Fındıkla ilgili açıklamaları hayretle izliyoruz
Hasparti Ordu İl Başkanı Mustafa Kemal Şahin son zamanlarda fındık ile ilgili gelişmeleri hayretle izlediklerini ifade ederek şöyle devam etti:
Geçen hafta gazetelerde çıkan haberleri hayretler okuduk. Fındık üzerine söz sahibi olan akil insanlarımızın şikayetlerini kabul etmiyoruz. Biz Hasparti olarak sadece sorunları söylemek yerine çözüm önerilerini de sunuyoruz ve bunu da her kesime tavsiye ediyoruz.
3 yıldır devam eden ve bizim de her fırsatta eleştirdiğimiz dönüm parası verilmesini yanlış olduğunu, çözümün ürüne verilecek destekle olacağını defalarca söyledik. Dönüme verilen destekle fındık bahçelerimiz bakımsız kalmış, verim düşmüş ve hatta nüfusumuz dahi azalmıştır. Üreticilerimizi tembelliğe alıştırıyoruz.
Biz bu senaryoyu Sudan’da, Somali’de daha önce gördük. Siz üretmeyin biz size verelim diyen emperyalist güçler şimdi o halkları açlığa mahkum etmişlerdir. Şimdi aynı oyunu fındık üzerinde bizimleoynamak mı istiyorlar? Bize fındık bahçelerimizin sökülmesi için destek verenler, İtalya,İspanya, Gürcistan’da dikimi desteklemelerinin amacı nedir? Bu oyuna gelmeyelim.
Ayrıca son zamanlarda konuşulan fındık üzerine oyunlar, alternatif ürün, alternatif Pazar ve ihracat konularına da değinmek istiyorum:
Kimi, kime şikayet ediyoruz. Şikayetlerini dile getirenlerin aslında çözüm makamları olduklarını hayretle görüyorum.
Alternatif ürün bulalım diyen değerli büyüklerim, siz tarım konusunda, fındık konusunda akil kişilersiniz. Sizce bu mantıklı mı? Fındık için soğuk hava depoları, lisanslı depoculuğu gerçekleştirememişken 15 gün içinde bozulan kiviyi nasıl depolayacağız ve nasıl alternatif ürün olacak? Yıllık 2milyar dolar ihracatı olan bir ürünümüz varken alternatif neden arıyoruz?
Alternatif Pazar lazım diyen arkadaşlar, pazarı kim bulacak? Üretici mi, siyasiler mi, tüccar mı, sanayici mi, ziraat odaları mı, UFK mı, TMO mu, Fiskobirlik mi? Gelin hep beraber buna çözüm getirelim. Kavram karmaşasına, yetki karmaşasına son verelim. Gücümüzü birlik beraberlikten yana kullanarak ürünümüzün daha fazla üretimi ve kaliteli yapabilmek için kullanalım.
Fındık ihracatımız azalmış. Geçen seneye göre daha az ihracat yapmamıza karşın daha fazla gelir elde etmişiz ama fiyatlarda düşüş var. Bu anlaşılır değildir. İtalya ve Almanya’ya satışımız azaldı deniyor. Peki diğer pazarlara artmış. Neyin şikayetini yapıyoruz. Fiyatın düşmesine bahane mi arıyoruz?
Bizim öncelikle
1-Ürün kalitesini arttırmamız
2-Dönüm başına fındık üretimimizi arttırmamız
3-Makinalı tarıma geçmemiz
Gerekmektedir. Ayrıca ürüne destek vermemiz gerekmektedir. Bu yolla hem göçü önleriz, bahçelerimizi sahipsiz bırakmamış oluruz, verimimiz artar. Büyükşehirlerin yükü azalır. Bir de Fiskobirlik üzerinden siyasi rant elde etmeden yeniden yapılandırılmalıdır. Hükümetin TMO yu birkaç seneliğine devreye sokmasını, milyonlarca lira harcanmasını ve şimdi de geriye çekilmesini doğru bulmuyoruz. Bu paraları fiskobirliğin yeniden yapılandırılması için kullanabilirdik.
Şimdi yapılması gereken, hükümetin üzerine düşen TMO depolarını fiskobirliğe devretmesi, fiskobirliğin de acilen bu depoları üreticiye açarak lisanlı depoculuğun altyapısını yapmasıdır.Devlet aklı bunu gerektirir.