" Ben Ordu’nun Kültür ve Turizm de uygun bir şehir olmasını istiyorum, ama şehrin girişinde kocaman bir beton ayak olması; Bunu dünyanın hiçbir yerinede yaptırmazlar.Dünyada hiçbir yerde yok çünkü, bakın dünyada çok yerde teleferik görmüş arkadaşınız olarak söylüyorum, bu şekilde beton kuleyi hiçbir yerde yaptırmazlar.
...ilgili kurumların ne yaptığını ve ilgili kurumların güzergâh projesi konusunda karar alıp almadığını sorguladım ve ilginç bir şey çıktı: Samsun Kurulu’ndan bir müdürden kişisel bir yazı alınmış, kurul müdürü görüş vermez. Arkadaşlarımızın yanıldığı ve kamuoyunda yanıldığı sebep olduğu olay budur. Kurul müdürü görüş vermez, kurul müdürü kurulların aldığı kararları tebliğ eder. Kurul kararı yok, varsa çıkarsınlar ortaya"...
Günay'dan Torun'a "Çevre" Dersi
Günay: "Bu alan Ordu için Sultanahmet meydanı gibidir"
Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun'un "İhalesinde Usulsuzlükler olduğu" tartışması kamuoyunda yazılıp çizilirken, Kentin o bölgede önemli bir Parkının neredeyse yarısı "Torun' un Teleferik sevdası" na Kurban edildi
Bakan Günay geçtiğimiz aylarda orduya gelince gördüğü manzara karşısında duyarlılık göstererek Ordu Mimarlar Odasının, Ordu Belediyesi aleyhine açtığı davayı değerlendirmiş ve teleferik ayağının konulduğu yere itiraz etmiişti...
Geçtiğimiz Çarşamba günü Belediye meydanı önünde "SİVİL PLATFORM" ca düzenlenen mitinge katılan ortalama Bine yakın yurttaş , "Ordulu sorun değil, teleferiğini istiyor" dediler...
Belediye Meclis üyelerinin sadece birkaçtanesinin katıldığı Mitinge Torun'un yeni Partisi CHP'den ve Yönetim Kurullarındanda Katılım hemen hemen yok denecek kadar azdı...
Belediye personelinden yoğun katılım gözlenirken "Teleferik yapımına hararetle destek veren" ODA Başkanlarınında neredeyse tamamına yakını alanda görüntülünemedi; Çünkü yoktular...
Teleferik ayağına kendilerini zincirleyerek Bakan GÜNAY'ı Protesto ederek Eylem yapan Ordulu "Yeni Genç AKTİVİST'" leri tanıyamamış olmamızda bizim gibi "Tembel Solcular" ın kabahati olsa gerek !!!
Ertuğrul Günay'a Siyası Görüş ve yönetim biçimi olarak zıtlaştığımız bir grupta siyasete devam ediyor diyerek aşağıda söylediği sözlere YALAN MI , HAKSIZ MI, KÖTÜ MÜ diyeceğim...
Ertuğrul Günay' ı Ordu İlinde Teleferik'i sendrom haline getiren Seyit Torun'a gösterdiği bu konudaki "karşı duruş" nedeni ile ( Diğer icraatlardaki Eleştiri hakkım saklı ) tutluyorum.
Günay'ın konuşmasını dikkatle okumanızı öneririm... Nevzat AKATA
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, uydudan yayın yapan yerel TV52 televizyon kanalına telefonla bağlanarak Miting ve Teleferik konusunda görüşlerini dile getirdi. Bazı sivil toplum kuruluşlarının teleferik projesinin durdurulmasıyla ilgili yaptığı eylemi üzülerek izlediğini belirten Günay, şunları söyledi:
Ordu’ya bir hizmet yapılması beni sevindirir. Bütün hemşerilerimin bunu bilmesini isterim;
bakanlık yaptığım süre içerisinde belki Türkiye’nin en güzel kültür merkezini Ordu’da gerçekleştirdi. Yani 29 Ekim 2010 tarihinde bunu hep birlikte açtık; açılışa tanınmış sanatçılarımız da katıldı. 10 trilyonu aşkın bir bedelle hem temelini attık 2009’da, hem de 2010’da açılışını yaptık.
.
Ordu’nun neresinde hizmet edebileceğimiz bir iş, bir akıcı proje, düzgün bir proje hepsine katkı yapmaya çalışıyorum.
Biliyorsunuz göreve geldiğim günden itibaren Atatark’ün Ordu’ya çıkışını simgeleyen bir Atatürk Anıtı için belediye paralarının yetmediğini söyledi ve bakanlığımın ilk günlerinde kaynak yetiştirdik ve açılışını gerçekleştirdim.
