FINDIKTA YENİ SEZONUN FİYATINI AYARLAMA TAKTİKLERİ
Fındık-SEN Gn.Bşk. Çiftçi-SEN Basın Ve Halkla İlişkiler Sekreteri Kutsi YAŞAR ; 2011-12 fındık döneminde 7,70 TL’sına kadar yükselen fındık fiyatları TMO’sinin bu döneme ait ikinci fındık satış kararından sonra sürekli olarak düşme eğilimine girmiş 5,50 TL bandına kadar gerilemiştir..
TMO’sinin bir miktar fındığın işlenmesi mümkün olmadığı ve yağlığa ayrılacağı açıklamasından sonrada fındık fiyatları biraz olsun yukarı hareket göstererek haftayı 5,70 TL’sından kapamıştır.
Fındık fiyat dalgalanmalarında TMO’sindeki stok fındıklar,TMO ‘si üzerinden yapılan spekülatif açıklamalar ve 2012 yılına ait karanfil sayımına göre açıklanan yüksek rekolte tahmini belirleyici unsurlar olmuştur..
2012 yılına ait yüksek rekolte tahminleri ve şartları devam ederse fındık fiyatlarında ki düşüşler bir miktar daha devam edebilir.Bilindiği gibi Avrupalı fındık alıcıları 2011 sezonu üretimi daha başlamadan Ağustos ayı ilk döneminde 70 bin ton kadar fındığı TMO stoklarından İhracatçılar aracılığı ile çekmişlerdir.2011 yılı yüksek ihracat miktarı bundan kaynaklanmaktadır.
Yüksek rekolte tahminlerinin yapıldığı durumlarda 2012 ihracat miktarlarında artış beklemek fazlaca iyimserlik olsa gerek.Eğer şartlar bu yıl için yüksek rekolte beklentisini destekler biçimde devam ederse fındık fiyatları 5,00 TL ve bir miktarda daha azalabilir.
Tüm bu yaşanalar aslında yeni fındık sezonun fiyat ayarlama çalışmalarıdır. Tabi burada sorulması gereken bir diğer önemli durum bu azalışlardan ihracatçılar karlarına daha ne kadar kar katacak sorusudur.
Fındık üreticilerinin fındıklarını yüksek fiyatlardan satıp emanet aldıkları fındıkların parasını ödeme zamanı ne kadar az ödeme yapabilirim hesaplarını yapanlaradır bu sorumuz.Onun için ne yapıp ne edip bir an önce Fındık üreticileri lehine lisanslı depoculuk yaşama geçirilmelidir. Aksi taktirde fındık fiyatlarındaki dalgalanmalar ve belirsizlikler devam edecek fındık üreticileri daha da yoksullaşacaktır,dedi.