OR-Gİ için hem Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım hem de Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile görüştüğünü belirten Güler, "Ben Başbakanımızın huyunu çok iyi bilen birisiyim. Başbakan biraz daha temkinli hareket ediyor. Daha dikkatli, olacaksa tam olsun diye temkinli davranıyor. Ama merak etmeyin havaalanı yapılacak. Daha önceki yıllarda yapılan bir fizibilite var. O fizibilite de eksiklikler gördük, yeniden fizibilite yapılıyor. Trabzon havaalanının ek pistinin iptal edilmesi konusu farklı. Trabzon havaalanına deniz doldurularak ek pist yapılacak. OR-Gİ havaalanı ile ilgili çalışmalar hız kesmeden sürüyor. Bundan sonraki süreçte daha da hızlanacak
Hilmi Güler:OR-Gİ yapılacak
Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve AK Parti Ordu Milletvekili M. Hilmi Güler, Orduluların gönlüne su serpti. Gerek Ordu gerekse bölgede sürdürülen yatırımlar hakkında bilgiler veren Güler, öncelikle proje olarak görülen, Ordu ve Giresunluların hasretle beklediği 'havaalanı' yatırımı için "Biz verdiğimiz sözü tutarız. OR-Gİ havaalanı yapılacak" dedi.
Ordu merkezli ve uydudan yayın yapan 'TV 52'de bir programda açıklamalarda bulunan M. Hilmi Güler, her iki ilin gündemindeki yerini koruyan OR-Gİ havaalanı ile ilgili gereken her şeyin yapıldığını ve siyasiler olarak bu yatırımı ısrarla takip ettiklerini söyledi. Başbakan Erdoğan'ın OR-Gİ sözünü tutacağını dile getiren Güler, "Ben bu partinin kurucularından bir tanesiyim. Sayın Başbakan'ı çok iyi tanıyorum. Biz verdiğimiz sözü tutacağız. Üniversite konusunda da çok tartışma oldu ama ilk kurulan 4 üniversitenin bir tanesi olduk. Doğalgaz bile programda yokken söz verdik, getirdik. Fındıkta verilen sözü yerine getirdik. Allah'ın izniyle havaalanı da yapacağız" diye konuştu.
OR-Gİ için hem Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım hem de Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile görüştüğünü belirten Güler, "Ben Başbakanımızın huyunu çok iyi bilen birisiyim. Başbakan biraz daha temkinli hareket ediyor. Daha dikkatli, olacaksa tam olsun diye temkinli davranıyor. Ama merak etmeyin havaalanı yapılacak. Daha önceki yıllarda yapılan bir fizibilite var. O fizibilite de eksiklikler gördük, yeniden fizibilite yapılıyor. Trabzon havaalanının ek pistinin iptal edilmesi konusu farklı. Trabzon havaalanına deniz doldurularak ek pist yapılacak. OR-Gİ havaalanı ile ilgili çalışmalar hız kesmeden sürüyor. Bundan sonraki süreçte daha da hızlanacak" şeklinde konuştu.
"KARADENİZ İLE AKDENİZ'İ ORDU BİRLEŞTİRECEK"
Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan yolun çalışmalarının hızla sürdüğünü, son olarak yolun Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredildiğini ve 2010 yılı için 80 milyon lira ödenek ayrıldığını belirten M. Hilmi Güler, "Bakanlıktan ayrılmış olsam bile Ordu'nun projelerine katkı yapmaya devam ediyoruz. Bu yıl ayrılan 80 milyon lira ile viyadükler, köprüler yapılacak" açıklamasında bulundu.
Güler, Karadeniz ile Akdeniz'i bir başka yoldan bağlayan Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi'nde yapılacak bir değişiklikle başlangıç noktasının Ünye'den başlayacağını vurguladı. Karadeniz'deki petrol aramalarına ağırlık verileceğini de dile getiren Güler, "Şu anda Karadeniz'de, özellikle Sinop'ta araştırmaları var. Sadece bu sondaj 150 milyon dolar. Orta vadede Türkiye Petrol Anonim Ortaklığı (TPAO) tüm Karadeniz'de petrol arayacak. Muhtemel rezervleri tarıyoruz. Sinop'ta olduğu gibi Ordu açıklarında da petrol aramaları yakın zamanda olacak" dedi.
