Ordu ilinde gençlerin istihdamını artırmak için işgücü piyasasının ve ekonominin ihtiyaçlarına yönelik ve öncelikli sektörlerde mesleki nitelik ve iş becerileri kazanmaları veya geliştirmelerini sağlamak, İŞKUR tarafından işgücü temininde güçlük çekilen alanlardan biri olan gazetecilik konusunda mesleki nitelik ve iş becerileri kazandırarak yerel basının nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak amacıyla, 'AB Genç İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı' çerçevesinde, Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi'nce hazırlanan ve AB Merkezi Finans ve İhale Birimince kabul edilen "Haberimiz haberiniz Olsun" adlı projenin açılışı ve tanıtımı yapıldı.
Ordu Gazeteciler Cemiyeti’nin başvuru sahibi, Ordu Valiliği, İl Özel İdaresi, Ordu Üniversitesi’nin ortak, Ordu Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ile Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi’nin iştirakçi olduğu ve toplam 293.660 Avro’luk “Haberimiz Haberiniz Olsun” projesinin açılış ve tanıtım etkinliği, Ordu Kültür Sanat Merkezi(OKSM)'nde düzenlenen bir törenle yapıldı.
OKSM’de düzenlenen törene, Vali Orhan DÜZGÜN, Belediye Başkanı Seyit TORUN, İl Genel Meclisi Başkanı Engin TEKİNTAŞ, Vali Yardımcısı Halil BERK, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa YILMAZ, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla SERTEL, Ordu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Recep AYDIN, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Vedat ÖZ, Belediye Başkanı Seyit TORUN, ODÜ Rektörü Prof.Dr.Haluk KEFELİOĞLU, daire müdürleri, TGF 33. Başkanlar Konseyi Toplantısına katılmak üzere Ordu’da bulunan gazeteciler cemiyeti başkanları, basın mensupları ile proje kapsamında eğitim alacak kursiyerler katıldı.
AB Genç İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı çerçevesinde hazırlanan “Haberimiz haberiniz Olsun” adlı projenin amacı, işleyişi ve sonuçları hakkında davetlilere bir sunumda bulunan Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Ersin ERDOĞAN, Ordu ilinde gençlerin istihdamını artırmak için işgücü piyasasının ve ekonominin ihtiyaçlarına yönelik ve öncelikli sektörlerde mesleki nitelik ve iş becerileri kazanmaları veya geliştirmelerini sağlamak, basın sektörü kuruluşları üyesi oldukları Ordu Gazeteciler Derneği ile bu alanlarda nitelikli işgücü ihtiyacını genç işsizlerden karşılamak amacıyla projenin hazırlandığını söyledi.
Ersin ERDOĞAN verdiği teknik bilgide; Gençlerin ülkemiz işgücü piyasasında kötü durumda olduğunu, genç nüfusun yoğun olduğu ülkemizde yaş ortalamasının 28,3 olduğunu, Türkiye’de genç işsizlik oranının % 27,9 olduğunu, genç işsizlerin oranının ortalama işsizlik oranının iki katından fazla olduğunu, söyledi. Ersin ERDOĞAN, gençlerin işsiz kalmalarının; düşük istihdam yaratma kapasitesi, okullaşma oranının düşük olması, okuldan çalışma hayatına geçişte yaşanan sıkıntılar, eğitim ve işgücü piyasası talepleri arasındaki uyumsuzluk, genç nüfus arasında girişimcilik düzeyinin yetersizliği, gençlerin kamu istihdam hizmetleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması gibi nedenlerden kaynaklandığını belirtti.
Ordu’daki genç işsizliğe de değinen Ersin ERDOĞAN, “TÜİK verilerine göre Ordu ili her yıl 35.790 kişiyi göç alırken, 72.748 kişiyi de göç vermektedir. Ordu’nun 2008’deki net göç miktarının 36,958’dir. 2007-2008 yılları arasında göç etmiş 15-29 yaş arası Ordulu gençlerin sayısı ise 13.686’dır. 2000 yılında Ordu’nun nüfusu 809.013 iken, 2008 yılında 719.278 ‘e düşmüştür. 8 yılda %11,25 nüfus kaybı yaşanmıştır. Yıllık ortalama nüfus kaybı ise %1,4’dür. İl nüfusunun %.23,95’i, 15-29 yaş arası gençlerden oluşmaktadır. 2008 nüfus sayımına göre ildeki 15-29 yaşları arasındaki genç nüfus sayısı 172.295’dir” dedi.
