Gürcü Bakıcılara Resmi İzin Çıktı

Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı resmi sitesinde yayınlanan kritere göre, ev hizmetlerinde çalışacak olan yabancılara bir asgari ücret karşılığı ücret ödenir. Ev hizmetlerinde yabancı çalıştıracak iş verenler, Asgari ücret üzerinden SGK kaydı yaptıra

YABANCI BAKICILAR İÇİN

BAKANLIK İZNİ VE ASGARİ ÜCRET UYGULAMASI BAŞLADI

Cengiz KESKİN

Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı resmi sitesinde yayınlanan  kritere göre, ev hizmetlerinde çalışacak olan yabancılara bir asgari ücret karşılığı ücret ödenir. Ev hizmetlerinde yabancı çalıştıracak iş verenler, Asgari ücret üzerinden SGK kaydı yaptırarak çalıştırabilir. Bu konuda bir Gürcüce yeminli tercüman ve Online işlemlerin yürütülmesiyle ilgili bir uzman ve muhasebe iş ve işlemlerini takip etmek üzere SMMM ekibyle ordu merkez ilçede hizmet vermekteyiz.

Özellikle evinde yaşlı ve hasta bakımı yapmak üzere Gürcü bayan çalıştıran veya tarım da gürcü vatandaşı çalıştıranların yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalmamaları için yardımcı olmak isteriz.

Bu noktada hemen hatırlatmak isterim ki,  Yabancıları Ev hizmetleri ve bakıcılık hizmetlerinde çalıştıracak işverenlerin, çalıştıracağı yabancı için çalışma izni almak üzre Bakanlığa başvuru yapmaları gerekmektedir.

Çalışma izin başvurusu için iki başvuru usulünden birisinin kullanılması yasal kuraldır.

1.Yabancı en az altı ay süreli ikamet iznine (öğrenci ikamet hariç) sahipse: Bu ikamet iznini kullanarak, kendi ülkesinde dönmesine gerek kalmadan çalışma izin başvurusu yapılabilir.

2.Yabancı en az altı ay süreli ikamet izni alamıyorsa: Daimi ikamet ettiği ülkedeki en yakın Türk konsolosluğuna çalışma izni vize başvurusu yapmalıdır.

A. İşveren tarafından çalışma izni vize başvurusu: Yabancının çalışma izni vize başvurusu referans numarası kullanılarak işveren tarafından çalışma izin başvurusu yapılabilir.

B.Yabancının pasaportuna çalışma vizesini işlettirmesi: Çalışma izni onaylandıktan sonra, çalışma izni vize başvurusu yaptığı Türk Konsolosluğuna tekrar giderek, pasaportuna çalışma vizesini işlettirmesi ve Türkiye’ye giriş yapması gerekmektedir.

C.İkamet izin başvurusu: Çalışma vizesi alarak Türkiye’ye giriş yapan yabancılar, giriş tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde ve her halukarda çalışmaya başlamadan önce ilgili Emniyet Müdürlüğüne çalışma amaçlı ikamet izin başvurusu yapmakla yükümlüdürler.
D.30 gün içinde ikamet izin başvurusu yapmayanların: Çalışma izinleri geçersiz sayılır. Aynı işlemlerin tekrarlamaları gerekmektedir.

 

Dikkat!

İkamet izin başvuruları, ilgili emniyet müdürlüğünce kabul edilmesi halinde yabancının vereceği vekaletle yapılabilmektedir.  Ancak, düzenlenen ikamet izinlerinin teslimi, Emniyet müdürlüklerince yabancıya imza karşılığı yapılmaktadır. Yabancıların bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir.

 

Ev hizmetlerinde yabancıya ödenecek ücret:

Ev hizmetleri ile diğer mesleklerde (Satış elemanı, pazarlama-ihracat görevlisi gibi görevler) çalışacak yabancılar için uygulanan asgari ücretin 1 katına göre yapılan hesaplamya göre brüt asgari ücret 886,50 TL dir. Bundan %15 oranında SGK primi 132.98 TL  kesildikten sonra yabancının net ücreti 753,53 TL olacaktır.

Kaçak çalışanlar: Yabancıyı kaçak çalıştıran işverenden 6795 TL, kaçak çalışan yabancıdan 679 TL. idari para cezası alınır. Yabancı sınır dışı edilir. Ayrıca kaçak çalıştığı süre ile orantılı olarak Türkiye’ye giriş yasağı uygulanır.

 

Cengiz KESKİN

536414 93 94

cengizkeskin@mynet.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel-siyaset Haberleri