Sel felaketinden başını kaldıramayan Giresun sonunda afet bölgesi ilan edildi. Peki, 1 hafta içinde ikinci kez sele teslim olan Giresun'da yanlış olan ne? Karadeniz Sahil Yolu hatalı mı yapıldı? TMMOB Mimarlar Odası'na göre bu sorunun cevabı "evet".
Yazılı bir açıklama yapan TMMOB Mimarlar Odası Giresun Şube Başkanı Serdar Demirkan, Giresun'da sahil yolu yapımı sırasında karayolunun önüne set çekildiğini, bu nedenle su baskınının meydana geldiğini belirtti.
"Yapay afet..."
Giresun'daki sel baskınının bir doğal afet olmaktan çıktığını belirten Demirkan, yanlış tasarım kararlarıyla desteklenmiş bir yapay afete dönüştüğünü söyledi.
Sorunun temelinde, her kent için aynı planlama yöntemlerini uygulamaya çalışan bilinçsiz yaklaşımların bulunduğunu kaydeden Demirkan, "Bu kararlar, gerek kent büyüklüğüne, gerekse kentin doğal yapısına uygun olarak alınmalıdır. Planlama ve uygulama süreci, pek çok kurum ve kuruluşun görüşleri alınarak gerçekleştirilmesi gereken bir süreçtir. Burada her ne kadar planın müellifi onu hazırlayan plancı kurum gibi görünse de planı kentin asıl sahibi ve temsilcisi olan kişi kurumlar adına hazırlamaktadır" dedi.
"Geçmişe dönüp baktığımızda yolu planlayan kurum planlama ve uygulama aşamasında, bu planın asıl sahibi olan yerel idare ve görüş bildiren sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının görüşlerini dikkate almış mıdır?" diye soran Mimarlar Odası Başkanı, "Sahil yolunun hem Giresun'un doğal yapısına uygun olmadığı hem de şehrin denizle olan ilişkisini koparacağı konusunda pek çok görüş beyan edilmiş, fakat bu görüşler sonucu değiştirmemiştir" ifadesini kullandı.
Demirkan, yolu yapanların Karadeniz'deki kentsel büyüme oranının yüzde 40-45 arasında değiştiğini, yollar yapılırken su debisinin menfez kalınlıklarının hesaplanması gerektiğini vurguladı.
"Su aktı ve yolunu buldu..."
Hızla bastıran yağışın, hesaplanamayan debi menfezlerin kaldırabileceği kapasiteyi aştığını ifade eden Demirkan, "Karadeniz'deki yağış biçiminin çok ani ve hızlı bir biçimde ortaya çıktığı, en azından 'su akar yatağını bulur' atasözü dikkate alınmalıydı. Sonuç ise hiçbir şey söylemeyi gerektirmeyecek şekilde aşikar. Su aktı ve yolunu buldu. Hızla bastıran yağış, hesaplanamayan debi menfezlerin kaldırabileceği kapasiteyi aştı. Kara yolunun önüne set çektiği şehir, yağışlar sonucu gelen suyun tahliyesine engel olunca yerleşim merkezlerini su bastı. Sahile yakın dağlar sebebiyle yerleşimin kısıtlı bir alanda konuşlandığı Karadeniz kentleri, bu riskleri her daim taşımaktadır" dedi.
"Artık yol, kentteki sosyal yaşamı yok eden yol olmaktan çıktı, insanları maddi ve manevi her türlü zarara uğratan bir yola dönüştü" diyen Mimarlar Odası Giresun Şube Başkanı Serdar Demirkan, "Artık bu yolun yanlış uygulanmış bir yol olduğu ortadadır. Bu nedenle yolun durumu gözden geçirilmeli. 'Yapalım bitsin' olarak ortaya konan ve Karadeniz halkına bir lütuf olarak dikte edilen yol olmaktan çıkarılmalı. Uzmanlar tarafından desteklenerek oluşturulmuş Karadeniz bölgesinin doğasına ve halkın yaşam pratiğine uygun bir proje sunulmalıdır" dedi.
