"(SENDİKA)TOPLU GÖRÜŞME PRİMİ"NİN ÖDENMESİNE DEVAM EDİLMESİ İÇİN GİRİŞİMLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ
AÇIKLAMA AYNEN ŞÖYLE; Bilindiği gibi, 2005 yılı toplu görüşmeleri sonucunda Kamu İşveren Kurulu ile kamu görevlilerini temsil eden sendika ve konfederasyonlar arasında imzalanan Mutabakat Metni"nin 4"üncü maddesinde, Sendika üyesi olan personele sendika aidatlarından kaynaklanan kayıplarını telafi amacıyla aylık 5 YTL ilave ödeme yapılmasını sağlayacak düzenlemeye gidilmesi kararına yer verilmiştir. Bu kararın gereklerinin yerine getirilmesi amacıyla 375 sayılı KHK"ye 5473 Sayılı Kanun"la Ek 4"üncü madde eklenmiştir. Sendika üyesi kamu görevlilerine, sendika üyesi olmaları amaç ve gerekçesiyle ilave ödeme yapılmasını öngören söz konusu maddede, 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu hükümleri uyarınca kamu görevlileri sendikasına üye olup, kendisinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine, anılan kesintinin yapıldığı her ay için 5 YTL tutarında sendika ödeneği verilir hükmüne yer verilmiştir. Anılan hükümle birlikte, sendika üyesi kamu görevlilerine o günkü adıyla Sendika Ödeneği olarak 5 TL ödenmeye başlanmıştır. Mezkur ödeme, 2008 yılında Toplu Görüşme Primi adıyla 10 TL"ye çıkarılmış, 2009 yılında da 10 TL olarak sendika üyesi kamu görevlilerine maaşlarıyla birlikte ödenmeye devam edilmiştir.
Cumhuriyet Halk Partisi, sendika üyesi kamu görevlilerine sendika ödeneği/toplu görüşme primi ödenmesine dayanak teşkil eden 375 sayılı KHK"nin -5473 sayılı Kanunun 1"nci maddesiyle eklenen- Ek 4"üncü maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi"ne başvurmuş, Anayasa Mahkemesi de, 375 sayılı KHK"nin -5473 Sayılı Kanunun 1"nci maddesiyle eklenen- Ek 4"üncü maddesini iptali etmiştir.
Kararın yayımından sonra Maliye Bakanlığı kararın yayımlandığı tarihi takip eden maaş ödeme gününden başlayarak söz konusu ödemeyi yapmayı durdurmuştur.
Dünyada örneği bulunmayacak bir şekilde sendikalı çalışanının sendikasız çalışandan daha az gelir elde etmesi çelişkisini ortadan kaldırmak ve toplu sözleşme hakkını fiilen kullanamamaktan kaynaklanan ücrete dair mağduriyetleri gidermek ve bordro içeriğinde yeni bir kalem oluşturmak amacıyla, hayata geçirilen (düzenlemedeki ilk adıyla) sendika ödeneği uygulaması, kamu görevlileri sendikalarının üyelerine sendika üyesi olmaları kaynaklı olarak kazandıkları ilk mali haktır. Bir başka ifadeyle, toplu görüşme primi, sendika üyesi kamu görevlisi ile sendika üyesi olmayan kamu görevlisi arasındaki farkın maaş bordrosu üzerindeki ilk yansımasıdır.
Kamu işçilerinin toplu sözleşme yoluyla elde ettiği hakkın bir benzerinin memurlara çok görülmesi, hakkaniyet ölçülerine sığmamaktadır.
Konfederasyonumuz Memur-Sen"in, gerek Maliye Bakanlığı gerekse Başbakanlık nezdinde söz konusu ödemenin devamını sağlayacak yeni bir düzenlemeyi hayata geçirme yolunda görüşmeleri devam etmektedir.
Tamer TOMAKİNOĞLU
ORDU BAŞKANI