Kadınlardan 8 Mart Açıklaması
Ordu Kadını Güçlendirme Derneği, Türk Kadınlar Birliği Ordu Şubesi ve Eğitim Kültür Sanat ve Kadın Dayanışma Derneği adına, Sümer Alkan ve Meral Karakaya tarafından okunan ortak açıklamada;.
Temelleri 1857 yılında Amerika’da düşük ücretle, insanlık dışı koşullarda çalışmak zorunda bırakılan emekçi kadınlar tarafından atılan ve 1910 yılında kadınların dünya çapında şiddete ve ayrımcılığa karşı; eşitlik, özgürlük, dayanışma, adalet ve barış için başlattıkları mücadelenin simgesi olan “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” tüm emekçi kadınlarımıza kutlu olsun.
Türkiye'de ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü geçen yıllar boyunca daha yaygın şekilde kutlanmaya başlanarak kapalı mekânlardan sokaklara taşındı. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte modernleşmenin ve kalkınmanın vazgeçilmez parçası olarak görülen ve dünyadaki birçok hemcinsinden önce yasal haklara sahip olan Türk kadını için ülkemizde bugün manzara maalesef 93 yıl öncesinden daha vahimdir.
Toplumsal cinsiyete dayalı şiddetten kaynaklanan Kadın Cinayetleri son 10 yılda yüzde bin 400 arttı. Her sene coşkuyla ve ümitle kutlamayı planladığımız “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” her geçen yıl artan bu cinayetler, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve eşitsizliklerle giderek bir anma töreni haline gelmektedir. 8 Mart’ ı yitirdiğimiz kadınlar ve çiğnenen haklarımızı anarak geçirmeyi değil, yalnızca kadına yönelik ayrımcılığın olmadığı bir dünyanın var olduğunu hissederek geçirmeyi istiyoruz.
Yaşamın her alanındaki eşitsizlikler, kadınlar ve kız çocuklarını bir ağ gibi sarmakta ve insanın en temel hakkı olan yaşama hakkını kadınların ve kız çocuklarının elinden almaktadır. Nazım Hikmetin de söylediği gibi; Kadınlarımızın yüzü acılarımızın kitabı haline gelmiştir.
Ülkemizde kadınların çoğu güvencesiz ve kayıtsız olarak çalıştırılan ücretsiz ev işçileridir. Kadınlar her hangi bir işte çalışsa bile ücrette eşitsizlik, taciz, sömürü ve şiddetin her türlüsü ile karşı karşıya kalmaktadır.
Biz, Ordu’da faaliyet gösteren kadın Sivil toplum kuruluşları, Ordu Eğitim Kültür Sanat ve Kadın Dayanışma Derneği, Ordu Kadını Güçlendirme Derneği, Türk Kadınlar Birliği olarak kadın sorunlarının çözümü için yürütülen tüm çalışmaların tarafı ve takipçisiyiz.
Tüm dünyada kadınların ayrımcılığa, eşitsizliğe ve şiddete karşı verdikleri mücadelenin ve örgütlenmenin en önemli simgelerinden olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleri ile konuşmama son veriyorum: “Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin!” dediler.