Giresun afet bölgesi ilan edildi
Giresun'da dün akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu ulaşıma kapandı, kent merkezinde birçok ev ve işyerlerinin zemin katları sular altında kaldı. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, "Giresun afet bölgesi ilan edildi" dedi.
Giresun'da selden zarar gören yerlerde incelemelerde bulunan Bakan Demir, Bulancak Durağı mevkisinde basın mensupların yaptığı açıklamada, "Giresun, 7269 Sayılı yasaya istinaden, afet bölgesi ilan edildi" diye konuştu.
Özellikle kırsal kesim ve belediyelerdeki tüm altyapı hasar tespitleri yapıldığını anlatan Bakan Demir, şunları söyledi:
"Bunlara ilişkin hem bakanlığımız kaynaklarından, hem özellikle belediyelerle ilgili Maliye Bakanlığımızdan ödenekler talep ederek, söz konusu hasarların giderilmesi ve özellikle yenilerinin yapılmasına harcanacak. Acil ihtiyaçlar için Valiliğimize, Belediyemize bir miktar kaynak aktarılmıştır.
Başbakanlıktan ve bakanlık Acil Ödenek Fonu'ndan Giresun'a 700 bin liraya yakın para intikal etti. Başbakanlıktan da 600 bin lira para geldi. Bunlar, vatandaşların iaşeleri, acil barınmaları, kurtarma çalışmalarında harcanacak olan paralar. Şu anda valimize ulaşmış durumda."
GİRESUN:
Dün akşam saatlerinde hafif şekilde başlayan yağış özellikle saat 20.00 sıralarında şiddetini artırdı. Yaklaşık 30 dakika sağanak halinde yağan yağmur nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu'nun Giresun geçişi ile kent bağlantılarında ulaşım tamamen kesildi.
Logarların yetersiz kalması nedeniyle su seviyesi iyice yükseldiği için yolun ulaşıma kapandığı öğrenildi. Bu arada trafik ekipleri de yola çıkılmaması için araçlarla anons yaparak sürücüleri uyardı.
Bölgede halen yağış devam ederken kent merkezinde yüzlerce ev ve işyerlerinin zemin katları sular altında kaldı.
Bu arada kentte bazı mahallelere elektrik ve su verilemiyor.
Bazı vatandaşlar kendi imkanlarıyla ev ve işyerlerindeki suları boşaltmaya çalışıyor. Dereli ilçesi ile merkeze bağlı Çaldağı beldesine, yollardaki tahribat nedeniyle ulaşım sağlanamıyor.
Ayrıca, Keşap-Armelit köyü yolu, beton köprünün yıkılması nedeniyle trafiğe kapalı bulunuyor.
Dereler taştı
Giresun'da saatler ilerledikçe sağanak yağış şiddetini arttırdı. Yağışın artışıyla birlikte Aksu, Boğacık, Sütlaç, Batlama, Küçük ve Büyük Güre dereleri taştı. Derelerin çevresindeki tüm yerleşim birimlerinin alt katlarını su bastı.
Karadeniz Sahil Yolu yeniden ulaşıma kapandı. Belediye'nin makine parkı yetersiz kalınca çevre illerden yardım istendi.
Bu arada, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mehmet Demir'in incelemelerde bulunmak için Giresun'a geleceği ve kentin afet bölgesi kapsamına alınacağı öğrenildi.
Trafik tek şeritten
Giresun'da sağanak yağış nedeniyle ulaşıma kapanan Karadeniz Sahil Yolu'nda trafik tek şeritten verilmeye başlandı. Yolun kent bağlantıları hala ulaşıma kapalı bulunurken, yağış aralıklarla devam ediyor.
Giresun-Dereli Karayolu, Duroğlu Mevkii'nde aşırı yağışların getirdiği taş ve toprak yığını nedeniyle ulaşıma kapandı. Alucra'dan gelen iki hastanın alınabilmesi için AKUT ve Sivil Savunma ekiplerinin kendi imkanları ile yolun diğer tarafına geçtiği öğrenildi.