Görevimin ilk aylarında ve Ordu’da başka çeşitli kültür etkinliklerini gerçekleştirdik. Yani başka illerle kıyaslarsanız ben Ordu milletvekili değilim, İstanbul milletvekiliyim ama Ordu’ya bütün bu saydıklarımı üst üste koyarsanız ne kadar çok ilgi duyduğumu, bağımı koparmadığımı bütün hemşerilerim kabul edeceklerdir.
Teleferik eski tarihlerden beri Ordu’da söylenir, rahmetli gazeteci bir ağabeyimizin Ordu’ya bir teleferik, bir dereyolu, bir de havaalanı önerileri vardı.
Şimdi dereyolu önemli bir aşamada ilerliyor, bizim iktidarımızda havaalanı da Ordulular gelecek günlerde de somut bir gelişmeyi de görecekler. Bunlar arasında en küçük olan teleferik. Boztepe’ye teleferikle çıkmak Ordu’yu seyretmek.
Tabiî ki seyredilecek olan Ordu’nun yeşilinin korunması, meydanlarının korunması, tarihi dokusu korunması tabiî ki hepimizin hakkıdır ve ihtiyacıdır.
Boztepe aslında bir başka dünya ülkesinin çıkılmaz tepelerinden biri değildir.
Teleferiğin olduğu yerlerde ulaşım çok zordur; bu ulaşım sorununu gidermek için bir hattır.
Bu ulaşımın sorununu gidermek için teleferik yapılır.
Boztepe’nin böyle bir zorluğu yoktur, kolaylıkla isterseniz Yaraşlı, Nizamettin, isterseniz Kirazlimanı tarafından Kıram yolundan Boztepe’ye rahat çıkılabilir ama diyelim ki bir teleferik yapılacak, yatırımcı bir firma tarafından teleferik yapılacak, onu işletecek, oradan muhtemelen gelir elde edecek, bunu icra eden bir kurumun Ordu için beklediği bir gelir vardır elbette.
Bunları ben kabul ediyorum, doğal kabul ediyorum…
Atatürk Anıtı’nın arkasına ve önüne Teleferik Başlangıç Ayağının Yapıldığını Şaşkınlıkla Gördüm
Güzergah seçilirken yani daha dikkatli olmak gerekirdi.
Ordu’ya geldiğimde bir ayağının Atatürk Anıtı’nın arkasına dolgu sahasına, öteki ayağının Atatürk Anıtı’nın önüne atıldığını gördüm ve teleferiğin başlangıcının bu güzelim Atatürk Anıtı’nın Tören Alanı’nın bir makasa aldığını Atatürk Anıtı’nın arkasına ve önüne teleferik başlangıç ayağının yapıldığını şaşkınlıkla gördüm.
Yalı Camii tescilli bir kültür varlığıdır, şadırvan restorasyonu yapılmış, sonradan canlandırılmış başka bir kültür varlığıdır ve yanındaki Ziraat Bankası bu da tescilli bir kültür varlığıdır.
Asıl ikinci ayağının da şehrin girişine beton kule olarak sonra üzerine çelik yapı olarak buraya yapmak istendiğini öğrendim ve şaşkınlığa uğradım, yani dünyanın birçok yerini gördüm, dünyanın birçok yerinde teleferik de gördüm, böyle şehrin dokusunu hiçe sayan tarihsel ve kentsel dokusunu hiçe sayan bir teleferik girişimi betonlaşma ve çelik konsiyon girişimini dünyanın hiçbir yerinde görmedim.
Bunlar genellikle kamufle edilir, genellikle şehrin girişine estetik katar, bazen estetiğini bozmaz bu konuda ilgili kurumların ne yaptığını ve ilgili kurumların güzergâh projesi konusunda karar alıp almadığını sorguladım ve ilginç bir şey çıktı: Samsun Kurulu’ndan bir müdürden kişisel bir yazı alınmış, kurul müdürü görüş vermez. Arkadaşlarımızın yanıldığı ve kamuoyunda yanıldığı sebep olduğu olay budur.
Kurul müdürü görüş vermez, kurul müdürü kurulların aldığı kararları tebliğ eder. Kurul kararı yok, varsa çıkarsınlar ortaya...
Zaten konu yargıya gitmiş, yani yargı bu konuda nihai görüşünü verecek elbette.
