Tarım Bakanı ve TMO yetkililerinin alımlarda bekleme olmayacağı sözü rafa kalkmıştır. Eylül ayı alımları dolmuş Ekim ve Kasım aylarına gün verilmektedir.Bakanlık bu konuda kademeli olarak ek bir fiyat uygulaması öngörmekte midir?
Gerek Tarım Bakanının gerekse de TMO yetkililerinin fındığı pazara indirirken sabırlı olun panik yapmayın fındık fiyatları yükselecek telkinlerine ve Lisanslı Depoculuğun devreye girmesine karşılık fındık fiyatları düşerek 8,00-8,50 TL bandına gerilemiştir. Fındık da fiyat gerilemelerine tepkisel olarak Fındık yürüyüşlerinden fındık mitinglerine kadar çeşitli eylem ve etkinliklerin konuşulduğu bu günlerde Fındık-SEN olarak fındık çiftçilerinin alacağı kararların yanında olacağımızı kamuoyuna duyururuz.
Çok uluslu tarım ve gıda şirketlerine karşılık tek tek değil örgütlenerek hep beraber karşı koymamız gerekliliği ve örgütlü gücün kaybetmeyeceği şiarı ile tüm fındık çiftçilerini hep beraber fındığımıza ve alın terimize sahip çıkmaya davet ederiz, dedi