FINDIKTA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ MESELESİ
Dünya fındık ticaretinde Türk fındığının imajını karalamak ve haksız rekabet ortamı oluşturmak mantığı ile “Tarife Dışı Engeller” sıkça gündeme gelebilmektedir. Geçmiş yıllarda “aflatoksin” bahanesiyle karalanmaya çalışılan fındığımız şimdilerde fındık tarımında çocuk işçiler kullanıldığı şeklindeki kampanyalarla başka bir boyutta karalanmaya, itibarsızlaştırılmaya çalışılmaktadır.
Avrupa’nın bazı ülkelerindeki “Kakao ve Bisküvi Federasyonu” tarafından görsel ve yazılı medyada yürütülen karalama kampanyasıyla Türk fındığında çocuk işçilerin yoğun olarak kullanıldığı, fındık hasadında çocuk emeğinin sömürüldüğü ispatlanmaya çalışılmaktadır.
Türkiye gerek tarım sektöründe, gerek sanayi ve hizmet sektöründe çocuk işçiliği ve çocuk emeğinin sömürülmesi noktasında ciddi önlemler almış ve almakta olan bir ülkedir. Fındık yetiştirilen kentlerdeki valiliklerce 16 yaşından küçüklerin fındık bahçelerinde çalıştırılmaları yasaklanmış ve bu konu titizlikle takip edilmektedir. Tarım işçilerinin çocukları için konaklama yerlerinde eğitim amaçlı merkezler oluşturulmuş ve buralarda pedagojik eğitim almış uzmanlar görev yapmaktadır.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) fındık işçiliğini “ağır işçilik” olarak tanımlamaktadır ki; esas sorun da bu tanımlamadan kaynaklanmaktadır. Fındık işçiliği bu haliyle “maden işçiliği” ile bir tutulmaktadır. Güney Afrika’daki elmas madenlerinde ağır ve ilkel şartlarda çalıştırılıp sömürülmekte olan çocuklara atıfta bulunularak Türk fındığında da benzer bir dramın söz konusu olduğu algısının yaratılmaya çalışıldığı barizdir. Bu türden bir iddia sadece “komik” olarak nitelendirilebilir. Fındık işçiliğinin ağır işçilik statüsünde değerlendirilmesi yanlıştır. Bu konuda bir tashih yapılması zorunluluk haline gelmiştir.
Türkiye, çocuk işçiliği ile mücadele konusunda dünya ülkeleri arasında öne çıkan bir ülkedir. Bu konuda fındık sektöründeki tüm kurumların, bir araya gelip ortak tavır göstermeleri mili bir davadır. Türk fındığında çocuk emeği istismarı söz konusu değildir ve olmamıştır. Hane halkının fındık tarımında çalışıyor olması ve/veya tarım işçilerinin çocuklarıyla birlikte fındık bölgesine gelmiş olması hakkımızda yürütülen karalama kampanyaları için birer göz boyama malzemesi olarak kullanılmaktadır.