Ama benim önümdeki dosyada bir kurul kararı yok,
kurul müdürlüğüne vekalet eden bir arkadaşımız burada bir raportör görüşü ile burada Yalı Camii’nin koruma alanının dışında kalıyor demiş...
Olabilir mi ?.
Ben Ordu’yu avucumun içini bildiğim kadar biliyorum. Yalı Camii karşısında Ziraat Bankası karşısında Şadırvan, Ordu’nun daha tarihsel başka alanı yok ki.
Burası Ordu için bir Sultan Ahmet Meydanı gibi bir şeydir.
Yani bizim bu alanımız buraya bir teleferik ayağı koymak, tarih dokusundan, şehrin kültür dokusundan, kentsel dokusundan bihaberdar olmaktır.
Duyarsız bir raportör gelişi güzel bir rapor verdi diye bu duyarsızlık devam ettirilebilir mi?
Kurul kararı yok, kurul ne zaman inceledi ve bunu durdurma kararı verdi, şimdi durdurma kararı verilmişken arkadaşların güzergah değiştirme kararı getirecekleri yere eski güzergahta ısrar ederek tekrar oraya gelip inşaatı devam ettirmeleri ve gerçekten kamu kaynaklarını kötüye kullanmalarıdır ve israf etmeleridir ve bir anlamda kurul kararına ve korumacık hükümlerine meydan okumalarıdır. Nitekim bu konu ili ilgili suç duyuruları yapıldı.
Bu ağır cezalık bir suçtur aynı zamanda, yani tarihsel bir dokuyu, kentsel dokuya, kurul kararlarına duyarsız davranmak, aykırı davranmak önemli bir suçtur.
Umarım ki bundan ötürü kimsenin başı yanmaz, bir telefi yolu bulunur…
Ben herkese söylemek istiyorum görev sürem içinde Ordu’nun kültür ve turizm altyapısına da hizmet etmiş herkes ile kıyaslamaya hazırım
Bu teleferiğe yeni bir güzergah çizilmesi gerekir, gerek Boztepe’nin girişleri olur ama şehrin ortasına kazık çakarak olmaz…
Sonra Ordu’nun adı Millet düzü olan bir sebze pazarı alanı vardı, bir pazar alanında başka bir alan varken Orta Camii alanına gecekondu bir sebze pazarı alanı inşa edildi.
Buna da herkes suskun kaldı,
şimdi Yalı Camii, Şadırvanı ve Ziraat Bankası’nın karşısına beton zemin inşa ediliyor,
şimdi buna insanlar tepki göstermek gerekirken ya bu yanlışlar yeter artık. Ordu’nun dokusunu nereye kadar mahvedeceksiniz?
Tahıl Pazarı’nı mahvettiniz,
sebze pazarını mahvettiniz,
kütüphanesini mahvettiniz,
eski vali konağını mahvettiniz,
Ordu’nun içine gereksiz katlar,
gereksiz yığılmalarla nefes alınmaz bir yapılaşma getirdiniz.
Şurada şehrin girişine küçücük bir meydanımız kalmış, bunu buraya yapmayın, gelin bunun ayağını başka bir yere yapın, diyenlere karşı da kamuoyu tahrik edilmeye çalışılıyor.
Yani bundan büyük üzüntü duydum. izledim biraz önce ve çok büyük bir üzüntü duydum;
bu şehir bizim, arkadaşlar verdikleri sözü yerine getirsinler.
Ordu’nun çok sorununu halledeceğini söylemişti, en büyük vaadi buydu, yani Ordu’nun çok sorunu halledilmeden çeşitli altyapı sorunu halledilmeden otopark sorunu halledilmeden yani
Siz bunu bir firmaya ihale etmişsiniz, ederken bana mı sordunuz derken, yetkili bir kuruldan karar mı adınız, ben bu çalışmayı daha sonra Ordu’ya geldiğimde gördüm...
...Bakın böyle bir çalışmayı başka bir siyasi parti yapmış olsa büyük kıyamet kopar, ben bundan çok üzüntü duydum, yani Atatürk Anıtı’nı ayağınızın altına alacaksınız, oradan iki tane ayakla başlayacaksınız, buraya bu seçim yanlış, iki hadi bu yüksekten geçiyor anıta zarar vermiyor amenna, orası da dolgu alanıdır. Yani ne kadar düzenli olacağı da incelemeye tutulacaktır…
Yani geleceksiniz Ordu’nun bir tek güzel yeri kalmıştır, Yalı Camii, Şadırvan, 19 Eylül Meydanı yanında bulunan küçük parka getirip işletmenin makinelerini koyacaksınız; düzgün yer seçin, düzgün güzergah seçin, bilmiyorsanız danışın.
