Kısa adı ÇETKODER olan Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Mustafa Göktaş toplumsal kalkınma, bilinçlenme ve mutabakat adına yaptığı çalışmaların yanı sara Tüketicileri ve yetkilileri de uyarmaya devam ediyor.
MERDİVEN ALTI ÇALIŞAN EHLİYETSİZ KİŞİLERİN ÜRETİMİ ENGELLENMELİ
Göktaş, “Bu arada 4 bin firmanın merdiven altı çalıştığını da öğreniyoruz. Yemek firmalarının Kritik kontrol noktaları ve tehlike analizleri sistemi’ni (HACCP) bilmiyorlar ve uygulamıyorlar. Firmaların yaklaşık yüzde 10’unda kontrol laboratuarı bulunuyor. Üretim sonrası birçok şirkette mikrobiyolojik kontroller yapılmadan yemekler vatandaşa sunuluyor. Hatalar insanımız üzerinde ciddi sağlık tehdidi oluşturuyor. Birçok firma yemekleri önceden hazırlıyor ve sıcak olanı soğuk odada, soğuk bekletilmesi gerekeni sıcak koşullarda bekleterek yanlış soğutma ve ısıtmalar var. Et ve süt ürünleri ise yetersiz pişiriliyor. Yemek servisten çok önce hazırlanıyor ve yemekler bakterilerin çoğalması müsait 15–45 derece sıcaklıkta bekletiliyor. Bunların önüne geçmek lazımdır” dedi.
Öte yandan tüm bu uyarılara rağmen halen atık yağ kullanan halk sağlığı ile oynayan firmalara da “bir gün o yağlarda kızarırlar inşallah” diyerek tepkisini gösterdi.
HAZIR GIDALARDA BİLMEDEN TÜKETTİĞİMİZ YAĞ ORANLARI HALKIN SAĞLIĞI İLE OYNAMAYA DEVAM EDİYOR
ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş “Tükettiğiniz hazır gıda olan patateste, patetes cipste, 10 gram trans yağvar. Birçok tüketime hazır gıdada ise doymuş yağ ve trans yağ var. Bu yağlar bilinçli kullanılmaz ise, oranları düzgün ayarlanmaz ise, insan sağlığına çok büyük ölçüde zarar veriyor. Özellikle Kalp sağlığına... Ayrıca obeziteyi tetikliyor. Kansere davetiye çıkarıyor. Sigara kadar çok zararlı... Tükettiğimiz gıdalarda doymuş ve trans yağ miktarlarının düşürülmesi gerekir. Ancak Elin oğlu, kendi ülkesinde ürettiği ürünün (AB ve ABD de) bu oranları düşürürken, bizim ülkemizde ise satışa arz ettiği ürünlerde halen oranlarda düşürülme yapmıyor ve öte yandan bizdeki üreticilerde yağ oranlarına dikkat etmiyor, önemsemiyor, tüketicilerimizin başı, sağlıklı yaşam ile bilmeden bu yüzden derde giriyor. Hazır cips ve Fast Food ürünlerde doymuş yağ ve trans yağ oranları oldukça fazla olduğu için farkına varmadan tükettiğimiz bu yiyecekler yüzünden türlü çeşitli hastalıklara kapılıyoruz” dedi.
Göktaş “Oda sıcaklığında katı olan yağlara doymuş yağ denir. Hayvansal ürünlerde bulunan veya bu ürünlerden yapılan yiyeceklerdeki yağlar bu gurup içinde yer alır. Tereyağ, margarin, Hindistan cevizi, kakao gibi bazı bitkisel yağlarda bu kategoriye girmektedir. Trans yağ ise, Mısırözü yağı, Ayçiceği yağı, Zeytinyağı gibi sebze yağları hidrojenasyon denen bir işlemden geçirilir. Yani moleküler yapısına hidrojen eklenerek katı hale getirilir, margarine dönüştürülür. Böylece raf ömrü uzar ve kızartma işleminde birden çok kullanılması sağlanır. İşte Fast food şirketleri, yanma özelliği düşük olan trans yağları kızartma için onlarca kez kullanabildikleri ve maliyeti düşürdükleri için bu yağları tercih ediyorlar. Mesela fritöz de trans yağ ile 15 kere patates kızartabiliyorsunuz. Raf ömrü de uzamış oluyor. Dünya sağlık örgütüne göre günlük doymuş yağ tüketimi 16 gramı geçmemelidir. Oysa bir adet BicMac’te ise sadece 10 gram doymuş yağ bulunuyor. Aynı örgüt, Trans yağ tüketimi için hiç olmamalı, tüketim sıfır olmalı diyor ve yenilmesini istenmiyor. Oysa bizde bu tüketim hızla artıyor ve sağlığımızla resmen oynanıyor. Yaptığımız araştırmalarda gördük ki, kanda kötü kolestrolü tetikliyor. Kolestrolü yüzde 73 seviyesine çıkartıyor. Üstelik kalp rahatsızlığı riskini ise yüzde 106 arttırıyor. Obezite riski 5 kat artıyor, prostat kanserini tetikliyor” dedi.
ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş “Tüm dünyada doymuş yağ ve trans yağ uygulamalarında oranlar geriye çekildiği gibi bu yağlardan arındırılmış ürünlere yönelim var. Avrupa ve Amerika da ki büyük dev şirketler bunu kendi ülkelerinde yaparken ve uygularken bizde halen bir tedbir yoktur. Bizde uygulamıyorlar. Ve bizde tüketiciyi bu husus da, satıcı firmalar uyarmıyorlar da. Her biri birer tüketici olan vatandaşlarımız lütfen dikkat etsinler. Neyi, nasıl tüketiyorlar bilsinler” dedi.
Öte yandan ÇETKODER Genel Başkanı Göktaş, gıda ürünlerindeki doymuş yağ oranlarının acilen düşürülmesi gerektiğini, şeker ve tuz seviyesinin minimum seviyeye çekilmesi gerektiğinin altını çizerek, bir gıda ürününün içindeki tüm besin değerlerini en detaylı şekilde veren etiketleme sistemlerinin uygulamaya geçmesini, Kalori, doymuş yağ ve tuz oranlarının etiketin ön yüzünde de büyük harflerle belirtilmesi gerekeceği, günlük alım oranına uygun değilse bu değerleri kırmızı renkle ifade edilmesinin önemini, sağlıksız işlenmiş gıdaların (sosis, salam) içeriklerini yeniden ele almak gerektiğini, işlenmiş gıdaların ise reklamlarının kısıtlanmasının faydalı olacağını söyledi…