Hastane Birliğinde Neler Oluyor!?
Ordu Sağlık-Sen Başkanı Bilal İnanlı yaptığı açıklamada;
İlimiz Ordu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin son zamanlarda aksak işleyişi ve yanlış keyfi uygulamalarıyla sağlık hizmetin sunumundan çok uzaklaşmış ve çalışan personellerin hizmetin ifasında motivasyon eksikliğine neden olmuştur.
İdari İşler Başkanlığının hizmet üretmesi gerektiği yerde başkan beyin kendisine yakın gördüğü İlimiz Sağlık kuruluşlarının bazı idarecilerini mesai saati bitimi öncesi her gün kuruma çağırıp çalışan bazı personellerin ve idarecilerin açıklarını aradığı ve istihbarat toplayarak kendisine uzak olan kişiler hakkında dedikodu üretilip görev yerlerinin değiştirildiği ve değiştirilmek üzere çalışmalar yaptığı çok açık bilinmektedir. 2 Kasım 2012 tarihinden itibaren İdari İşler Başkanının hizmet değil yalan haber, sağlık hizmetlerinin sunumu olarak ta maalesef sadece kendi profil resimlerinden oluşan web sayfası ve dergiler ürettiği görülmüştür. Bunun yanında bazı atama ve görevlendirmelerin Genel sekreter tarafından imza edilmesi gerekirken, sahte imza ve evraklarla kurumun işleyişini değil kendi menfaatine ve yandaşlarına göre şekillendirdiği aşikardır.
663 Sayılı SAĞLIK BAKANLIĞI VE BAĞLI KURULUŞLARININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ
HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME ile tüm illerde genel sekreterlikler kurulmuş ve 3 Kasım 2012 tarihinde Genel Sekreterler, Hizmet Başkanlıkları ve Hastane İdarecileri sözleşme imzalayak görevlerine başlamışlardır. Sağlıkta yeni bir dönem başlamıştı ve hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı. Amaç Hastanelerin daha iyi hizmet vermesini sağlamak ülke genelinde mutlu hasta ve memnuniyeti yüksek bir sağlık çalışanı profili oluşturmaktı. Ancak Ordu İlinde bu böyle olmadı büyük umutlarla göreve başlayan Genel Sekrter ve Hizmet Başkanları bekleneni veremediler. Aksine var olan mevcut düzenide bozarak gerek mali hizmetlerde gerekse idari hizmetlerde tam bir fiyasko yaşattılar. Sonuçlandırılamayan ihaleler, yanlış personel planlamaları yandaş idareciler oluşturma vs. sorunlar çıkardılar karşımıza.
Şöyle ki yandaş olan hastane idaricilerini istediği personeli kendine atayıp o hastaneden sorun çıkardığı yada kendilerine muhalif gördükleri çalışanları uydurma iliçi tayinlerle başka hastanelere gönderdiler. Gürgentepe Devlet Hastanesinde Diyaliz ünitesinin açılması için başka hastanelerden resen personel görevlendirilirken diyaliz sertifikalı hemşireyi Genel Sekreterlikte Teftiş Disiplin Birimine geçici görevle aldılar.
Yandaş idareciler oluşturup personelin ve kendilerinden olmadığını düşündükleri idareciler hakkında dedikodu üretiler. Hiçbir şey yapmayıp yapıyormuş gibi göstererek attıkları her adımı fotoğrafladılar. Üstelik Genel Sekreterlikte fotoğrafçılık yapan kişide bir hemşire.
Birde sağda solda çok iyi personel planlaması yapıyoruz diye palavra sıktılar. Yaptıkları işi ellerine yüzlerine bulaştırdıklarından Sendikamızın yapıcı yaklaşımlarını ve önerilerini hiçe saydılar. Örneğin Aybastı Devlet Hastanesinin Ebe ihtiyacını karşılamak için Fatsa Devlet Hastanesinden görevlendirme yoluna gidildi. Sorunu yerelde çözmek gerekirken yani öncelikle Aybastı Toplum Sağığı Mekezinde bulunan ebelerin görevlendirilmeleri gerekirken (kendi hırs ve ihtiraslarıına kapılarak İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü ile iletişim kuramadıklarından) görevlendirme Fatsa Devlet Hastanesinden yapıldı.
Sendikamızın Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü ile koordineli işbirliği ile Aybastı Toplum Sağlığı Merkezinden Aybastı Devlet Hastanesine ebe görevlendirmesi yapıldı. Ancak kendi hırs ve ihtirasları nedeniyle yapamadıkları bu planlamayı Sendikamızın bu etkin rol oynaması nedeniyle kabul etmeyip Fatsa Devlet Hatanesinden ebe görevlendirilmesine devam edilerek çaışanların mağduriyetine neden olundu ve konuda insiyatif alan idarecilerede Genel Sekreterlik İdari Hizmetler Başkanlığınca mobbing uygulandı.
Yapılan yanlış uygulamalar saymakla bitmez. Genel Sekreterin yetki devri yapmamamış olmasına rağmen atama evraklarına sahte imza atarak usulsüz tayinlerin yapıldığı, SABİM ve BİMER başvuru evraklarının üzerinde oynama yapılarak sanki şikayet varmış gibi personeler ve idareciler hakkında baskı oluşturulmak istenilmiştir.
Mali hizmetler başkanlığıncada henüz tamamlanmış veya düzgün sonuçlandırılmış bir ihale yoktur. KİK tarafından iptal edilen Laboratuar ihalesi nedeniyle sürekli aylık ve 3 aylık alımlar yapıldığından İldeki tüm hastaneler belirsizlik yüzünden sıkıntı çekmektedir. Hakeza 4 üncüsüne çıkılan ancak bu seferde ne olacağı belli olmayan otomasyon ihalesi.
Velhasıl kelam her alanda yaşanan belirsizlik Genel Sekreterlik tarafından yapılan basiretsizlik Hastanelerde hem yöneticiler hemde çalışanlan arasından huzursuzluk oluşturmakadır.
Sorunun çözümü noktasından bu kişilerin artık bu görevlerini bırakmasını, Ordunun siyasi aktörlerinin İlimizin sağlıkta dönüşüme ayak uydurması için insiyatif almasını bekliyoruz.,dedi.