Ülkede bu konunun uzmanları var.
Yani Tarihsel Kentler Birliği var; şehircilik konusunda uzman arkadaşlarımız var. Bizim bakanlığımızın danışmanlık yapabilecek birimleri var, bu konunun hocaları var artık.
Bu konular gelişiyor bir müteahhit ve bir belediye başkanın kendi kendine vereceği bir karar değildir.
Çünkü şehre karşı işlenmiş bir suç diye bir kavram var.
Bakın ben bu yıl iki kez Brezilya’ya gittim, ya da Jenaryo’ya orası bir teleferikler şehridir, ama Rio Jenaryo’daki teleferikler karayolu ile mümkün olmayan yerlere götürür sizi. Bir tepeden öbür tepeye.
Ordu’da öyle bir şey yok, yumuşak çıkışlardır.
Boztepe’ye ben yaya olarak da çıktım.
Yani çok iyi bildiğim bir yer, bir yol güzergâhını makul buluruz tabi taksicimiz de kazanır orda olan esnafımızda kazanır.
Teleferik işleten de kazanacak o da ayrı bir konu, ama yer seçimi şehrin giriş meydanına ve birkaç tane tarihsel eseri olan şehrin tam bu tarihsel eserleri ayağına beton kule yapılamaz...
Bazı arkadaşlarımız bir siyasi önyargı ile veya çocukça duygularla "teleferiğimizi isteriz" diye gösteri yapabilir.
Tamam teleferiği ben de isterim, Ordu’ya güzel ne olursa isterim.
19 Eylül itibari ile ne gerekiyorsa hepsine yardım ettim.
Bir kültür merkezi açılışında herhalde beraberdik, birçok yurttaşımızla ile birlikte Fatsa’da açacağız yenisini. Mesudiye’de açtık. Ordu’nun hangi döneminde iki üç yıl içerisinde böyle kültür merkezleri açıldı ,çevre düzenlemeleri yapıldı. Ordu kültür ve turizmi de ne kadar sanat topluluğu geldi Ordu’ya? Yani Türkiye’de Japon yılı oldu, bir ayağı da ordu ya geldi.
Ben Ordu’nun kültür ve turizm de uygun bir şehir olmasını istiyorum, ama şehrin girişinde kocaman bir beton ayak olması bunu dünyanın hiçbir yerinede yaptırmazlar. Dünyada hiçbir yerde yok çünkü, bakın dünyada çok yerde teleferik görmüş arkadaşınız olarak söylüyorum, bu şekilde beton kuleyi hiçbir yerde yaptırmazlar. Yani ciddi bir kent yöneticisi de şehrin böyle meydanına, böyle bir inşaat yapmaya kalkışmaz. Bunun için çok rica ediyorum arkadaşlarımızdan teleferik konusunda yardım etmeye hazırım
Ben yine söylüyorum, Ordu’ya her türlü hizmeti desteklerim, maddi ve manevi.
Bir beton kule düşünebiliyor musunuz bunun bittiğini?
Yalı Camii’nin dibinde şehrin girişinde Şadırvan’ın karşısında Ziraat Bankası’nın dibinde nefes alacağımız küçük bir parkımız vardı ve oraya düşünsene bir beton direk dikiyorsunuz ...
Yani bu anlaşılır bir şey değil.
Bunun devam etmesi durumunda ayıplanacağımız bir durum olabilir, yani bu işe ortak olmak istemem.
Benim yapacağım bu konuda kurulun yapacağı bir karar var, yargı bu kararı inceliyor ,onların kararların çerçevesinde devam edecektir. Ama ben bugün bu gösteriden çok üzüntü duydum, gerçekten bunun üzerinden altı ay geçmedi, Ordu’da gece gündüz gidip kontrol ederek dünyanın en güzel kültür merkezini yaparak Ordu’ya armağan etmeye çalıştım. Yani o konuda nasıl mesai verdiğimi, nasıl çaba gösterdiğimi herkes biliyor
Ordu’nun bir çok yöresinde ciddi biçimde altyapı ve turizm hareketlerine destek vermeye çalışıyorum, bütün bunlar görmezden gelinmemeli.
Ordu’nun ben bir hemşerisiyim.
Orada bulunan çoğu çocuğun da ağabeyiyim...
Daha saygılı bir üslupla davranmaları gerektiğini içtenlikle inanıyorum .
Bu gördüğüm manzaradan ve bu manzaraya sebep olan arkadaşlardan gerçekten hak duygusu konusunda şikayetçiyim