Hafta sonu tatilini Ordu'da geçiren Bakan Hilmi Güler, Turnasuyu mevkisindeki çadır kampını ziyaret etti. Burada çadır kampı sakinleriyle sabah kahvaltısı yapan Bakan Güler, gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Elektriğe yapılan yüzde 20 zammı değerlendiren Bakan Güler, Türkiye'deki elektrik tüketiminin çok yüksek olduğunu belirtti.
Evlere alınan ucuz beyaz eşyaların yüksek elektrik tükettiğini, aydınlatma lambalarının ise özellikle 100 vatlık olduğunu hatırlatan Bakan Güler, "Avrupa'da yıllık elektrik tüketimi yüzde 1 artarken, Türkiye'de yüzde 8,5 artıyor. Hatta bazı bölgelerde yüzde 20'yi buluyor.
Dolayısıyla enerji tüketim hacmimiz çok yüksek. Oysa 100 vatlık aydınlatma lambalarını aynı aydınlatmayı veren 20 vatlık akkor lambalarla değiştirsek ortaya çıkan elektrik tasarrufu 2 Keban Barajı yapıyor. Oysa bir Keban Barajı'nı 6 yılda yapamıyoruz" dedi.
Petrol fiyatlarındaki artışın elektrik zammını tetiklediğini de belirten Bakan Güler, petrol fiyatlarının ucuzlaması halinde elektrik fiyatlarının da ucuzlayabileceğini kaydetti. Bakan Güler, "Petrol fiyatları giderek artıyor, duracağa da benzemiyor. Biz göreve geldiğimizde petrolün varili 20 dolardı, bugün ise 140 dolar. Aslına bakılırsa petrolün fiyatında 40 dolarlık bir köpük var. Fiyat arttığı için bizde mecburen elektrik fiyatlarını arttırdık. Petrol ucuzlarsa bizde elektriği ucuzlatırız" diye konuştu.
Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğunu vurgulayan Bakan Güler, Türkiye'nin enerji alanında adeta bir bağımsızlık ve Kurtuluş Savaşı verdiği vurguladı. Enerjide dışa bağımlığının önüne geçilebilmesi için yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiklerini belirten Bakan Güler, şöyle konuştu:
"Ülkemiz, enerjide bağımsızlık ve Kurtuluş Savaşı veriyor. Bunun için mümkün olduğu kadar yerli ve yenilenebilir enerjiye ağırlık verdik.
Boşa akan değer derelerden, rüzgar, güneş ve yerin altındaki soba özelliği taşıyan jeotermal enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi için savaş veriyoruz. Bu noktada çok yoğun bir çalışma başlattık. Eskide bir doğal gaz ağırlıklı bir yatırım modelimiz vardı.
Bu yatırımlar devam ederken, yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldik. Rüzgardan hiç söz edilmezken haritalarını hazırladık. Her kendi ilçesinde kasabasında rüzgarın kaç metre hızla estiğini biliyor. Rüzgar haritalarını valilerimize dağıttık onlarda yatırımcılarımıza sunuyor. Dolayısıyla rüzgar enerjisinde çok büyük bir artış yaşandı."