"KÖY YOLLARINA BOR'LU BETON"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduktan sonra ilk iş olarak Bor madenini gün yüzüne çıkarmak için kolları sıvadıklarını hatırlatan M. Hilmi Güler, 'Bor konusunda bir hayalim var" diyerek, şöyle konuştu: "Bor rezervi konusunda dünyada birinciyiz. Ben Enerji Bakanı olduktan sonra Bor Araştırma Enstitüsü'nü (BOREN) kurdum. Buradaki araştırmalarda 5 ayrı ürün ortaya çıktı. Bunlarda biri borlu çimento idi. Bu çimento ile Ulubey yolunda 1 kilometrelik yola borlu asfalt döşedik. 4 yıldır tüm yağmur, kar ve soğuğa rağmen hiç yıpranmadan duruyor. Kaya gibi son derece sağlam. Türk Standartlar Enstitüsü'nden de (TSE) standardını aldık. Bir İsveç çeliği gibi Türk çimentosunu dünyaya tanıtmak istiyoruz. Bor'lu çimento normal çimentolara göre yüzde 70 daha dayanıklı. Bir takım kimyasallara ve tuzlu deniz sularında dayanıklı olduğu için köprü ayaklarına ve tüp geçitlerde rahatlıkla kullanılabilir. Benim amacım köy yollarında bunu kullanmak. Asfaltta 2 yılda bir bakım yapılması gerekirken borlu çimento 20 yıldan fazla dayanabilecek. Ayrıca dışarıya para vermeyeceğiz. Benim hayalim köy yollarında da borlu çimento kullanmak. Bunun olması Bayındırlık Bakanlığı'nın ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nün kabul etmesi gerekiyor. DSİ laboratuarlarında bunun kalitesi ispat ettik. Şimdi bunu başarabilirsek çok büyük bir işi gerçekleştirmiş olacağız."
"HES'LERİN DURUMU BÖLGE İNSANINA BAĞLI"
Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki ırmak ve akarsularda planlanan Hidro Elektrik Santraları (HES) ile ilgili bir soruyu cevaplandıran Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı M. Hilmi Güler, her şeyin usülüne uygun yapılmasından yana olduğunu vurguladı. Güler, "Şimdi burada anlaşılması gereken bir nokta var. Türkiye'de daha evvel sular boşa akıyordu. 'Su Akar Türk Bakar' lafını biz değil yabancı mühendisler söylüyordu. Biz bunlardan (ırmaklardan) enerji üretebileceğimi ortaya çıkardık. Çünkü enerjide dışa bağımlıydık. Bin 600 projeyi elektrik üretmek üzere ihale ettik. Bu Bin 600 proje 4 Keban barajı kadar enerji üretiyor. Bunları etüt ederek çalışmaya başladık. Tabi bunun bir de çevre boyutu var. Ben bir Ordulu olarak doğal güzelliklerin bozulmamasını arzu ediyorum. Bunu ilgili DSİ ile etüt ettik. Bu projelerin bazılarının gerçekten uygun olmadığını gördük. Bu konuda ciddi düzenlemeler yapılıyor, uygun olmayanlar ayıklanıyor. Bu bilimsel yaklaşıma rağmen kayıtsız şartsız karşı çıkanlar var. Ne bir şeyi daha başından reddetmek yakışır, ne de biz karar verdik kesin yapacağız demek yakışır. Ben vatandaşlarıma şunu söylüyorum. ÇED(Çevresel Etki Değerlendirme) raporları hazırlanırken o bölgenin insanlarına sorulur. O bölgenin insanı 'evet' demedikçe bu iş olmaz. Önemli olan ÇED raporunun çıkmasıdır. Bölge insanı olumlu görüş belirtmezse ÇED zaten olmaz.