Tüm Köy Sen Örgütlenme ve Eğitim Sorumlusu Zekai Sağra Fiskobirlik kredizedelerinin çözüm beklediğini hatırlatarak "Fiskobirlik"ten alacaklı olanlara Şekerbank"la yapılan protokol sonrası kredi çektiren FKB yöneticileri üreticiler yangın içindeyken yine pişkinliklerini sürdürüyorlar"dedi.
Fiskobirlik'in bugünkü durumunu değerlendiren Sağra açıklamasında; "Siyasi iktidarların IMF, Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü ve AB dayatmaları ile yok ettikleri FKB, yöneticilerin yönetme becerisizlikleri de eklenince tümden yok edilme sürecine girdi. Üreticilerin kuruluşu olan FKB, artık üreticiye ve üyelerine güven vermiyor. Fiskobirlik"in bugün içinde bulunduğu durumun sorumluları siyasi iktidar ve birlik yöneticileridir" şeklinde konuştu.
Sağra açıklamasının devamında;
"Bu iki kesimin FKB"yi bitirme çabalarına karşı Fiskobirlik"in üretici kooperatifi haline dönüştürülmesi için elimizden geleni yapacağız. Halkın malının yok edilmesine seyirci olmayacağız.Siyasi iktidarın ve yöneticilerin tavrının FKB ye sahip çıkma anlayışını zedelememeli.
Şekerbank"tan kredi çeken üreticilerin borcunu FKB yönetimi kendisi ödeyeceğini belirtmişti. Ancak banka üreticilere ödeme yapmaları için süre veren uyarı yazılarını göndermeye başladı. 29.07.2009 Çarşamba günü yaptığımız fındık sorununa yönelik panelde Şekerbank"tan uyarı yazısı alan bir üreticimizin sıkıntısını dile getirmesi üzerine hem FKB"den, hem de Şekerbank"tan aldığımız bilgiler nedeniyle kamuoyunu ve üreticileri bilgilendirip FKB yönetimin yanıtlamasını istediğimiz soruları yöneltmek istedik.
FKB yönetiminden aldığımız bilgiye göre, ödemelerin bir bölümünü yapmışlar. Şu an ödeme olanakları yokmuş! Ancak üreticiler kapıya dayanınca ödeme yapacaklarını söylüyorlar. Şekerbank ile yaptığımız görüşmede de şunları öğrendik: FKB yaptığı ödemeler genellikle yakınlarına aitmiş, FKB yönetimi bankanın görüşme istemine yanıt vermiyormuş, telefona çıkmıyorlarmış. FKB"nin ödemeyi yapması için üç yıl beklemişler. Zaten ödeme konusunda yasal olarak asıl sorumlu üretici imiş.
Şimdi soruyoruz:
1. FKB kaç kişinin ödemesini yaptı, ne kadar para ödedi?
2. FKB"nin ödemesini yaptığı kişiler kimlerdir? Yakınlık dereceleri nedir?
3. FKB bu ödemeleri yaparken ödeme önceliğini nasıl yaptı? Öncelik konusunda belirlediği kıstas nedir?
4. FKB yönetimi kendi maaşlarını almak için Fiskomar"da indirimli satış yaptırdı mı? Yöneticilerin FKB"den alacağı var mı?
5. FKB yönetimi maaş almayıp ödeyebildiği kadar üreticinin borcunu ödemeyi düşündü mü?
6. FKB yönetimi, borcunu kendisi ödemek isteyen üreticiye bankadan çekilen anaparayı öderiz, faize karışmayız dediği doğru mu?
7. FKB yönetimi yöneticiliği bir meslek olarak mı görüyor? Geçimini yöneticilikten mi sağlıyor?
8. FKB yönetimi sorumluluk sahibi ise, maaş almadan görev yapılacak bir yönetim kurulu için tüzük değişikliği düşünüyor mu?
9. Şekerbank mağdurlarının yaşadıkları sıkıntıyı yüreklerinde hissedebiliyorlar mı? Bu sorumluluğu taşımak istemiyorlarsa istifayı düşünüyorlar mı?
10. Şekerbank ile kredi protokolü yapan eski yöneticiler vicdan azabı duyuyorlar mı? Bu sorunun çözümü konusunda ne düşünüyorlar?
11. Şekerbank ile yapılan protokolün içeriğini, kapsamını açıklamayı düşünüyormusunuz?
Bu sorulara yanıt vermelerini bekliyoruz. Ancak sorunluluk FKB yönetimiyle bitmiyor. FKB"yi bu duruma düşüren siyasi iktidar, üreticilerin bu mağduriyeti karşısında sessiz dururken de kimin hükümeti olduğunu da göstermektedir. Yoksa bana mı sordun diyerek suçlu olarak alacağına karşılık kredi çeken üreticiyi mi suçlayacaklar?
Üreticilerin mağduriyeti nedeniyle Ordu kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz. Özellikle mağdur olan üreticileri bir araya gelmeye, birlikte çözüm aramaya çağırıyoruz. Bu nedenle mağduriyetin giderilmesi konusunda uğraş veren üretici Hakkı Sami KUVAN İle birlikte bir araya gelmeyi sağlamak için 0,452,234 12 73 ve 0,537, 603 04 93 nolu telefolarını veriyoruz .
Haberleşip bir araya gelerek ne yapacağımıza karar verelim.06,08,2009 Perşembe günü Saat 12,00 da sendikamızda mağdur ürecilerimizle yapacağımız toplantıya bekliyoruz."