Basın sektörü ile genç işsizliğin arasındaki bağlantıya da değinen Ersin ERDOĞAN, “Basın demokrasinin vazgeçilmez unsurudur. Demokrasinin sağlıklı işlemesi görevi ile yükümlü olan yerel kurumlarla sinerji yaratmak görevini üstlenmiştir. Ancak, ekonomik, sosyal ve kültürel nedenlerle yerel basın sağlıklı ve yeterli işlev görememekte, demokrasiye yönelik hizmetlerini yürütürken nitelik ve kalite temininde engellerle karşılaşmaktadır. Bunun ana nedeni yerel basındaki insan kaynaklarının nicelik ve nitelik olarak güncelleştirilememesidir. Gazetelerin haber kaliteleri, habercilerin haber yapma ve haberi ifade etme becerileri ile ilgilidir. Yerel basının zaman zaman sunduğu düşük içerikli yayınlar, kamuoyu tarafından istenilen düzeyde takip edilmemektedir. Üstelik ülkemizdeki gazetelerin tirajları, gelişmiş ülkelere oranla son derece düşüktür. Yerel basının elde etmek istediği gelirleri düşük kalmakta, düşük maaşlarla kalifiye eleman bulmakta zorluklar yaşamaktadırlar. Sorunların birbirleri ile ilgisi olumsuzlukları tetiklemekte ve diğerlerini doğurmaktadır. Basın alanında çalışmak isteyen gençler mesleki beceri eksikliği ve düşük maaş yüzünden istihdam edilememektedirler. İşsizleri vasıflandırarak sektöre yönlendirecek, mesleki eğitim kurumlarının veya kuruluşlarının ilde olmaması nedeniyle sektör; işgücü ihtiyacını usta-çırak ya da deneme-yanılma yöntemini kullanarak karşılamaktadır.
Ordu Gazeteciler Derneğinin üyeleri olan yerel basın kuruluşları işgücü bulma konusunda ciddi bir sıkıntı yaşamaktadır. Bu sıkıntı İŞKUR raporlarında da belirtilmiştir” diye konuştu.
“Haberimiz Haberiniz Olsun” projesi kapsamında yapılacak çalışmalara ve faaliyetler hakkında da bilgi veren Ersin ERDOĞAN, “Gazetecilik Eğitim Merkezi(GEM)’ni kurmak. Hedef gruptan katılımcıları belirlemek ve eğitmek. 88 gence sektör işletmelerinde staj yaptırmak. 8 yerel eğitmene, ‘Eğitmenlik Eğitimi’ vermek. Eğitimci havuzu oluşturmak. Hedef grubun istihdamını sağlamak için ‘İşe Yerleştirme Yardım Masası’nı kurmak. Yerel Eğitmenleri görevlendirmek” şeklinde konuştu. ERDOĞAN, proje kapsamında açılacak eğitim kursuna katılacak kursiyerlerde aranacak şartları ise şöyle açıkladı: 18-29 yaş arasında olmak, başvuru esnasında işsiz olmak, İŞKUR’a işsizlik kaydı yaptırmış olmak, ortaokul ve üstü okullardan mezun olmak. Ordu il ve ilçelerinde ve köylerinde yerleşik olarak ikamet ediyor olmak. Seçtiği branş ile ilgili hizmetleri yapmasına mani fiziki engeli bulunmamak.
Kursiyerlere sağlanacak destekler hakkında da bilgi veren Ersin ERDOĞAN, “Gençlere ve eğitmen adaylarına kurs döneminde günlük 8 Avro cep harçlığı vereceğiz. Bu 90 günlük kurs süresince toplam 720 Avro yapmakta. Gençlere ve eğitmen adaylarına eğitim döneminden proje bitiş süresince kişi başına 40.000 TL limitli Ferdi Kaza Sigortası yapılacak. Gençlere 30 iş günü staj imkanı sağlanacak. Gençlerin, Gazetecilik Eğitim Merkezi’nin ekipmanlarını staj süresince kullanma imkanı olacak. Gençlere, Staj süresince staj yapılan kuruluşun ödeyeceği günlük 3,58 Avro toplam 107,4 Avro, proje kapsamında ödenecek. Gençlere Staj Döneminde günlük 4,83 Avro toplam 144,9 Avro Mesleki Kaza Sigortası İŞKUR aracılığı ile SGK ya ödenecek” dedi.
