Fındıkta arz fazlası uyarısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, birlik genel merkezinde düzenlediği basın toplantısıyla ''Fındık Raporu"nu' açıkladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, birlik genel merkezinde düzenlediği basın toplantısıyla ''Fındık Raporu"nu' açıkladı.

Bayraktar, 2008 yılı rekoltesinin 728 bin tonu bulacağını belirterek, arz fazlası fındık için mutlaka müdahale alımı yapılması gerektiğini, aksi takdirde Karadeniz Bölgesi'nde ekonominin çökeceğini bildirdi. Bayraktar, daha önce buğday, süt ve et konularında rapor yayımlandıklarını da anımsatarak, Fındık Raporu için de ilgili tüm tarafların katılımıyla çalışma yürüttüklerini söyledi.


''Fındık hasadına çok kısa bir süre kala rekolte ve fiyat polemikleriyle fındık üzerinde geçmiş yıllarda oynanan oyunlar tekrarlanmaktadır'' diyen ayraktar, fındığın ülke ekonomisi açısından önemini belirtirken, Türkiye'nin dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini, ihracatının yüzde 80'ini gerçekleştirdiğini, Karadeniz Bölgesi'nde 8 milyon insanın fındık üzerinden geçimini sağladığını anlattı.

Yıllar itibariyle fındık üretim verilerini aktaran Bayraktar, 2006 yılındaki sıkıntılı dönemde Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) devreye girerek, düşen fındık fiyatlarına müdahale ettiğini anımsattı. TMO'nun aldığı fındığı fiyatların daha da düşmesini engellemek için piyasaya sürmediğini kaydeden Bayraktar, şöyle konuştu:


''Sorun sadece, bazı yıllarda oluşan üretim fazlası fındığın alınması değildir. Uygulanacak politikanın amacı, üretim fazlası olan yıllarda bu fazlanın nasıl değerlendirileceğinin belirlenmesi, piyasalarda oluşan düşük fiyatın yükseltilmesi, ihraç gelirinin arttırılması, dünya fındık fiyatlarının ülkemiz tarafından belirlenebileceği gerçeğinin ortaya konulması ve üreticiye emeğinin karşılığının verilmesi olmalıdır.''


Şemsi Bayraktar, 2008 yılı fındık rekoltesinin bazı kurum ve kuruluşlarca 800-900 bin ton olarak tahmin edildiğini, ancak kendilerinin hava koşullarının normal seyretmesi halinde 728 bin ton civarında rekolte beklediklerini söyledi. Bayraktar, ''Bu yıl ortalama fındık verimi 115 kilogram olarak tespit edilmiştir. 2008 yılı fındık verimi artmakla birlikte genel rekolte tahminin altında gerçekleşmiştir'' diye konuştu.


Arz fazlası beklendiğinin altını çizen Bayraktar, ''TMO ve Fiskobirlik vasıtasıyla piyasaya müdahale edilmelidir. İlan edilecek fiyatın piyasa fiyatı olması için TMO ve Fiskobirlik tarafından hızlı ve etkin bir alım yapılmalıdır. Müdahale alımı yapılmazsa Karadeniz Bölgesi'nde ekonomi çöker'' dedi.


Bayraktar, bir gazetecinin fındık fiyatlarının kaç YTL'den açıklanmasını bekledikleri sorusuna, ''5 YTL'nin üzerinde bir fiyat bekliyoruz'' karşılığını verdi. Fındık ihracatına da değinen Bayraktar, Türkiye'nin yılda ortalama 500 bin ton kabuklu fındığa eşdeğer 250 bin ton civarında iç fındık ihraç ettiğini söyledi.

Bayraktar, 2005-2006 sezonunda fındık ihracatının ''altın yılını'' yaşadığını, 223 bin ton fındık karşılığı 1 milyar 952 milyon dolarlık ihracat yapıldığını belirtti. 2006-2007 sezonunda 248 bin ton fındık ihracatına karşılık 1 milyar 262 milyon dolar, 2007-2008 sezonunun bitimine iki ay kala ise 191 bin ton ihracata karşılık 1 milyar 483 milyon dolar gelir elde edildiğini kaydeden Bayraktar, ''Geçen sezona oranla miktar olarak ihracatta yüzde 23'lük azalış olmasına rağmen ihracat gelirinde yüzde 15 artış sağlandı'' şeklinde konuştu.


Toplantıda mısır ithalatına ilişkin görüşlerini de açıklayan Bayraktar, TMO'nun hasada bir ay kala mısır ithalatına devam etmesini eleştirdi. 2008 yılı mısır üretiminin 4,3 milyon ton olarak tahmin edildiğini, ülkedeki tüketim miktarının ise 4 milyon ton olduğunu belirten Bayraktar, ''Bu durumda, çiftçinin hasada girmesine çok az bir zaman kalmışken 300 bin ton civarında bir ithalattan sonra bu günlerde 270 bin ton daha ithalat yapılacağını öğrenmiş bulunuyoruz. Bu mısırın da Türkiye'ye girmesi, hasat zamanı mısır piyasasını çökertir, çiftçiyi bitirir'' dedi.


Geçen yıl buğdayda yaşanan sıkıntının bu yıl mısırda görülebileceğini kaydeden Bayraktar, ''Mısırda üretim açığı yokken bir yıllık emeğinin karşılığını almayı bekleyen çiftçimize, yapılan ithalatla cevap verilmesi çok yanlıştır. TMO elindeki kaynakları ithalata değil, iç piyasayı düzenlemeye kullanmalıdır'' ifadelerini kullandı. Bu yazı 3 defa okunmuştur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel-siyaset Haberleri