Gündoğdu Ordu’da

Gündoğdu, “Önümüzdeki günlerde gündeme gelmesi beklenen tasarıda, toplu sözleşme kapsamının daraltılması, toplu sözleşmenin geçerlilik süresi, sendikalı olamayan bazı kurumlardaki kamu çalışanlarının sendikalı olmasının önündeki engelin kaldırılması gibi

 

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu Ordu’da

 

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri tamamlanıp, TBMM Genel Kurulu’na sevk edilen toplu sözleşmeye ilişkin yasa tasarısındaki eksikliklerin genel kurul sürecinde tamamlanmasını beklediklerini söyledi. Gündoğdu, “Önümüzdeki günlerde gündeme gelmesi beklenen tasarıda, toplu sözleşme kapsamının daraltılması, toplu sözleşmenin geçerlilik süresi, sendikalı olamayan bazı kurumlardaki kamu çalışanlarının sendikalı olmasının önündeki engelin kaldırılması gibi hususların genel kurulda düzenlenmesini  istiyoruz” dedi. 

 

Memur-Sen Ordu İl Divan Toplantısı, Ahmet Gündoğdu’nun katılmı ile yapıldı. Burada konuşan Gündoğdu, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen tasarının büyük ölçüde ihtiyaçlarına cevap verdiğini ifade etti. Gündoğdu, Genel Kurul sürecinde tasarıda yer almasını istemedikleri bazı başlıkların çıkarılmasını talep edeceklerini söyledi.

 

TASARIDAN ÇIKARILMASI İSTENİLEN BAŞLIKLAR

Ahmet Gündoğdu, Genel Kurul sürecinde düzetilmesini istedikleri konuların başında, toplu sözleşmenin kapsamını daraltan maddenin geldiğini belirtti. Gündoğdu, tasarıda ‘toplu sözleşme; kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını düzenleyen mevcut mevzuat hükümleri dikkate alınarak’ ifadesiyle, kamu görevlileri arasındaki hiyerarşiyi bozacağı iddiasıyla eklenen,‘toplu sözleşmeye kurumsal hiyerarşiyi bozacak ve aynı veya benzeri unvanlı kamu görevlilerinin mali ve sosyal hakları arasında kurumlar arası dengesizliğe yol açacak hükümler konulamaz’ ifadesinin tasarıdan çıkarılmasını istediklerini kaydetti.

 

Gündoğdu, toplu sözleşmenin süresine yönelik yeni tasarıda yer alan, ‘toplu sözleşme hükümleri, sözleşmenin yapıldığı tarihi takip eden iki mali yıl için geçerli olacak’ hükmünün de ‘toplu sözleşme süreci, masada imzalanarak sonuçlanırsa iki yıl, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na gidilmesi halinde, bir yıl geçerli olur’ şeklinde değiştirilmesinden yana olduklarını belirtti.  Tasarıda yer verilmeyen emniyet, TSK, Cumhurbaşkanlığı, TBMM’deki sivil memurların sendika üyeliği konusunu da gündeme getireceklerini anlatan Gündoğdu, söz konusu düzenlemenin yapılmaması halinde, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmamış olacağını ifade etti.

 

Toplu sözleşmeyi yapacak heyette yetkili konfederasyon dışındaki diğer konfederasyonlara da temsilci hakkının verilmesini yanlış olduğunu ifade eden Gündoğdu, yetkili konfederasyonun masaya oturmaması ya da görüşmeden çekilmesi halinde ikinci konfederasyonla görüşmelere devam edilecek olmasının da pazarlık seçeneğini ortadan kaldıracağına dikkat çekti. Gündoğdu, katılmama ya da çekilme hallerinde heyet başkanlığının ikinci konfederasyona devrine ilişkin hükmün tasarıdan mutlaka çıkarılması gerektiğini vurguladı. 

 

MEMUR-SEN’İN ÇABASI SDS’LERE YENİ SAYFA AÇTI

 

lan Bütçe görüşmelerinde Memur-Sen’in yoğun çabası sonucu kabul edilen Sosyal Denge Sözleşmesi’ne (SDS) ilişkin yeniliklere de değinen Gündoğdu, SDS’nin hem belediyelerde, hem de il özel idarelerinde imzalanabileceğini anlattı. Yerel yönetimler hizmet kolunda en fazla üyesi olan sendika ve kamu işveren heyeti arasında imzalanacak hizmet kolu sözleşmesinde, SDS ile verilebilecek para miktarının tavan oranı belirleneceğini kaydetti. Sözleşmelerin bu tavan oranı çerçevesinde yapılacağını ifade eden Gündoğdu şöyle devam etti: “Kanunun yürürlüğe girmesinden önce imzalanan ve yürürlükteki SDS’ler geçerli olacak. Geçmiş dönem SDS’ler ile elde edilen tutarın, toplu sözleşmeyle belirlenecek tavantutardan olması halinde, tavan tutar dikkate alınmadan 2015 sonuna kadar yüksek tutar üzerinden sözleşme yapılabilecek.”

Tasarının Bakanlar Kurulu’ndan çıkan halinde SDS’lere yer verilmediğini hatırlatan Gündoğdu, Plan ve Bütçe Alt Komisyonu tarafından oluşturulan metinde de İl Özel İdareleri’ne SDS imza hakkı verilmediğini söyledi. Memur-Sen’i girişimlerini sonucu özel idarelerini kapsama içine alındığını vurgulayan Gündoğdu, belediyelerdeki yüzde 5’lik borç kapsamlı oranını yüzde 10’a yükselttiklerini söyledi. Ayrıca geçmiş dönem SDS’lerin devam etmesi durumunda belirlenecek tavan tutardan etkilenmemesini sağladıklarını kaydeden Gündoğdu, konfederasyon olarak çalışanların özlük haklarını bu şekilde korumaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.     

 

Ordu İl Divan Toplantısı'na Ahmet Gündoğdu'nun yanı sıra Memur-Sen Genel Sekreteri ve Toç-Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya, Toç-Bir-Sen Genel Mali Sekreteri Hüseyin Özkaya, Toç-Bir-Sen Genel Teşkilatı Sekreteri Sabri Kızılkaya da katıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel-siyaset Haberleri