“Haberimiz Haberiniz Olsun” projesinin tanıtım etkinliğinde bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, şunları kaydetti: “Yerel basınımızın nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak ve işsiz gençlerimizi iş sahibi kılmak amacıyla Valiliğimiz bünyesinde kurulan AB ve Dış İlişkiler koordinasyon Merkezi’nce, ‘Haberimiz haberiniz Olsun’ adlı proje hazırlandı ve Ordu Gazeteciler Cemiyeti ile beraber geçtiğimiz haftalardan itibaren de uygulamaya konuldu. Bu projenin uygulamaya geçirilmesindeki en büyük amaç, ülkemizin şu anda en önemli gündem maddelerinden birisi olan istihdam sorunudur. İşkur aracılığıyla veya özel sektörün kendi imkanlarıyla piyasadan işgücü talepleri oluyor. Ancak, işgücü piyasasıyla talep arasında bir uyum sağlamak, nitelikli personel ihtiyacını elde etmek amacıyla gerek Valiliğimiz bünyesindeki AB Proje Ofisinin, gerekse İşkur’un hazırlamış olduğu projelerle nitelikli işgücü yetiştirme kursları açılmaktadır. Bu amaçla 2010 yılında 112 İşkur projesi hayata geçirilmiştir. Yaklaşık 2.500 civarındaki işsiz gencimiz bu kurslara devam etmiş ve 2.000’e yakın kursiyer, açılan kursları başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazanmışlardır. Sertifika alan gençlerimizin 1.075’i ise gerek kamu kuruluşlarında, gerek özel sektörde ve gerekse de toplum yararına çalışma programlarında istihdam imkanı buldular. Onun için bu açılan kursların son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Yine Valiliğimiz bünyesindeki AB Proje Ofisi de Türkiye’deki en fazla proje üreten ofislerin başında yer alıyor. Bugün tanıtım etkinliğini ve açılışını yapmakta olduğumuz gazetecilere yönelik projenin dışında bir çok proje hayata geçirildi. Ordu’da bu proje kapsamında açılacak kurslarla yerel basının ihtiyacı olan nitelikli eleman ihtiyacının karşılanacağına inanıyorum. Basın-yayın kuruluşlarımızın da bu tip kurslardan mezun olan gençlere istihdam kapılarını açmalarını öneriyorum. Zaten onların da beklentisi ve hedefi bu yöndedir diye ümit ediyorum. Bu projenin ve açılacak kursların başarılı geçmesini diliyorum”
“Haberimiz Haberiniz Olsun” projesinin tanıtım etkinliğine katılan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla SERTEL de törende bir konuşma yaptı. SERTEL yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bu projenin Ordu’ya çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Sayın Valimize gazetecilere yönelik bir eğitim projesine destek verdiği için teşekkür ediyorum. Ordu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Recep AYDIN’a da bu projeye sahip çıktığı için teşekkür ediyorum. Bu proje diğer illerimize de örnek olur. Onlar da buna benzer projeler üreterek, nitelikli eleman yetiştirilmesine katkı sağlarlar.”
Ordu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Recep AYDIN da yaptığı konuşmada, “Ordu basını ve Ordu için çok önemsediğim bir proje bugün hayata geçiyor. Anadolu basının ne denli güç koşullarda görev yaptığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Maddi, teknik ve fiziki koşulların yetersizliğinin yanı sıra yerel basının en önemli sorunlarından biri de yetişmiş eleman eksikliğidir. Ordu Gazeteciler Cemiyeti başkanlığına geldiğim günden bu yana yerel basının sorunlarına çözüm üretmeye çalıştım. Yerel basına eleman yetiştirmek, ya da çalışan meslektaşlarımızın, mesleki bilgi ve görgülerini artırmaya yönelik cemiyetimiz bünyesinde bir çalışma yapmak önemli bir ihtiyaçtı, ancak gazeteciler cemiyetlerinin maddi imkânları da çok kısıtlı olduğundan dolayı bu fikrimi cemiyetin olanakları ile yaşama geçirme şansımız yoktu. Yerel basının en önemli sorunlarından birini çözebilecek bu proje bugün yaşama geçiyor. Proje kapsamında 88 gencimize konularında uzman akademisyenler tarafından eğitim verilerek, onları yerel basının potansiyel iş gücü haline getireceğiz. Daha da önemlisi bu proje 88 öğrenci ile kısıtlı değil. Sürdürülebilirlik kapsamında bu proje devam edecek. Proje için yapılan ve Ordu il Özel idaresi tarafından 5 yıl süreyle bize tahsis edilen Gazetecilik Eğitim Merkezi’nde bu projeyi devam ettireceğiz. Bunun maddi kaynağının da Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Sayın Mehmet ATALAY’ın sağlayacağı sözünü genel müdürümüzün cemiyetimizi ziyareti sırasında aldık. Bugün Ordu basını için tarihi bir gün olduğunu düşünüyorum. Bugün, hem Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanlar Konseyi Toplantısı’na ev sahipliği yaptık, hem de bu projeyi yaşama geçirdik.”diyerek, projenin gerçekleşmesinde emeği geçen Vali Orhan DÜZGÜN’e, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Haluk KEFELİOĞLU’na, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa YILMAZ’a, Ordu Valiliği AB Proje Ofisi Koordinatörü Ersin ERDOĞAN’a teşekkür etti.
Konuşmaların ardından, “Haberimiz Haberiniz Olsun” projesi tanıtım ve açılış etkinliği, Ordu Kültür Sanat Merkezi fuayesinde davetlilere verilen kokteyl ile son buldu.