Çalışma gece boyu sürdü
Giresun'daki aşırı yağış nedeniyle Gemilerçekeği kavşağında biriken suda kalan bir araçtaki 4 kişi itfaiye ekipleri ve çevredeki vatandaşlar tarafından kurtarıldı.
Aralıklarla şiddetli yağan yağmur nedeniyle şehir içindeki birçok caddenin kaldırımları söküldü, yer yer su birikintileri oluştu. Belediye'nin alt katı başta olmak üzere 150' nin üzerindeki ev ve işyerini su bastı.
Belediye Başkanı Kerim Aksu ve başkan yardımcıları, su baskınına uğrayan yerleri gezerek bilgi aldı, ekipleri öncelikli olarak su altında kalan yerlere yönlendirdi.
Şehir içinde yağmur aralıklarla devam ederken bazı vatandaşlar, suların çekilmesi ile işyerleri ve evlerin temizlemeye çalıştı. Belediye ekipleri ise kanal açmaya ve kurtarma çalışmalarına devam ediyor.
İstanbul'daki CHP'li belediyeler de su taşkınları nedeniyle altyapısı zarar gören Giresun'a yardım gönderiyor.
RİZE:
Rize Valisi Zekeriya Şarbak, kentte etkili olan yağış sonrası meydana gelen heyelanlar nedeniyle 36 köye ulaşım sağlanamadığını açıkladı.
Şarbak, "Yağış sonrası oluşan heyelanlar nedeniyle 36 köye ulaşım verilemiyor. Bazı köylerimize ise hatların hasar görmesi nedeniyle su verilemiyor. Elektrik verilemeyen köylerimiz için ise ilgili şirket yöneticileri çalışmalarını yürütüyor" dedi.
İyidere-İkizdere kara yolundaki çalışmanın devam ettiğini ifade eden Şarbak, "Yolda meydana gelen heyelanlar ve bir bölgede yaklaşık 100 metrelik kopma nedeniyle ulaşım sağlanamıyor. İkizdere ve civar köylere ulaşımı, eski yoldan kontrollü olarak sağlıyoruz. Karayolları ekiplerimiz, derenin akıntısının devam etmesi nedeniyle henüz çalışma başlatmadı. Gerekli kontrol ve güvenlik sağlandıktan sonra çalışmaya başlanacak" diye konuştu.
Rize'de etkili olan sağanak yağış sonucu derenin taşması sonucu Karasu Deresi'ndeki bir kahvehanenin büyük bölümü yıkılırken, 10 iş yerinde de maddi hasar oluştu.
Bölgede dün akşam saatlerinde beri aralıklarla etkili yağış nedeniyle meydana gelen toprak kayması sonucu ulaşıma kapanan Rize-Küçükçayır Köyü yolu, ekiplerce gece sürdürülen çalışmalarla, sabaha karşı açıldı.
Yolun açılmasıyla ulaşılan, merkeze yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Karasu köyünde, köy merkezinden geçen derenin taşması sonucu, Sultan Süleyman Arıcan'a ait dere kenarında kahvenin büyük bölümünün sulara kapıldığı, 10 iş yerinde de maddi hasar olduğu belirlendi. Ayrıca oluşan sel nedeniyle, ÇAYKUR'a ait birkaç çay alım yerindeki yaş çayın sulara kapıldığı, park halindeki araçların da zarar gördüğü tespit edildi.
Rize'de İkizdere Deresi'nin taşmasına bağlı olarak yaklaşık 100 metrelik bölümünde kopmalar meydana gelen ve ulaşıma kapanan İyidere-İkizdere kara yolunun açılmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor.
İkizdere Deresi'nin taşması sonucu, ilçenin Hüseyinhoca ve Hurmalı köylerindeki 2 HES'in tünellerini su bastı. Tünellerden taşan su, İyidere-İkizdere kara yolunda maddi zarar ve heyelana neden oldu.