Giresun Çevre ve Orman İl Müdürü Ali Hıdır, yörede son yıllarda köylerden kentlere artan göçlerin yaban hayatının gelişimine önemli katkı sağladığını söyledi. Hıdır, yaptığı açıklamada, son yıllarda tarımda kimyasal ilaç ve kimyevi gübre kullanımında yaşanan artışın Giresun'da yaban hayatını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti.
Yörede son yıllarda köylerden kentlere artan göçlerin yaban hayatın gelişimine önemli katkı sağladığını da belirten Hıdır, "Yaban hayatında 30 yıl öncesine gittiğimizde görmeye alıştığımız kurt, tilki, çakal, karaca, keçi ve boz ayı gibi yöremize has olan yaban hayvanlarını 2000'li yıllara geldiğimizde göremez olmuştuk. Bunun başlıca nedeni tarımda kimyasal ilaç kullanımı ve kimyevi gübrenin artmasıdır.
Kimyasal ilaç kullanımı ve kimyevi gübreler yaban hayvanların doğal yaşam alanlarını tahrip etmektedirler. Son yıllarda köylerden kentlere olan göçlerin artması neticesi olarak yaban hayatında olumlu gelişmeler olmaya başlamıştır. Köylerden göçler neticesi kimyevi ilaç ve gübre kullanımı azaldıkça yaban hayatı olumlu etkilenerek göz ile görünür derecede gelişmeler olmuştur" dedi.
Özellikle son yıllarda karaca popülasyonunda önemli artış yaşandığını, bu durumun da kendileri için sevindirici olduğunu dile getiren Hıdır, 2003 yılında başlatılan yaban hayatının geliştirilmesine yönelik çalışmaların da meyvesini vermeye başladığını vurguladı.
Hıdır, Giresun ve yöresinde yaban hayatının gelişimi için her yıl ortalama 250 civarında sülünün doğaya salındığını hatırlatarak Yine aynı şekilde iç bölgelerimizde keklik geliştirme çalışmaları yürütülerek bu alanların yaban kekliği popülasyonunun artması sağlanmıştır. 2008 yılı içinde 500 adet yaban kekliği doğaya bırakılarak yaban hayatının daha da gelişmesi sağlanacaktır" diye konuştu.